Jönköpings Södra IF — Åtvidabergs FF

0
    316

Det vill sig inte för Jönköpings Södra. Ikväll blev det en ny tung förlust då gästande Åtvidaberg vann med 2-1 efter samma siffror i paus. J-Södras mittback Erik Skördåker blev tidigt utvisad efter en tveksam (?) frilägesutvisning och på den efterföljande frisparken satte Kristian Bergström 1-0. J-Södra spelade dock upp sig och kvitterade rättvist genom Tomas Backman innan Åtvidaberg avgjorde på tilläggstid av första halvlek genom att slå en straffspark.
    Ett bottenlag har sällan det där lilla flytet och kvällens tillställning var definitivt inget som visade upp motsatsen. Efter drygt åtta minuters spel händer det som absolut inte får hända: en ny frilägesutvisning. Mittbacken Erik Skördåker håller om, släpper, håller om på nytt Åtvidabergs hypervassa Ricardo Santos och domaren från Lomma, Martin Olsson, tvekar inte en tum utan drar fram det röda kortet direkt. J-Södraspelarna protesterar högljutt men det är naturligtvis förgäves. Med tunga steg lämnar Erik Skördåker planen för att sekunder senare höra att Åtvidaberg gör 1-0 på den efterföljande frisparken. Som vanligt är det Kristian Bergström som retfullt kyligt lurar Alexander Nadj i Södramålet och sim sala bim så är det en gigantisk uppförsbacke för Jönköpings Södra.
    Frilägesutvisningen kan diskuteras men tränaren Thomas Ek ville inte skylla på domaren förrän han sett match dvd’n. Från läktarhåll såg den tveksam ut och domare Olsson såg en aning vilsen ut efteråt.
    I samband med utvisningen väljer Ek att plocka ut Aram Ibrahim och få in mittbacken Christer Persson. Ett självklart byte för de flesta men herr Ibrahim visade med all tydlighet vad han ansåg om detta. En helt oförstående Aram vägrar acceptera bytet och beter sig som allt annat än en lagspelare och försvinner från arenan omdelbart. Thomas Ek kommenterade det hela med ”att vi tar det inom gruppen”…
    Med tio man på planen fick nu hemmalaget strida ännu mer och gjorde det inledningsvis mycket bra. Kvittteringen kom redan i den 17:e minuten genom dagens lagkapten Tomas Backman. Målet kom efter en väl slagen frispark av Andreas Nilsson som Backman nickade förbi Åtvidabergmålvakten Henrik Gustavsson. Stor glädje bland hemmaspelarna och fansen och med målet fick J-Södra också äntligen betalt för sitt slit.
    J-Södra gör nu en bra period och lyckas faktiskt rulla boll fint. I den 23:e minuten slår Nilsson en ny frispark som också den blir farlig men Åtvidabergarna klarar bollen till hörna. Hörnan blir resultatlös även om hörnorna var betydligt bättre slagna än senast.
    Småchanser avlöser nu varandra och Tommy Thelin har en halvchans när han skjuter bollen långt ifrån mål. Åtvidaberg såg något bekväma ut när man fick chansen att spela med en man mer men är man ett topplag så kommer chanserna. På övertid av halvleken river Jesper Ritheim ner Haris Radetinac och domaren blåser men väljer att prata med linjedomaren innan han fattar sitt beslut. Straffspark döms helt korrekt och fram stegar Ricardo Santos och han sätter bombsäkert 2-1 för Åtvidaberg och det var precis vad hemmaspelarna behövde i detta skede.
    Istället för 1-1 fick man sätta sig i omklädningsrummet med tunga 1-2 och energin fösvann från många. Andra halvan kontrollerar nämligen Åtvidaberg. Kristian Bergström gör som vanligt en bra match på mitten och det visar hur viktigt det är med ett bra innermittfält. J-Södra tvingas nästan omgående byta ut Erik Backlund som fick en smäll mot foten i slutet av första halvlek och in kommer istället Johan Karlefjärd. Detta gör att Jesper Ritheim får gå ner på backplats och då försvann också en duktig offensviv spelare för J-Södra.
    Det börjar märkas att det sliter på hemmaspelarna att spela med en man mindre och Åtvidaberg lyckas rulla runt bollen inom laget så J-Södra tvingas jaga ännu mera. Målskytten Backman byts ut efter 60 minuter och ersätts av Andreas Ingel som har sett pigg ut i de senaste matcherna.
    Kort efter bytet får Åtvidaberg en gyllene chans att definitvt punktera matchen då Oscar Möller är framme men Alexander Nadj gör en jätteräddning.
    Möller får ännu en chans mot slutet av halvleken men avslutar tack och lov svagt i ett bar läge.
    J-Södra försöker samla kraft för att få till en kvittering. Kristen Viikmäe arbetar kopiöst och Tommy Thelin jagar efter varje boll men det vill sig inte. J-Södra är inte riktigt nära en kvittering även om man trycker på en aning. Matchen slutar på nytt med en uddamålsförlust och trots att killarna gör en bra insats så räcker det inte.
    Thomas Ek beskrev det som ”fruktansvärt tungt” och det är en fras han använt allt för många gånger i år. J-Södra räcker inte riktigt till och gör det definitivt inte när man tvingas spela med en man mindre i över 80 minuter.
    Åtvidabergs tränare Peter Swärdh kan titta uppåt i tabellen och hans lag ser starkt ut. – Jag är glad för tre poäng, sa den sympatiske skåningen efter matchen. – Vi hade stor respekt för Jönköping och vi visste att de var i bra form, sa han vidare.