Nuredin Bakiu – Tom Siwe, Christer Persson, Jukka Sauso (ut 75), Tomas Backman – Fredric Fendrich – Mathias Etéus (ut 66), Johan Karlefjärd, Kristoffer Fagercrantz, Patrik Redo (ut 55) – Pär Cederqvist
    Inhoppare: Darko Glavas (55) Petter Lennartsson (66) Daniel Karlsson (75)
    Frisparkar: 14-13 (7-7)
    Offside: 0-3 (0-2)
    Gula kort: 3-2(1-1) (Sauso, Persson, Backman)
    Röda kort: 0-1 (0-0)
    Det blev en spännande fajt mellan J-Södra och Öster ikväll. Efter 3-0 i halvtid så trodde de flesta att matchen var i hamn men Öster hämtade ikapp till 3-3 efter 78 minuters spel. Stor hjälte i hemmalaget blev Kristoffer Fagercrantz som på en elegant frispark avgjorde matchen i den 83:e minuten.
    Det var en match med två ansikten. I första halvlek gick J-Södra fram till en 3-0 ledning, något mål i överkant, och det fanns väl inget som tydde på att Öster skulle komma tillbaka i matchen. I hockey brukar man prata om att det inte finns något svårare än att leda med 3-0 och idag fick J-Södra verkligen veta det.
    Inledningsvis är det här våran match. De första 10 minuterna av matchen äger vi fullständigt och vi får också tidigt 1-0 genom Patrik Redo. Ett snyggt mål som Patrik var väl värd och hans första för året. I den 9:e minuten är det dags för 2-0 och det är efter ett samarbete mellan hemmalagets suveräna duo, Kristoffer Fagercrantz och Pär Cederqvist. Det är den sistnämnda som säkert placera in tvåan bakom en chanslös Östermålvakt.
    Fram till dess var det J-Södra för hela slanten. Jag tror knappt Österspelarna rörde bollen vilket också deras tränare Andreas Ottosson poängterade efter matchen. – En oacceptabel inledning av oss.
    J-Södras spel sjönk efter hand och man tillät Öster ta hand om spelet mer och mer. Det hindrade inte Kristoffer Fagercrantz att på en retur från Åkesson (Östers målvakt) slå in 3-0. Matchen över? Glöm det!
    I andra inleder båda lagen tveksamt och det ska dröja till 63:e minuten innan gästerna får hopp – då slår inhopparen Oliver Karekezi in den första reduceringen bakom ett passivt Södraförsvar. Det målet ger Öster mycket energi och när Enes Smajlovic gör ännu en reducering kort därefter är det verklig nerv i matchen.
    Den sista kvarten blir en dramatisk upplösning som egentligen kunde sluta hursomhelst. Öster får in sin kvittering bara sex minuter efter 2-3 reduceringen och det var vild glädje bland Österanhängarna som anade att matchen var på väg till deras fördel. Då klev J-Södras lirare nummer ett fram och smekte iväg en frispark som letade sig in i målvaktens vänstra hörn. Vackert som bara fotbollsgodis kan vara och ett stort jubel bröt ut bland hemmapubliken.
    Öster pumpade på för en kvittering men man orkade inte komma tillbaka igen. Fagercrantz hade en chans att definitivt stänga matchen men togs bryskt av ett Österförvarare och bollen flög över istället, där borde J-Södra fått straff.
    – Jag är fruktansvärt nöjd med att vi får med oss tre poäng från den här matchen, summerade Andreas Jankevics efter matchen. Glad får han nog vara men det finns mycket som kan bli bättre hos J-Södra. Ikväll var dock poängen viktigast och sex poäng av sex möjliga ger självförtroende och arbetsro inför kommande uppgifter. Nu väntar fyra dagars semester för laget innan man kör på igen. Nästa match spelas den 12 juni borta på Vilundavallen mot Väsby United. Då ska vi ta den första bortatrean!

NOTERBART

## För andra matchen på raken fick Södra en kanonstart med ett snabbt ledningsmål. Patrik Redo sköt in sitt och lagets första mål redan i den 2:a minuten.
    ## Öster tvingades göra två tidiga byten pga skador. Fredrik Bild var halvskadad innan match men man valde att testa honom men det gick inte. Alexander Henningsson fick en känning efter en duell och tvingades också ge upp. Bytena fick ändå fart på Öster som fick in Oliver Karekezi och Månz Karlsson.
    ## Mathias Etéus och Johan Karlefjärd fick göra sina första matcher från start i år. Etéus kom bort helt medan Karlefjärd, sin vana trogen, slet som ett djur på mitten.
    ## Freddy Borg drar alltid åt sig uppmärksamhet. I slutet av första halvlek var han och Fredric Fendrich i heta dueller både i spelet och i ordväxlingar. I andra halvlek tacklade Christer Persson honom hårt och fick en varning på köpet. Borg var än av Östers bästa spelare.
    ## Pär Cederqvist och Kristoffer Fagercrantz fortsätter att producera. ”Fagge” gjorde två mål idag och är nu uppe på sex fullträffar (delad etta i seriens skytteliga) medan ”PC” stod för ett och är uppe på fyra. Vilka nyförvärv!
    ## Dessutom några ord om den svaga publiksiffran. Efter segern senast över Hammarby trodde nog de flesta att det skulle komma upp emot 3000 ikväll men ”bara” dryga 1800 åskådare var pinsamt dåligt för ett smålandsderby.

28 maj 2010 19:20 Superettan 2010 1898 Magnus Ahlsén