Torsdagsblandning

Torsdag hela veckan och ledig dag. Dax att fatta pennan och komma med lite reflektioner, tankar och annat smått och gott. Nio spelade omgångar och snart en tredjedelen av serien är passerad. Sannerligen ingen rolig tredjedel. Däremot återstår två tredjedelar och det är där vi måste vara bättre. Mycket bättre.

Tänk var skönt det är med en försäsong ändå. Inga poäng. Inga hårda ord från krävande supportrar. Ett laborerande med startuppställningar och framförallt förväntningar på en säsong som kanske, kanske tar oss framåt igen.
Nu några månader senare så är vi en krisande klubb. En lite för stolt ”storklubb” som lever på allsvenska minnen och kvalplatser och framförallt fler segrar än förluster. Nu 2022 har vi svårt att hitta vår identitet. Vi tror väldigt mycket. Det klassiska ”vi är ju faktiskt bättre” och ”vinner vi bara några matcher så kommer det lossna”. Alla som har varit med i framförallt den genomhårda Superettan vet att är man i botten efter en tredjedel då är du i princip fast där. Kanske kan man klättra några placeringar men det viktigaste är att man INSER problemet. Vi är inte ett dugg bättre än den placering var har just idag. Alltså trettonde bäst i den nästhögsta serien. En bit ifrån det uttalade målet att vara topp 20 i Sverige.

Det positiva i det hela är att det återstår 21 omgångar. 63 pinnar således.

#####

Det hade kanske varit bäst att kräva avgångar och använda de hårdaste orden som finns i det här läget. Många hade varit förtjänta av det. Dock har man lärt sig att inte slå på den som ligger. Jönköpings Södra ligger ner just nu. Vi har en ordförande som gör allt för att freda sig genom mejlsvar till JP, genom att hela tiden skydda sina beslut, genom att lägga ut ett förmaningstal på hemsidan. Absolut inget fel på det men jag saknar det viktigaste i det här läget. Som ordförande i en klubb med hundraåriga anor måste man vara lyhörd. Känna av hur det blåser. Vara tillgänglig till media, vara ödmjuk och erkänna felaktiga beslut. Den nuvarande styrelsen är vald av oss medlemmar så vi är också delaktiga i det här. Vi har gett dom mandat att ta beslut i föreningen.

Det är lätt att vara ledande i en klubb som vinner. Det är när förlusterna kommer, när det börjar går dåligt det visar om man är en stor ledare.

Den frågan som har blossat upp som den stora frågan är sportchefsrollen. Det är naturligtvis inte Junes Barnys fel att det blev såhär. Hur J-Södra hamnade i det här är den centrala frågan. Återigen: Trodde man att man kunde sikta på att ta sig tillbaka till Allsvenskan igen utan en uttalad sportchef? Svar ja. Efter Andreas Jankevics och Kujtim Bala blev det ett svart hål där Vetton Gramozi från styrelsen fick uppdraget att leda någon form av sportgrupp. Eller agera på egen hand. Det har varit en rad konstiga beslut och vägar efter 2017. Rekryteringen av Andreas Brännström 2018 blev vändningen. Nu kom det in en ledare som formade sitt team runt laget. Likt Jimmy Thelin valde Andreas sin stab och vi kunde äntligen börja drömma igen. Sekunder från allsvenskt kval 2019 följdes upp av ett kval mot allsvenskan 2020 men sedan ville J-Södra inte ha kvar Andreas Brännström längre. Andreas Brännström ställde krav på styrelsen men J-Södra hade större planer än så.

Nu ändras kartan över J-Södras ledning om. Utan en uttalad sportchef så vet ingen riktigt vem som bygger staben och laget. Vi har storslagna planer där en assisterande allsvensk tränare ska leda laget mot allsvenskan. Nu går det mesta fel. Man tillsätter tränare men tränaren själv får inte forma sin stab. Klubben väljer det ”enkla” vägen genom att rucka på sin egna akademi och tar upp sina unga och oerfarna juniortränare. Duktiga och kompetenta tränare men med tre orutinerade tränare på den här nivån så visar det sig snabbt att det inte håller.

Hur agerar J-Södra nu då? Det blir kännbart för våra elitlag i akademin och till slut får Mustafa Ismail kliva ner till P19-laget igen. Kvar finns Patric Jildefalk och Sreten Kenic. Vi vinner knappt en match under hösten och räddar kontraktet i de sista 45 minuterna nere på Vångavallen.

December 2022. Nu tar man för givet att J-Södra och ledningen har förstått att det här håller inte. De berättar på medlemsmötet att de absolut inte är nöjda med säsongen och att man ska göra en rejäl utvärdering till varför det blev som det blev. Vad den utvärderingen kom fram till vet vi inte riktigt. För när laget återupptar träningen i mitten av januari är allt sig likt. Ja kanske inte helt. Patric Jildefalk är ensam kvar. Någon assisterande tränare finns inte. Klubben kommunicerar utåt med att det finns en 40-manna lista på tilltänkta namn som assisterande och Patric själv har försökt hitta någon men ingen vill eller kan hit. Det dröjer till slutet av februari innan en tränare är på plats och valet föll då på en spanjor som närmast kom från den japanska ligan. Staben blir till slut fulltalig i maj då en målvaktstränare släntrar in från Grekland.

Hur vår sportgrupp eller ledning kan agera såhär efter den turbulenta (för det var det) är faktiskt helt otroligt. Man lämnade Patric Jildefalk helt solo i det här från dag 1.

Efter tre spelade matcher så sparkas Patric Jildefalk. Mats Tidstrand är nu helt säker på att spanjoren Oscar Rodriguez Garcia ska föra oss till segrar på kort- och lång sikt. Dessutom plockas P19 coachen Mustafa Ismail upp, igen. Vi har stort förtroende för att detta är rätt beslut för att vinna matcher. Vad grundas det på kan man undra? Oscar har aldrig varit huvudtränare tidigare, heller. Återigen är vi helt orutinerade på de viktiga positionerna.

Jag hoppas naturligtvis av hela mitt hjärta att Oscar och Mustafa får ordning på det här men det är ingen quickfix som vår ledning tror. Det kommer ta tid. Och har vi den tiden?

Samtidigt pågår den ständiga (numera) frågan vem som styr J-Södra. Junes Barnys namn syns överallt när det gäller nyförvärv men klubben är tydliga (eller otydliga) och man ändrar svar längs hela resan. När han presenteras under sommaren ifjol nämns inget om att han ska ta över som sportchef den dagen han slutar spelar fotboll. Under medlemsmötet lägger Mats Tidstrand fram en powerpoint där Barnys namn plötsligt har ordet ”framtida sportchef” efter sig. Dåvarande spelaren Jesper Svensson ställer sig upp på mötet och frågar om Barny är chef över laget och tränaren. Nej, nej, nej blir svaret, såklart.

Under hösten 2022 får Jesper Svensson tummen upp av tränaren Patric Jildefalk om ännu ett år i Södratröjan. Några veckor senare blir Jesper inkallad till Jildefalks kontor och får beskedet att han inte får vara kvar. Det är så det funkar i fotbollens värld säger Patric. Junes Barnys lagbygge är redan i full gång och där ingår inte Jesper Svensson.

Frågor som man ställer sig:

1: Varför stöttade man inte Patric mer när man ändå valde att behålla honom efter 2021?

2: Hur kom man fram till att leta i sydliga Europa efter två tränare? Agenter som styr?

3: Om man visste att målvaktstränaren inte kunde komma förrän i maj, varför lät man inte Frank Pettersson vara kvar som målvaktstränare? (Vad jag vet har han inte fått frågan)

4: Vad hade man för lista angående framtida sportchef? Hur kom man fram till att Junes Barny är rätt man att leda vår klubb? Fanns Christer Persson med där? Och hur kan man utse en framtida sportchef samtidigt som han ska spela under hela två säsonger till?

5: Finns ”bygdens lag” kvar?

Jag fattar att man tar sina beslut och att man tror på dom men någonstans måste man också vara ödmjuk och erkänna sina fel. När man påpekar och när supportrar är besvikna så går man istället i försvarsställning och försvarar allt till absurdum. Alla beslut kan inte vara rätt hela tiden men man kan ändra beslut och göra det bästa av situationen. Just nu gräver J-Södras ledning huvudet i sanden och bara kör på. Det är så det känns. ”Vi gör inget fel”, ”Vi kör på”, ”Vi tror på det här” och ”vi ska lösa det här tillsammans”.

Och den som får mest skit av detta är Junes Barny. Han får på något vis bära ansvaret för det här. Alltid finns det en syndabock att ta till.

#####

Vi fyller 100 år i år. Vi ser inte mycket av det där just nu. Sparar man det till en enda match eller vad?

#####

Att Arvid Eriksson fortfarande inte fått ett a-lagskontrakt är ett mysterium. Fattar inte klubben att det är sådana nyheter vi vill se. ”Egna” spelare från egna leden som premieras med att få ta på sig a-lagströjan. Och här har man inget att förlora. Arvid visade under försäsongen hur bra han är. Är det någon gång vi behöver positiva nyheter så är det nu! Och. Arvid ska inte flyttas upp bara för att man ska – han är tillräckligt bra för att vara där.

#####

Vi har släppt in flest mål i serien men envisas med den förbannade trebackslinjen.
Vi väljer i n t e den enkla vägen.

Jag hade velat se ett Thelinskt 4-1-4-1. Kaptenen som defensiv mittfältare. Vi behöver krigarhjärtat mer än någonsin.

######

Öster away på lördag. Det är då drakarna ska vakna.

#####

Tobbe Linderoth var inte tyst en enda sekund av matchen i tisdags. Skövde kommer till allsvenskan med honom, om han stannar något år till. En vinnare ut i fingerspetsarna. Inte för att han gapar under matcherna men det lyser i ögonen på honom. Det smittar av sig på spelarna som gör allt, verkligen allt, för sin coach. Den glöden saknar vi.

Noterade också att deras målvaktstränare, Mirza Kalijundzic, var mer på planen än utanför och fick till slut det röda kortet av domaren efter protester matchen igenom. Fjärdedomaren hade vissa problem med Skövdes tränarteam under hela matchen.

#####

Att klubben inte satt ner foten mot att våra spelare hånar en av våra legender är svårt att ta in. Robin Book och Junes Barny (som lagkapten dessutom) borde skämmas att i media efter en seger (!) ta tillfället i akt att håna en av våra. Otroligt osmakligt. Och att vår ordförande mer eller mindre försvarade det hela på hemsidan dagen efter gjorde ont.

#####

Sämsta starten någonsin i Superettan. Sju pinnar på nio omgångar. Att vara södrait är prövande helt klart. Den kommer ljusare tider. Nångång.

#####

Elias Nordström. Jisses vilket avslut han gör uppe i Västerås.
Elias kan bli hur bra som helst. Han behöver tränarens förtroende. Han behöver spela och han behöver få känna att han också får göra sämre matcher. Alltså inte starta en match sedan bänken tre matcher. Ge honom allt förtroende som finns.

#####

Så pigg som Adrian Edqvist varit i sina två inhopp har vi inte sett på månader. Med en trebackslinje blir det för svårt för Adrian att komma till sin rätt tycker jag. Däremot borde han med sin snabbhet kunna utmana mer i ett 4-1-4-1. Jag tycker faktiskt att han ska få en chans. Vi behöver våra offensiva spelare.

#####

Vad hade vi varit utan Green Machine?

#####

Det ser inte helt omöjligt ut för damerna att hanka sig kvar i division 1. Efter sju omgångar är man på en sjätte plats där lag 7 till 12 åker ur. Snacka om en hård serie…

#####

Max Watson blev slovensk mästare med sitt NK Maribor i helgen. Jäklar vilken resa Max har gjort sedan han inte fick vara kvar i J-Södra. Hatten av!

#####

HBK gör det mesta rätt just nu och har sju segrar på nio matcher. Tåget verkar leda hela vägen tillbaka till finrummet. Överraskande nog håller Brage på att göra något stort uppe i Dalarna. Tvåa i serien just nu och bara en förlust, mot oss (!!!). Superettan levererar för somliga.

#####

Amar Mushin toppar hela seriens skytteliga efter nio omgångar på sju fullträffar. En notorisk målskytt i alla klubbar som trott på honom.

#####

Noterade att J-Södra skippat drönarbilderna på Vallen i matchannonserna. Nu ser man Kaptenen där. Bra jobbat! Nu ska vi bara se honom på planen också.

#####

En månads uppehåll efter Östermatchen kommer lägligt. Det ska bli spännande att se hur klubben hanterar den månaden. Hur gör man med Assogba tex? Kommer man ersätta Peter Gwargis? Något kommer säkert att hända.

Till sist.

När bygdens största tidning vill göra sitt jobb och få tag i våra ledande personer så är det ett hån mot alla att man gör sig omöjlig. Att man till slut går med på en intervju men bara via mejl är en så sjukt låg nivå. Våga står för era beslut, berätta hur ni tänker, va transparenta. Våga få- och besvara följdfrågor.
Det är under tuffa tider man ser vilka som är riktiga ledare.

Kommentera

Lämna ett svar

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Följ oss!

2,130FansGilla
0FöljareFölj
898FöljareFölj

Senaste inläggen