Jönköpings Södra IF — IK Brage

0
    288

När jumbon Brage kom på besök till Vallen kunde J-Södra äntligen plocka säsongens första tre på Vallen. Lagkaptenen Tommy Thelin visade vägen med två mål och en assist till en klar 4-0 seger. Övriga mål gjordes av Aleksei Kangaskolkka och Dijan Vukojevic. Segern för J-Södra upp till en tionde plats i den jämna tabellen.

Äntligen å lossnade det för J-Södra. Och som vi väntat på det. Lagkaptenen Tommy Thelin steg fram när det blåste som mest och när det behövdes som mest. Två mål idag från Thelin som nu har mäktat med 39 fullträffar för klubben i Superettan. Självklart mest av alla under den åttaåriga sejouren och kvällens två mål kändes säkert minst lika skönt för Thelin själv som för oss supportrar. Kanske var det ändå framspelningen till spiken i kistan, ”Kangas” 3-0 mål, som visade Thelins styrka. Vandringen in mot straffområdet och nio gånger av tio avslutar man själv i det läget men Tommy ser en framrusande Aleksei Kangaskolkka i ögonvrån och lägger bollen snett inåt bakåt och ger finländaren mer eller mindre öppet mål.
    Jag tror både att Tommy och hans lagkamrater somnar gott ikväll. Även vi andra med Södra hängandes runt oss. Det blir lite enklare iallafall.
    Matchen mot Brage kändes på förhand som en illavarslande uppgift, en match där man nästan ser ska gå på ett visst sätt. Jag brukar kalla det ”Lex Qviding” efter alla bottennapp vi har haft mot dem. En match vi s-k-a vinna men inte gör. Ikväll gör vi jobbet, vi krigar och till slut får vi med oss flytet och vips så kommer också målen.
    Att både Tommy och Kangskolkka får göra mål betyder säkert oerhört mycket för dem själva. Den finska tanken har mycket att bevisa men då och då blixtrar han till. Som frisparkskanonen som leder fram till 4-0 målet.  Jag tror målställningen darrar än.
    Vi ska dock ha klart för oss att Brage har varit det sämsta lag vi mött såhär långt. Utan tvekan. Ett lag helt utan självförtroende. Den nya tränaren Milosevic såg rejält uppgiven ut efter matchen och han insåg nog vilket gigantiskt arbeta de har framför sig. På det berömda pappret kan visst Brage komma igen – för potential finns men det vete katten. Det jag såg ikväll räcker knappast till ett kvalspel för att hänga kvar.
    Mats Gren summerade det ganska bra efter matchen. – Vi har bara tagit ett litet kliv uppåt. Precis. Det gäller att prestera i fler matcher än just en. Landskrona borta i nästa omgång visar blir en bra värdemätare. Kan vi gnugga vidare på det här eller faller vi tillbaka? Det är bara att hoppas och hålla tummar och allt vad man kan göra.
    NOTERBART
    ## Dijan Vukojevic fick fem minuter och fick göra sitt livs första mål i Superettan – och i klubben. Självklart fantastiskt kul för Dijan men lite snålt av Mats att bara ge honom några minuter idag.
    ## Ytterspelet har det laborerats en hel del kring. Jonathan Drott och Zourab Tsiskaridze skötte uppgiften ikväll. Drott inledde piggt och var inblandad i en hel del farligheter i början av matchen men mattades efterhand. Drott är en krigare och fajtas och har nog mer i sitt register att visa upp. Zourab som ytter har väl inte varit helt lyckat. Han känns lite malplacerad men tar jobbet. Visar en härlig attityd och är en kämpe men det händer inte särskilt mycket framåt på hans kant.
    ## Bara fyra avbytare idag och det berodde dels på en del skador och att U19 laget spelade match mot IFK Göteborg (förlust 1-3).
    ## Det fanns en del dueller i matchen. Den mest sevärda (?) var kanske Smylie vs Dulee Johnsson. Ett par tre dueller och ett evigt stångade och tjuvknep matchen igenom. Smylie drog på sig ett gult kort och kunde fått sitt andra i en duell med inhoppande Andi Toompuu i andra halvlek. Toompuu kunde inte fullfölja matchen utan tvingades bryta. Smylie spelar med väldigt små marginaler och måste kunna behärska sig. Idag gick det vägen men som sagt det kunde slutat illa. Smylie behövs på planen!
    ## Från ifrågasatt och en plats på bänken till att spela på en väldigt hög nivå. jag talar givetvis om Kalle Svensson som har klivit fram till den ledargestalt han ska vara.
    ## Niklas Helgesson gjorde några avgörande ingripande ikväll och agerade stabilt matchen igenom. Jag minns särskilt en benparad i andra halvlek där Brage fortfarande var med i matchen. Jag tror det var Mats Moldskred som bommade det läget eller rättare sagt Helgesson som räddade. Kvällens nolla var Helges femte nolla vilket är högst noterbart på tolv matcher…
    ## Stort att nästan sitta bredvid Branimir Hrgota under andra halvan av andra halvlek.
    Jönköpings Södra – Brage 4-0 (1-0)
    1-0 (37) Tommy Thelin 2-0 (61) Tommy Thelin 3-0 (64) Aleksei Kangskolkka 4-0 (88) Dijan Vukojevic
    Publik: 1.810 på Vallen
    Domare: Per Melin, Stockholm
    Niklas Helgesson – Jesper Svensson, Kalle Svensson, André Calisir, Jesper Manns – Joakim Karlsson, Daryl Smylie – Jonathan Drott (76), Tommy Thelin (79), Zourab Tsiskaridze (85) – Aleksei Kangskolkka
    Inhoppare: Philip Djup (76) Oskar Olsson (79) Dijan Vukojevic (85)
    Övriga: Dennis Thorsén
    Skott: 14-5 (7-2)
    Skott på mål: 8-2 (3-1)
    Hörnor: 4-5 (3-3)
    Frisparkar: 22-14 (10-8)