Exsödraiter som spelar i Allsvenskan

0
478

Sommaruppehåll betyder att det finns tid till annat. Som tex att djupdyka i vart våra gamla Södraiter håller hus nuförtiden. Först ut tittar vi till landets högsta liga där, i skrivande stund, återfinns nio exSödraiter. Ta med er frågan: Vilka vill ni se i Södratröjan igen?

BK Häcken

Axel Lindahl

Värvades till J-Södra inför säsongen 2018 från division 1 klubben Oskarshamns AIK. Skrev på för tre år men skulle bara få göra sju inhopp i Superettan 2018. Efter säsongen bröts kontraktet och Axel startade om karriären i seriekollegan Degerfors IF där hans karriär på allvar satte fart. 2020 vann Degerfors Superettan och året efter debuterade Axel i allsvenskan. Efter Degerfors blev det allsvenskt spel med Kalmar FF och inför 2024 skrev Lindahl på för BK Häcken.

Återkomst till J-Södra: 15%
Ingen omöjlig värvning den dagen då vi kliver upp i Superettan men heller inte något man egentligen tror på. Fick ingen direkt chans när han var här.

Halmstad BK

Amir Al-Ammari

En av J-Södras viktigaste spelare när vi jagande allsvenskt spel säsongerna 2019 och 2020. Värvades inför säsongen 2018 och gjorde totalt 100 tävlingsmatcher för Eleganterna. Efter kvalförlusten mot Kalmar 2020 blev det ändå allsvenskt spel för Amir då han skrev på för Halmstad. Efter en säsong i HBK värvades han till IFK Göteborg men succén uteblev och istället blev han utlånad till Mjällby AIF där hans gamla tränare Andreas Brännström fanns. Från säsongen 2023 återfinns Amir i Halmstad BK.

Återkomst till J-Södra: 25%
Det lär ju dröja men Amir är från staden och kanske vill han tillbaka hit. Den dagen vi gör comeback till Allsvenskan så kanske Amir kliver på den resan. En dröm för vilket lag som helst.

Hammarby IF

Pavle Vagic

Lånades in under säsongen 2018 från Malmö FF och spelade 9 av 12 matcher från start under höstsäsongen. Under sommaren 2020 blev det ett nytt gästspel i J-Södra och gjorde då 17 matcher varav 16 från start. 2021 fick han på allvar chansen i Malmö FF men 2022 blev han istället värvad av Hammarby där han skrev på för 4,5 år. Under fjolåret blev han utlånad till Helsingborg i Superettan.

Återkomst till J-Södra: 10%
Tveksamt men det är en spelare som inte är rotad i någon klubb, än. Allt handlar såklart i vilken serie vi tillhör. Superettanspel för J-Södra en tredje gång bör inte ses som någon total omöjlighet.

IF Brommapojkarna

André Calisir

Spelade i J-Södra mellan 2011 till 2017 och växte ut till en av klubbens främsta spelare. En drömspelare för alla lag och är nu åter hemma i Stockholm igen. Efter Södrakarriären blev det en flytt till IFK Göteborg och sedan ett utomlandsäventyr i Grekland och sedan i Danmark. Spelar i BP sedan 2023.

Återkomst till J-Södra: 1%
Det är över nu. 34 år ung men lär inte lämna Stockholm igen. Vi gillar inte 0 procent så vi kan sträcka oss till 1 procents chans.

Tim Walker (tidigare Söderström)

Lånades in till J-Södra till säsongen 2015 från Djurgården. Ett perfekt komplement till Fredrik Olsson under säsongen och det skulle bli 5 mål framåt för Tim på 22 matcher (5 från start). Det blev dock ingen fortsättning för Tim och inget allsvenskt spel..då. Chansen kom senare med först BP och sedan Hammarby. Sedan 2022 är han åter i Brommapojkarna.

Återkomst till J-Södra: 2%
Känns föga otroligt. Vi ger det 2 procents chans…

IFK Norrköping

Max Watson

Hemmasonen som vuxit ut till en ordinarie mittback i allsvenskan. Watson blev mer eller mindre bortkörd av Andreas Brännström och istället för att jaga en allsvensk plats med Södra så lyckades han ta steget upp med Mjällby 2019. Efter två allsvenska säsonger med Blekingelaget blev det sedan ett proffsäventyr i slovenska NK Maribor. I år blev det åter Sverige och allsvenskt spel med IFK Norrköping.

Återkomst till J-Södra: 80%
Ville skriva 100% men trots allt har J-Södra inte alltid behandlat Max på bästa sätt. I min värld vore det här naturligtvis en drömspelare att bygga laget kring. Så efter Norrköping.. Kom hem Max!

IK SIRIUS

David Celic

Den talangfulla målvakten plockades in inför fjolåret och fick nästan stå hälften av matcherna i Superettan ifjol. Stor potential som säkert kommer att bli en ordinarie förstamålvakt i allsvenskan. Skrev på för Sirius i år och väntar på sin allsvenska debut.

Återkomst till Södra: 15%
Ingen omöjlighet alls men har nog siktet inställt på minst toppen av Superettan.

Kalmar FF

Robert Gojani

En av våra stora profiler under 2010-talet. Debuterade i a-laget 2011 och representerade klubben hela vägen fram till degraderingen från allsvenskan 2017. Valde att ”följa med” tränaren Jimmy Thelin till Borås och Elfsborg där han stannade till 2021. Under sommaren 2021 blev det sedan den danska ligan och Silkeborg innan han vände hemåt och kritade på för Kalmar FF 2023.

Återkomst till J-Södra: 80%
Vi måste tro på det givetvis. Precis som Max Watson är det här en bygdens son som bara måste komma tillbaka till J-Södra inom några år. En drömspelare att få med på återtåget. Ett tips till Södraledningen bara: ta inget för givet och vårda relationen.

Västerås SK

Mikael Marques

Värvades till J-Södra inför säsongen 2020 från IFK Malmö och den då 18-årige wingbacken bokfördes för 14 matcher varav 4 från start i Superettan. Året efter blev det tuffare för Mikael som bara spelade fem matcher. I januari 2022 blev det klart att han lämnade för spel i seriekonkurrenten AFC Eskilstuna. Efter tiden i AFC blev han värvad till Minnesota United i MLS. I år spelade han för den allsvenska nykomlingen Västerås (lån).

Återkomst till J-Södra: 15%
Bara 22 år och hela karriären ligger framför honom. Satte inga direkta avtryck i J-Södra men en spelare som såklart kan vara av intresse när vi är högre upp i systemet.

(Foto: Nicklas Ingvarsson)

Lämna ett svar