Jönköpings Södra IF — IFK Norrköping

0
    328

I en mycket spännande och händelsefull match kunde J-Södra besegra serieledarna IFK Norrköping med 2-1 efter samma siffror i paus. Pär Cederqvist gav Södra ledningen men Anders Whass kunde kvittera i mitten av halvleken efter hörna. Stor matchhjälte blev Mathias Etéus som nickade in segermålet i slutet av den första halvleken. En underbar trepoängare och den första hemmasegern sedan den 28 maj.
    Tre blytunga poäng i jakten på säker mark. Tre blytunga poäng mot seriens bästa lag. Tre blytunga poäng inför den bästa hemmapubliken på länge. Tre blytunga poäng efter den bästa insatsen i år. Ja, det var sannerligen inga tunga steg hemåt ikväll. Det var ungefär samma känsla som efter Sundsvallsmatchen med den skillnaden att vi tog fullpott. En fullständigt underbar känsla.
    # # # # #
    Det finns många man vill lyfta fram en sådan här kväll. De elva krigarna på planen såklart och publiken som lyfte sig ett rejäl snäpp. Ikväll hördes ramsor och sånger från ett pånyttfött Green Machine. Det var flaggor och plakat. Det var en stämning som vi inte har varit bortskämda med och det var en stämning som säkert gjorde våra spelare ännu hetare, ännu bättre och ännu piggare i slutet av matchen. En sådan stämning vill man gärna uppleva flera gånger, massor av gånger.

Tack publiken och tack GM.

# # # # #
    Dennis Östlundh var tillbaka efter sin avstängning och hade nu lyfts fram som lagets kapten. Inte illa efter bara en (!) match i Södratröjan men så rätt. Dennis är precis den spelare vi saknat sedan Magnus Kjellsons dagar och idag ledde han sina nya styrkor till en efterlängtad trepoängare. Andreas fick frågan efter matchen angående just valet av kapten och han svarade enkelt att han har de där egenskaperna som de letat efter. Punkt slut.
    Tyvärr så blir det inget spel för Östlundh i nästa omgång eftersom J-Södra och Assyriska har kommit överens om det i samband med övergången. Givetvis tråkigt.
    # # # # #
    Första halvlek var precis så man vill att Södra ska agera på hemmaplan. Ett ruskigt tempo och Norrköping såg skakigt ut inledningsvis. Pär Cederqvist nickade hem ytterligare ett par Ray Ban glasögon efter ett snyggt vänsterinlägg från Tommy Thelin. Pär är nu uppe i delad skytteliga topp tillsammans med Linus Hallenius och nu jagar han också Patrik Elmanders 16 fullträffar från säsongen 2006.
    Norrköping vaknade till liv och fick lite turligt in en kvittering efter en vänsterhörna. Mittbacken Anders Whass slog in bollen i röran och då trodde man gästerna skulle gasa förbi. Då får Mathias Etéus äntligen bli målgörare. Var det någon man unnade ett mål så var det Mathias och redan vid ställningen 1-1 hade Etéus chans att bli målskytt men då räddade duktige Niklas Westberg bollen på mållinjen. I den 36:e minuten skulle han få sin revansch. Efter att återigen kommit fram på vänsterkanten når Petter Lennartssons markinlägg Etéus som äntligen få sätta bollen i mål. Ett underbart mål och viktigt att fler än Cederqvist och Fagercrantz kan göra mål, det har vi inte varit bortskämda med.
    Efter 2-1 i paus väntade man på rejäl Norrköpingspress i inledningen men J-Södras akilleshäl tidigare gjorde sig inte påmind ikväll. Visst skapade gästerna chanser och det blev värre när Bruno Santos kom in. Norrköpingspressen gav också J-Södra chansen till kontringar och just kontringsspelet var sylvasst idag. Mathias Etéus och Pär Cederqvist hade goda möjligheter att bli tvåmålsskyttar men både målvakten Westberg och ribban var i vägen. Mot slutet satsade IFK allt framåt och både Bamberg och Santos var nära några gånger men i den här matchen hade vi marginalerna med oss.
    Andreas Jankevics var såklart nöjd med de tre poängen och framförallt var han nöjd med försvarsarbetet. ”En klockren försvarsinsats” summerade han första halvlek.
    I tabellen gick vi nu om Brage som vi stöter på i nästa hemmamatch. Dessförinnan blir det spel på konstgräset uppe i Södertälje mot Assyriska nästa torsdag.

NOTERBART

## Svårt att plocka ut någon enskild efter den här LAGINSATSEN. Men det finns spelare som sticker ut:
     Pär Cederqvist sprider sådan skräck bland motståndarförsvaren att bara hans närvaro ger massor av utrymme till lagkompisarna. Otroligt målfarlig och hugger på allt. En striker som är guld värd och som säkert har allsvenska ögon på sig.
    – Mathias Etéus har efter en lite tyngre vår hittat sin roll och gjort det fantastiskt bra. En i grunden ren anfallsspelare har plötsligt blivit vår främsta yttermittfältare. Irrationell och målfarlig och som mer och mer tar för sig. Kul att se!
    – Dennis Östlundh har jag nämnt i ingressen och han kommer att bli vår store ledare. En del felpass idag men manar på sina mannar hela tiden och styr och ställer. Lagkapten efter en match säger allt.
    – Kristoffer Fagercrantz är på väg uppåt igen och fanns överallt i andra halvlek. Tyvärr drog han på sig ett gult kort i andra och missar därmed Assyriska matchen.
    – Marcus Thorbjörnsson är gjuten som innerback. Spelar med ett lugn och är rejäl i sitt agerande. Bra på huvudet och ett vapen på fasta situationer. Jag vill se mer!
    Som sagt, alla spelare var bra idag och jag måste också nämna nyförvärvet Sheriff Suma. Han började piggt och ambitiöst och man verkligen såg hur spelsugen han var. Överarbetade kanske en aning och mattades i andra halvlek. En godkänd debut och det kommer nog att bli ännu bättre framöver.
    ## Domare Hamlin missade åtminstone en solklar straff i andra halvlek.
    ## Fullt med Norrköpingsanhängare på plats och det skapar en underbar fotbollsstämning. Vid 1-1 målet blev det dock lite bråk mellan vakter och fans men det lugnade ner sig ganska fort.
    ## Fullt på pressläktaren idag och Norrköpingsjournalisterna såg en aning chockade ut efter slutsignalen. De hade nog inte räknat med en nollpoängare här nere.
    ## Det bubblade inombords efter matchen och när jag stötte på ”Jankan” efter matchen fick jag bara fram ”Bra kämpat”… När man är aningen förvirrad och glad kan det bli så…
    ## Över 3.000 åskådare. För blott andra gången i år.

Bild:Niklas Ingvarsson

Jönköpings Södra – IFK Norrköping 2-1 (2-1)
    1-0 Pär Cederqvist (7) 1-1 Anders Whass (30) 2-1 Mathias Etéus (36)
    Publik: 3.197
    Domare: Johan Hamlin, Bro

Alexander Nadj, Tom Siwe, Marcus Thorbjörnsson, Christer Persson, Petter Lennartsson, Dennis Östlundh, Tommy Thelin (81), Kristoffer Fagercrantz, Mathias Etéus (75), Pär Cederqvist, Sheriff Suma (65).
    Inhoppare: Patrik Redo (65) Fredric Fendrich (75) Robert Walker (81)

Skott: 12-11 (7-5)
    Skott på mål: 5-6 (3-4)