Varningar: Christer Persson och Tommy Thelin
    Mikael Axelsson; Erik Backlund (56), Erik Skördåker, David Blomkvist, Andreas Nilsson (23); Andreas Ingel, Tomas Backman, Christer Persson, Tom Siwe; Kristen Viikmäe, Tommy Thelin (80)
    Inhoppare: Fredrik Fendrich (23), Johan Karlefjärd (56) och Johan Fäger (80)

Domare:
     Johan Hamlin, Bro
    Jönköpings Södra spelar även nästa säsong i landets nästhögsta serie. Efter dagens 3-0 mot Öster är laget klart för Superettan även 2009. Dagens seger grundlades redan i den första halvleken då ”Di Gröne” ångade på och gick fram till en klar 3-0 ledning. Kristen Viikmäe blev tvåmålsskytt varav hans andra mål var ett riktigt drömmål. Öster svajade trots att man inledde piggast.
    Det skulle till slut bli ett lyckligt slut på denna oändligt trista säsong. Efter 3-0 idag på ”Vallen” visar J-Södra att man verkligen kan ta fram det där lilla, lilla extra trots att matchen idag betydde hur mycket som helst. Man verkligen såg hur spelare, ledare och framförallt publik var lättade efter dagens succé. Nyförvärvet Kristen Viikmäe har varit grymt ifrågasatt men avgjorde idag matchen med sina två mål. 3-0 målet var dessutom en delikatess som avslutades med ett volleyskott rätt upp i krysset bakom Robin Malmqvist i Östermålet. Kristen var som vanligt lugn efter matchen men var nöjd med att få avgöra tillställningen.
    Bortdömt Östermål
    Annars var det gästerna Öster som började bäst. Redan i den femte matchminuten kontrar man förtjänstfullt och hypervasse Jabu Mahlangu får till ett inlägg som en helt fri Niclas Olausson slår in i mål. Jubel på Österbänken och på bortasektionen men den assisterande domaren har vinkat för offside.
    ”Tveksamt” tycket Östers assisterande tränare Peter Wibrån efter matchen och det var nog ingen som var helt säker på att det var offside.
    Öster fortsatte dock att skapa chanser och fem minuter senare var Axel Johansson framme men Micke Axelsson agerade säkert i Södramålet. Efter hand kom J-Södra in i matchen och i 19:e minuten får hemmapubliken jubla sedan Kristen Viikmäe lite turligt gör 1-0. Viikmäe skjuter ett lågt skott som precis smiter in till höger om målvakten.
    Öster blir lite tagna på sängen och kommer av sig. Efter 20 minuters spel börjar Andreas Nilsson signalera för byte och det står klart att chansningen med Nilsson från start inte gick hem. Fredrik Fendrich kommer in och får byta plats med Tomas Backman som tar ytterbacksplatsen.
    I 28:e minuten vill Öster ha straff sedan Axel Johansson blivitt dragen i tröjan precis i skottögonblicket. Domaren Johan Hamlin friar och Öster spelarna protesterar.
    Strax efter starffsituationen sticker J-Södra upp och till slut får Tomas Backman bollen och skjuter distinkt in 2-0 bakom Robin Malmqvist. Bollen studsade något på den ojämna planen och det ställde säkert Malmqvist men vild glädje bland Södraspelarna och ”Vallen” gungade.
    Bara sex minuter senare kommer kanske säsongens fullträff på ”Vallen”. Duracellkaninen Tommy Thelin kommer fram på högerkanten och slår ett fint inlägg som Kristen Viikmäe möter direkt och på volley skjuter han in 3-0 i högra krysset. Ett oerhört vackert mål och man undrar verkligen vad det är som händer.
    3-0 står sig halvleken ut och Öster spelarna såg chockade ut när de var på väg in till pausvilan.
    Andra halvlek startar med att Öster byter in skyttekungen Tomas Petry och ”hästsvanen” Freddy Borg. Därmed spelar Öster med en tremannakedja för att försöka få hål på Axelsson. Öster får ett spelövertag men har svårt att få till några farliga lägen. Planen är hal och svårspelad och det verkar gynna ett vilt kämpande J-Södra.
    Erik Backlund tvingas byta i den 57:e minuten och ersätts av Johan Karlefjärd.
    Det skulle dröja tills den 71:a minuten innan Öster får en jätte chans. Inhopparen Petry drar på en hårt skott men Micke Axelsson gör en kanon räddning.
    Freddy Borg har sedan också en fin reduceringschans men Axelsson räddar åter och Micke svarar för en mycket bra match i hemmamålet.
    Hemmapubliken ställer sig upp i slutet av matchen för att hylla sina hjältar och efter två minuters tillägg blåser domaren Johan Hamlin av matchen.
    Det var stor glädje på J-Södra bänken där de båda tränarna Olle Nordin och Andreas Jankevics kramade om varandra. Spelarna gjorde detsamma och gjorde såklart vågen med både ståplats- och sittplatspubliken.
    Efter alla bedrövelse var det en stor lättnad hos spelare, ledare och publik. Trots alla motgångar tog sig J-Södra samman och det ska man ha all heder för. De gav aldrig upp trots att de många gånger har varit uträknade.
    I Öster lägret var det såklart stor besvikelse. De hade räknat med avancemang efter den fina matchen i onsdags. Peter Wibrån fick hålla Östers talan efter matchen och han tyckte att J-Södra hade maximalt med tur i första halvleken och han tyckte också att planen ”hjälpte” hemmalaget. Han berömde Tommy Thelin för sitt otroliga slit så länge han fanns på planen och menade på att hans försvar blev väldigt pressade matchen igenom.
    Olle Nordin tyckte att segern var underbar. – Efter den mardrömshösten vi haft är det en underbar känsla att få sitt här nu. Olle sa också att om vi spelat som i onsdags hade vi aldrig vunnit den här matchen och han tyckte första halvlek var den bästa laget presterat under hans tid den här säsongen.

*****
    ##Tommy Thelin. Har varit ifrågasatt hela säsongen men visar idag hur bra han kan vara. Inga mål men förarbetet till Viikmäes 3-0 var delikat. Ett fantastiskt arbete under 80 minuter!
    ##Erik Skördåker. En gigant som kanske gjorde sin sista match i Södratröjan.
    ##Micke Axelsson. Reserven som gick in och spelade fantastiskt bra. Två jätteräddningar i andra halvlek.
    ##Kristen Viikmäe. Två mål idag och sju totalt i år. Kristen har blandat och gett men skam den som ger sig. Oerhört jobbig spelare att möta och det är såhär han ska spela.
    ##Christer Persson. Jobbade grymt hårt matchen igenom och visade vad han betyder för laget.
    ##Andreas Ingel. Något slarvig emellanåt men visade ett stort hjärta idag och sprang mycket.
    ##David Blomkvist. Har gått in som ordinarie under hösten och visar att han är där för att stanna.
    ##Tomas Backman. Fick börja på mittfältet men fick sedan spela ytterback vilket han gjorde mycket bra. Matchen blev en typisk ”Backman match” där hans fighteranda betyder oerhört mycket.

Noterbart…

*Säsongens största publiksiffra: 3156.
    *”Ni kan hälsa Husqvarna” sjung GM till allas belåtenhet…
    *Olle Nordin var het och var väldigt aktiv.
    *Patrik Elmander var på plats med familjen och hejade fram sina forna lagkamrater.
    *Nu börjar arbetet med att ta fram ett slagkraftigt lag till nästa säsong. Vilka spelare får gå? Vilka vill inte vara kvar? Vem ska träna laget?