Jönköpings Södra IF — IK Brage

0
    355

Efter sex raka matcher utan vare sig mål eller poäng på Vallen kunde laget idag fixa både och. Stor segerorganisatör var Branimir Hrgota som med sina tre mål frälste hela Vallen. Redan i den tolfte minuten prickade han in ledningsmålet och på övertid satte han viktiga 2-0. Det skulle också bli ett tredje mål från Hrgota som också blev slutresultatet. Noterbart att målvakten Niklas Helgesson fick hålla nollan i sin hemmadebut.
    Det tog sex matcher innan den där förbaskade målnollan bröts. Jag hoppas alla förstår hur viktig den här segern var. På presskonferensen efter matchen kunde man se och höra hur både Hasse Lindbom och Lasse Ericsson njöt av dessa tre poäng. En otroligt viktig seger och speciellt i det läget man befann sig. En trepoängare på hemmaplan ger eko på många sätt. Gör man också tre mål samtidigt så får det ofta följden av en bra publiksiffra till nästa match. Sorgligt nog var det ”bara” dryga 1700 som fick uppleva den här segern men det är sådant man får ta.
    Branimir Hrgota får naturligtvis spela huvudrollen efter matchen. Det fanns dock många som gjorde den här föreställningen till den det blev. André Calisir bländande försvarsinsats, Niklas Helgessons debutnolla i hemmadebuten, Jonas Svahns ytterbacksspel, Calle Björks inhopp, ja listan kan göras lång. Det glädjer mig att alla spelade för varann. Energin och attityden fanns där och jag hoppas att den här matchen är något vi kan gå tillbaka till när serien är färdigspelad. Det var i hemmamatchen mot Brage vi började spela som ett lag. Det var då vi började vår resa.
    Brage försökte och försökte. Tränaren Lennart ”Kral” Andersson försökte till och med efter matchen att påstå att man föll på egna misstag. Misstag som istället ska krediteras en superb Branimir Hrgota. Han är så iskall när han väl får chansen och idag fick han ytorna och framförallt passningarna. Med Andreas Tegström som ende anfallare fick Hrgota komma mer bakom där ytorna fanns. Många har varit besvikna på ”Tegans” spel men han ligger bakom mycket med sitt luriga spel. Han är en klasspelare helt enkelt. Klasspelare är såklart också Jönköpings nya kung. En kung som med charm coh finess nu är uppe på sju mål i årets serie. Med det är han idelad trea i hela seriens skytteliga.
    # # # # #
    Hasse Lindbom satt och njöt i den mysiga presskonferensen efteråt. Lasse Ericsson var som vanligt samlad men kunde inte annat än att hylla tremålsskytten. Frågorna kretsade såklart om just Hrgota och hans kontraktsläge kom upp och det framkom att de redan nu för samtal om en förlängning. Självklart måste Södra vara ute tidigt här trots att Branimir har kontrakt även för nästa år.
    # # # # #
    Jag har inte skrivit så mycket om nya Calle Björk. Han fick chansen efter att Jeppe Svensson blivit tacklad hela vägen till Ryhov (mer om det senare). Björks knappa åtta minuter i slutet av första halvlek var ett tillräckligt svar på frågan om han kommer att tillföra något i klubben. Han hade ett finger med i Branimirs 2-0 mål på övertid i första halvlek förövrigt. Det står helt klart att Björk kommer att tillföra mycket för Södra i fortsättningen.
    # # # # #
    Stackars Jesper Svensson. Han åkte på en rejäl tackling av gästernas Mathias Wiklöf och blev liggande i flera minuter. Båren kom in och det såg riktigt otäckt ut. Jesper fick föras till Ryhov för kontroll och röntgen men enligt rapporterna så ska det inte vara någon fara för Jesper.
    # # # # #
    Vilken hemmadebut han fick göra! Jag talar naturligtvis om målvakten Niklas Helgesson som fick hålla nollan idag. En enastående prestation och han agerade säkert och stabilt inför ögonen av bl.a fjolårets målvaktsetta Alexander Nadj. Helgesson har egentligen allt som en bra målvakts ska ha och assisterade desutom till Södras 3-0 mål genom ett långt utkast. Det ska bli väldigt spännande att följa Helgessons fortsättning. ”Det blir svårt att peta honom till nästa match” summerade Lindbom målvaktsfrågan efter matchen.
    # # # # #
    Det var som sagt många som stack ut idag. Jag blir imponerad av André Calisir bländande försvarsspel. I par med Christer Persson blir mittlåset verkligen ett lås. Båda två kan vårda bollen och båda kan slå ett vettigt uppspel. När Jesper Svensson gick ut skadad fick Jonas Svahn går ner på hans plats och det skötte han utan anmärkning. Svahn börjar komma in i Superettanspelet mer och mer och tar för sig ordentligt när möjligheten ges. Imponerande av en spelare som bara för några månader sedan spelade i division II.
    # # # # #
    En perfekt omstart och det viktigaste av allt: Vi vann på hemmaplan igen! Nu har vi en vecka på oss att ladda för en ny hemmamatch. Ett helt annat motstånd väntar i BP och jag tror att det kan bli en mycket sevärd match. Men vi suger väl lite till på den här lördagskaramellen!

Jönköpings Södra-Brage 3-0 (2-0)
    1-0 (12) Branimir Hrgora 2-0 (45+1) Branimir Hrgota 3-0 (87) Branimir Hrgota
    Publik: 1.703 på Vallen
    Domare: Fredrik Lundberg, Sundsvall

Niklas Helgesson – Jesper Svensson (ut 38), André Calisir, Christer Persson, Charles Simba – Dennis Östlundh, Robert Walker (ut 77) – Branimir Hrgota, Tommy Thelin (ut 85), Jonas Svahn – Andreas Tegström
    Inhoppare: Carl Björk (38) Tomas Backman (77) Robert Gojani (85)
    Övriga: Nuredin Bakiu, Mathias Etéus, Jukka Sauso
    Skott:10-16 (5-5)
    Skott på mål: 6-6 (4-3)