Alexander Nadj, Tom Siwe, Daniel Karlsson, Christer Persson, Petter Lennartsson (66), Dennis Östlundh (utv 81), Tommy Thelin (85), Kristoffer Fagercrantz, Daryl Smylie (80), Mathias Etéus, Pär Cederqvist

Inhoppare: Markus Thorbjörnsson (66) Fredric Fendrich (80) Johan Karlefjärd (85)

Frisparkar: 13-13 (6-7)
    Offside: 3-2 (1-2)
    Gula kort: 2-4 (1-0) (Östlundh x 2)
    Röda kort: 1-0 (0-0) (Östlundh)

J-Södra gjorde sin främsta insats på hemmaplan på bra länge och fick med sig en poäng efter 2-2 mot Giffarna Sundsvall. Daryl Smylie fick kröna sin comeback i Södratröjan med att snyggt göra 2-1 i slutet av första halvlek. Den andra nya spelaren, Dennis Östlundh, gjorde en bra insats på mittfältet men fick avsluta matchen i omklädningsrummet efter två gula kort.

Det kändes som en nystart med två nya, fräscha spelare i startelvan. Första halvlek visade också hur bra J-Södra kan bli för redan där såg vi ”det nya Södra”. Daryl Smylie och Dennis Östlundh gick in i laget och båda visade direkt att de kommer att höja det här laget. Tyvärr mattades framförallt Smylie, som inte spelat några riktiga tävlingsmatcher sedan i våras, och Östlundh fick se domaren Martin Olsson plocka fram det gula kort två gånger och han fick därmed följa slutet av matchen från omklädningsrummet.
    Det jag såg av dessa herrar bådar gott för kommande matcher. Synd att Östlundh missar nästa match, den viktiga bortamatchen mot Trollhättan, men det är inte mycket att göra åt.
    Tillbaka till de första 45 minuterna. J-Södra började lite trevande men fick efterhand grepp på gästerna. Den bästa chansen hade Mathias Etéus då hans skott tog i Naurins vänstra stolpe och ut. Istället kom chocken när vänsterbacken David Myrestam vandrade in och placerade in ledningsmålet bakom en överrumplad Alexander Nadj. Ett konstigt mål som kändes så där onödigt som vi så ofta släpper in. Tvärtemot Ängelholmsmatchen tog Södra kommandot efter baklänges målet och radade upp chanser framför duktige Tommy Naurin i Giffarnas mål. Dryga sex minuter kom kvitteringen och det var såklart skyttekungen själv, Pär Cederqvist, som nådde högst på Kristoffer Fagercrantz precisa hörna. Kungen i luftrummet tvekade aldrig och nickbombade in kvitteringen snyggt, hans tolfte mål för säsongen.
    Efter kvitteringen var det bara J-södra för hela slanten. 2-1 kom också bara dryga fyra minuter senare då Tommy Thelin hittar Daryl Smylie med en perfekt genomskärare och Smylie når först och får bollen under en framrusande Naurin. Stort jubel såklart och en väldigt glad Daryl Smylie.
    2-1 ledningen står sig och det hör inte till vanligheterna att J-Södra går in till paus med en ledning, åtminstone inte på Vallen. Jag vet inte om det var det som ställde till det för spelarna för inledningen i den andra är tvärtemot hur de avslutade den första. Sundsvall får god tid att vårda bollen och man skapar farliga chanser omgående. Kvitteringen hänger i luften och när hyperfarlige islänningen Hannes Sigurdsson får chansen är kvitteringen ett faktum. Likt vår egen Pär Cederqvist är Sigurdsson otroligt duktig huvudspelare och han missar sällan en sådan chans han fick där.
    Det oavgjorda resultatet kändes väl ganska rättvist med tanke på hur Sundsvall förde matchen efter paus men trots utvisningen på Dennis ÖStlundh fick Södra lite mer luft under vingarna mot slutet och man hade en del chanser att till och med vinna den här matchen.

NOTERBART

## Vilket lyft. Jämfört med de senaste hemmamatcherna var det här ett helt annat Södra. En bra nystart inför en spännande höst.

## Både Dennis Östlundh och Daryl Smylie tog för sig direkt. Mest imponerad är man kanske av den defensive Östlundh som Södra har scoutat väl. Han är den spelaren vi saknat och han kommer att bli oerhört nyttig. Han manade på sina nya lagkompisar ordentligt och var inte rädd att ryta till när det behövdes. I andra halvlek hade han ett bra frisparksläge som han dock brände högt, högt över. Synd på utvisningen och domaren Olsson var lite hård med sina gula kort där. Sedan är det onödigt att slänga sig med dobbarna före när man redan har ett gult kort men lite hårt dömt ändå där.

## Smylie är alltid Smylie. Målskytt direkt och speciellt i första halvlek visade han upp sina kvaliteer och sin spelförståelse.

## Jankan var nöjd med sina nya spelare. ”Riktigt, riktigt bra!”

## Det blir såklart mycket fokus på de nya men det var flera som var bra ikväll. Tommy Thelin fick spela på kanten igen och det fick igång honom och Tommy var mer delaktig idag än när han spelat mer centralt. Härlig framspelning till Smylies 2-1 mål.

## Mathias Etéus skapar chanser. Ikväll hade han ett rykande stolpskott vid ställningen 0-0 men det vill sig inte riktigt. Jobbar hårt och utmanar och sliter. Det lossnar snart!

## Pär Cedeqvist. Det låter tjatigt men han är en klasspelare. 12 mål säger väl det mesta och man ser att motståndarna har en oerhörd respekt för honom.

## Markus Thorbjörnsson fick debutera då han fick hoppa in i mitten av andra halvlek. Mackan fick då ersätta ett annat Kalmarlån, Petter Lennartsson, och det man fick se lovar gott. Duktig med fötterna, bra tillslag och stark och tuff.

## Domaren Martin Olsson hade en tuff dag på jobbet och i andra halvlek rann det iväg. Efter att ha visat ut Östlundh stod han inte högt i tak hos hemmapubliken och efter busvisslingarna skulle han kompensera det med massor av gula kort till Sundsvallsspelarna. Ja, ja…

## Knappt över 2.000 ikväll och det är väl knappast förvånande. Det svaga hemmaspelet har sänkt snittet rejält mot föregående år.

## Bottenkollegorna tappade också poäng ikväll och det hade suttit gott med en trea ikväll. Den får vi istället hoppas på i nästa omgång då vi möter jumbon Trollhättan. Där måste vi bara vinna.

1 augusti 2010 18:00 Superettan 2010 2039 Martin Olsson