Old School: Janne Nordström

0
1575

I samband med vår lansering av matchprogrammet ”Forza Södra” gjorde vi en intervju med vår gamle stormålvakt Janne Nordström.

Vi backar bandet till 60-talet och J-Södra härjar som bäst i dåtidens Superettan – division 2. Efter den överraskande comebacken till högsta serien 1959 blev sejouren bara ettårig och ett ganska mediokert 60-tal stod för dörren, åtminstone inledningsvis. J-Södra fajtades med storheter som Grimsås, Öster, Saab och Åtvidaberg. Faktum är att J-Södra till och med ramlade ur tvåan men tack och lov så blev det bara en säsong i division 3. 1965 fick man åter tillhöra landets näst högsta serie och just inför denna säsong värvade J-Södra den 21-årige målvakten Jan Nordström från Hammarby IF.

– Jag var bara med under våren i Hammarby eftersom jag gjorde militärtjänstgöring ute i skärgården som attackdykare. Efter det så hade jag tänkt att vända hem till Göteborg och jag hade till och med planer på att sluta med fotbollen. Då ringde Lennart Nilsson från J-Södra och undrade om jag ville spela för J-Södra och då nappade jag på det, berättar Janne.

Janne berättar vidare att det största minnet från den korta tiden i Hammarby var att han fick träna med hemvändaren och ikonen Lennart ”Nacka” Skoglund. – Det var häftigt att träna med ”Nacka” såklart, fortsätter Janne.

Jannes första säsong i den gröna tröjan var alltså 1965 och Södra var nykomlingar i division II. Laget inledde storartat och låg faktiskt tvåa men sjönk under hösten och slutade på en sjunde plats i den ganska jämna tabellen. Grimsås tog hem seriesegern men lyckades inte ta sig upp i allsvenskan utan fick ge sig i kvalspelet mot Brage och GAIS. För Nordström i målet blev det den första säsongen som ordinarie målvakt och det klarade han med bravur.

Året efter fick Janne ta emot Smålands Folkblads guldboll som han fortfarande har i bokhyllan bredvid teven. – Ett av de finaste priset jag har fått så det är klart att jag har den i bokhyllan, fortsätter Janne.

Det blir en tredjeplats i serien 1966 och året efter slutar laget bara åtta och var inte långt ifrån att åka ur.

1968 skulle man dock överraska alla och även sig själva. J-Södra vann serien ganska klart före tvåan Skövde AIK. De andra lagen jämförde Södra med Italien för deras sätt att spela försvar. Janne stod samtliga 22 matcher och även alla kvalmatcher. I kvalet ställdes Södra mot Landskrona BoIS, Sand- vikens IF och IK Sirius. Inför sista rundan var IK Sirius redan klara för Allsvenskan och på neutral plan, Råsunda, ställdes vi mot just Sirius och det skulle räcka med oavgjort för att J-Södra skulle bli allsvenskt igen. Matchen slutade 3-2 i ett riktigt busväder efter två mål av Christer Hallgren och ett av Göran ”Goggo” Johannesson och därmed var vi klara för allsvenskan igen.

– Jag kommer aldrig glömma firandet efter det avancemanget. Jag gick upp med ”Blåvitt” senare men det var inte alls samma känsla som med J-Södra. Vi firades i Rådhusparken tillsammans med femkamparen Björn Ferm och folk var så lyckliga och stolta över oss. Det känslan minns jag än idag, berättar Janne Nordström.

Tyvärr blir den allsvenska comebacken bara ettårig för J-Södra. Laget slutar sist trots att man gör en stark höst. Janne spelar samt- liga matcher och en viss ”Kocken” Anders-son lyckas nästan skjuta kvar laget i den högsta serien men J-Södra får starta om i division II igen. Dit följer dock inte Janne Nordström med.

– Hade vi klarat oss kvar i Allsvenskan så kanske jag hade stannat kvar för jag trivdes väldigt bra i Jönköping. Däremot hade jag bestämt mig för att läsa till sjukgymnast och den utbildningen fanns i Göteborg så därför blev det IFK Göteborg.

Janne kom till ett IFK som året innan blivit Svenska Mästare men de skulle få det betydligt tuffare 1970. Trots fint målvaktsspel av Janne så blev det en överraskande degradering för ”Blåvitt”. Sommaren efter så blev Janne proffs i Nederländska Groningen där han skulle stanna i fyra år.

– Jag hade väldigt fina år i Groningen och jag fortsatte att hjälpa dem även när jag flyttade hem. Nu har jag fallit för åldersstrecket men de kommer alltid att betyda mycket för mig.

Efter Groningen flyttade Janne hem till Göteborg och det blev åter spel i IFK Göteborg som då spelade i division II. 1976 vann laget södertvåan och i det laget fanns, förutom Janne Nordström, storheter som Ove Kindvall, Torbjörn Nilsson, Jerry Karlsson, Reine Almqvist och Björn Nordqvist.

1977 skulle alltså Janne åter får stå i Allsvenskan igen. Han stod samtliga 26 matcher och Göteborg slutade sexa, en bra bit efter mästarna Malmö FF. Vi måste notera att det kom 48.296 till Nya Ullevi när ”Blåvitt” mötte IF Elfsborg den 2 juni det året. Elfsborg vann med 1-2…

– Jag hade ju lyckats ramla ur Allsvenskan mina två andra säsonger så det var ju skönt att avsluta med nytt kontrakt, skrattar Janne. När jag kom hem från Holland så fick jag utmärkelsen ”Årets Ärkeängel” av supportrarna. Det var fint.

Fyra allsvenska säsonger blev det totalt för Janne Nordström.

Blir det mycket fotboll nuförtiden?

– Det blir det men mest framför teven. Nuförtiden följer jag min svärson Marcus Lantz lag och nu tränar han Kopparberg Göteborg i damallsvenskan. Det var synd att de åkte ur Champions League mot Bayern München i veckan men så är det.

Janne, som är ur Göteborgare, är numera bosatt på landet utanför Alingsås. Han berättar att han alltid har följt ”sitt” J-Södra även om det inte har blivit så många matcher på ”Vallen”.

– Jag försöker alltid att titta på dem när de går på Sportkanalen men jag följer alltid med i resultaten. Det var synd med förlusten mot Norrby. Då var de inte bra.

Vad betydde tiden i J-Södra för dig?

– J-Södra har alltid betytt mycket för mig. Jag hade en härlig tid där. Det ska bli kul att vara på plats nu när de möter Mjällby och jag ska passa på att träffa gamla kompisar, bl.a Carl-Pether Gustavsson och Yngve Flink och sen ska jag hälsa på uppe på Odens- berg. Sist jag var där blev jag förvånad och förskräckt hur illa det var med anläggning- en men nu har jag hört att man har gjort mycket arbete där så det ska bli väldigt kul att komma upp dit.

Janne berättar vidare att precis som nu tillbringade a-laget all tid uppe på Odensberg.

– Vi umgicks, tränade, käkade. Vi var alltid på Odensberg. Det är en fantastisk plats att vara på.

J-södra 1968

JANNE NORDSTRÖM – FAKTA

Född: 19 december 1944
Moderklubb: BK Häcken
Övriga klubbar: Hammarby (1964) Jönköpings Södra (1965-69) IFK Göteborg (1970- 71) Groningen (71-74) IFK Göteborg (1974- 77)

Fotnot: Den här intervjun gjordes till vårt matchprogram ”Forza Södra” och publicerades där den 1/10 2019.

Lämna ett svar