IFK Värnamo — Jönköpings Södra IF

0
    309

Det blev till slut en fantastisk måndagkväll på Finnvedsvallen. Trots en 2-1 ledning för hemmalaget IFK Värnamo i paus kunde J-Södra komma tillbaka och med tre spelmål säkra en ny bortaseger. Slutsiffrorna stannade vid 4-2 efter mål av Tommy Thelin 2, Mathias Etéus och Johan Niklasson. Smolket i segerbägaren var att Pär Cederqvist förmodligen har spelat klart för säsongen.
    Sällan har undertecknad upplevt en match som den ikväll. I halvtidsvilan var känslan att det här slaget var redan förlorat och man var tacksam för att ställningen ”bara” var ettmålsunderläge. Med lite skärpa och mer flyt hade Värnamo avgjort den här matchen efter 45 minuters spel. Något hände dock under kvarten i paus. Samtliga södraspelare måste ha grävt långt ner fickorna efter tonvis med jävlar anamma för ingen av dem var nöjda efter första halvlek. Hasse Lindbom sa själv efter matchen att han fick känslan av att det här kunde vi vända. Det är klart att ha måste ha den tron men det är inte alltid den stämmer in i det verkliga slutresultatet. Ikväll fanns det något. Efter en halvlek där det mesta gick emot oss. En halvlek där vi trots ett vackert ledningsmål blir stillastående och låter hemmaspelarna leka med oss. En halvlek där vår bästa spelare blir illa skadad och tvingas bryta. En halvlek där vår enda målskytt i matchen tvingas utgå. En halvlek där Värnamo gör två mål men hade bud på minst två till. Det var en halvlek vi helst ville glömma. Och det gjorde vi.
    Redan vid Värnamos avspark kunde man se att det lös i ögonen av revanschlusta hos Södraspelarna. Värnamo gick i det berömnda fällan där man mest spelade för att inte förlora. J-Södra tackade för det och började jakten på seger. Man tog direkt kommandot och skapade några halvchanser framför Hampus Nilsson i IFK målet. Kvitteringen kom också i den 56:e minuten genom Cederqvists ersättare Mathias Etéus. Etéus väggspelade sig igenom försvaret tillsammans med Branimir Hrgota och kunde enkelt placera in bollen till höger om målvakten. Detta var bara början visade det sig.
    J-Södra tar åter ledningen i matchen efter 71 minuters spel då Tommy Thelin får bollen centralt från Fredric Fendrich och Thelin kan bara slå bollen i tomt mål efter det fina passet. Värnamo försöker komma tillbaka men möter en betydligt tuffare grönmur än i första halvlek och trots en del farligheter kommer man aldrig ikapp. Istället kan Tommy Thelin ordna 4-2 sedan Hrgota i en duell med en utrusande Nilsson och en efterhängsen försvarare petat fram bollen.
    En fantastisk vändning och för andra bortamatchen i rad gör man fyra mål framåt. I andra halvlek gjorde alla elva spelare jobbet och då blir det plötsligt enklare att spela fotboll. Branimir Hrgota gör en enorm andra halvlek och ligger bakom mycket och bl.a de två sista målen. Värnamos Viktor Claesson visade i första halvlek att han är väldigt duktig och med sina två mål är han delad etta i skytteligan på totalt sex. Men både Claesson och hela hans Värnamo faller tillbaka i andra och man orkar inte riktigt komma tillbaka när Södra väl var inne i matchen igen.
    NOTERBART:
    ## J-Södra klev i och med segern upp på en allsvensk kvalplats igen men tabellen är verkligen superjämn. Mellan ettan Assyriska och tolvan Öster skiljer det sex pinnar.
    ## En kväll som denna önskar man ju att det bara fanns glädje att skriva om. Men Pär Cederqvists skada tar bort lite av segerglädjen. Redan i den elfte minuten får Pär ett motlägg och blir liggande. Det såg först inte så allvarligt ut men efter några sekunder ser man att det här ser inte bra ut. Pär fick lämna sin gamla hemmaarena i ambulans och rapporterna viskar om ett benbrott. Oerhört trist såklart för framförallt Pär själv men självklart också för J-Södra.
    ## Det fanns fler skador att rapportera om i Södralägret. Ett tag i andra halvlek såg det tveksamt ut om vi skulle kunna fullfölja matchen med komplett lag men det lyckades vi med till slut. I slutet av andra tvingades 1-0 målskytten Johan Niklasson stiga av med en lårskada. I andra halvlek fick Södras andra målskytt för dagen, Mathias Etéus, stiga av efter en ny lårskada. Dessutom hade Tom Siwe problem med något (oklart vad) men han kunde spela klart matchen.
    ## J-Södras 1-0 mål var ritkigt elegant. En hörna från höger av Tommy Thelin som till slut nådde ut till Niklasson som drog till bollen på volley. Pang och 1-0!
    ## Matchens mål var kanske annars hemmalagets Viktor Claessons 2-1 mål som föregicks av ett solonummer av högsta klass.
    ## Hasse Lindbom hade på känn att Värnamo och Viktor Claesson skulle tröttna i andra halvlek och visst fick han rätt.
    ## Lindbom berömnde Claesson men då passade Lasse Ericsson på att berömma vår egna Branimir Hrgota. – Han gör en fantatsisk match. Han har alla egenskaper som en målskytt ska ha med teknik och speed och så ska vi lägga på honom några kilo också.
    ## Extra härligt för Thelin att få sätta två mål ikväll. Han var verkligen på rätt ställe och hade med lite mer flyt kunnat göra ytterligare ett mål i andra halvlek. Vi hoppas att det här var vändningen för Tommy nu.
    ## Charles Simba fick ersätta skadade Johan Niklasson i slutet av första halvlek och gjorde det förtjänstfullt. Han har fått mycket skit den gode Simba men idag tycker jag han går in och spelar enkelt och följdsamt.
    ## Besvikelsen var stor i Värnamolägret och efter den fina första halvan förstår jag dem. Men de får skylla sig själva lite som börjar så avvaktande i andra.
    IFK Värnamo-Jönköpings Södra 2-4 (2-1)
    0-1 (8) Johan Niklasson 1-1 (33) Viktor Claesson 2-1 (38) Viktor Claesson 2-2 (56) Mathias Etéus 2-3 (73) Tommy Thelin 2-4 (83) Tommy Thelin
    Publik: 3.123 på Finnvedsvallen i Värnamo
    Domare: Jim Petersson, Motala
    Ivo Vazgec – Jesper Svensson, Johan Niklasson (ut 42), Christer Persson, Tom Siwe – Dennis Östlundh, Tomas Backman – Branimir Hrgota, Tommy Thelin, Fredric Fendrich – Pär Cederqvist (ut 15).
    Inhoppare: Mathias Etéus (15, ut 59) Charles Simba Jr (42) Robert Walker (56)
    Övriga: Nuredin Bakiu, Kristofer Snarberg och Robert Gojani

Skott: 8-7 (5-1)
    Skott på mål: 6-5 (5-1)
    Hörnor: 2-5 (1-4)
    Frisparkar: 12-5 (3-4)