Wålemark sparkas – Persson tar över

Efter bara tre omgångar av seriespelet är det tack och hej då till Jörgen Wålemark. Droppen blev tredje raka förlusten när, ironiskt nog, Jörgens gamla klubb Varberg avgjorde med en man mindre och vann. Därmed bryts Wålemarks två års kontrakt och från och med idag leds J-Södra av Christer Persson och Stefan Jörgensen.
Sällan har vi skådat en sådan här försäsong- och inledning av seriespelet. När vi summerade den samma så konstaterade vi att vi vunnit två av tolv matcher, båda gångerna mot division 1 lag. Upptakten av serien har givit noll poäng och 2-6 i målskillnad. Någonting har varit fel, det har vi tydligt sett. Vad det är vet vi inte men styrelsens beslut att sparka Jörgen visar vad de tycker och vem som bär ansvaret.
Det finns mycket om säga om det här. Det är alltid lätt att vara efterklok men rekryteringen av Jörgen gick fel från början. Styrelsen ville ha ett snabbt beslut efter att det blivit klart med flytten till Elfsborg. Någon ”tränarlista” tror jag inte existerade utan man gick mycket på känsla och av ett ”bra” namn. Vad styrelsen ville ha för fotboll är ju glasklart med tanke på valet av Jörgen. För de insatta i branschen vet vilken typ av fotboll Jörgen vill spela. Vet man inte så kan man nog enkelt göra en research med video med Varbergs matcher de senaste åren. Så rent krasst ville styrelsen i Jönköpings Södra ha en annan typ av fotboll än den som Jimmy Thelin skapade här under sina år här. ”Thelinmodellen” är den modell som hela föreningen använder sig av, från ungdomselitlagen upp till a-lag. Det är den fotbollen vi utvecklar våra talanger med. Styrelsen tar med sitt beslut att anställa Jörgen också ett beslut att ändra spelsystem för hela föreningen inklusive akademin. Men. Ska jag vara ärlig så tror jag inte den här frågan ens kom upp. Vad jag vet så fanns varken assisterande tränaren (Persson) eller akademichefen (Jörgensen) med i processen kring ny chefstränare. Den processen leddes av styrelsen, eller delar av den, från dag 1.
Det som händer när Jörgen rekryteras är att ”Thelinmodellen” försvinner, åtminstone för a-lag. Jörgen har redan klart för sig vilken modell han vill inplantera i Jönköpings Södra. Han frångår faktiskt från sitt trygga 4-4-2 spel till att spela 3-4-3. Varför är väl inte helt glasklart men Jörgen trycker på att detta krävs för att kunna vända det defensiva spelet som varit i allsvenskan (mycket försvarande) till en mer anfallsinriktad fotboll. Vi måste helt enkelt skaffa oss ett anfallsspel. En trebackslinje med bara mittbackar och wingback blir nya bekantskaper men det blir bara rörigt. Tålamodet. Ständigt detta tålamod tryter nästan omgående.
Just anfallsspelet är kanske nyckeln till att Jörgen inte klarade sig kvar i Jönköpings Södra. Defensivt har det väl sett helt okej ut men anfallsspelet har inte ens existerat. Då har vi ändå fler offensiva spelare än vi haft de senaste fem, sex säsongerna. Då ska vi också veta att Jörgen slopade sitt 3-4-3 för att gå tillbaka till trygga ”Thelinmodellen” dock utan något bra resultat. Och med tanke på vårt spelarmaterial – hur får vi ut manskapet på bästa sätt?
Nu är Jörgen borta och kvar står Christer Persson med den tuffa uppgiften att få ordning på det här. Så hur ska han lösa anfallskrisen? Hur ska vi få igång ett offensivt spel med samma manskap? Det är naturligtvis ingen enkel uppgift och det kommer åter att krävas tålamod. Ständigt detta tålamod. Vi är tillbaka på ruta ett igen. Den rutan de andra lagen var på i januari. Det ska vi ha klart för oss.
Spelarna då? Ja. De ska naturligtvis se sig själva i spegeln. Varbergsmatchen kan ingen vara nöjd. Nu är det verkligen upp till bevis. Gamla meriter duger inte längre. Nu vill vi se glöden i spelarna som verkligen har saknats såhär långt. Viljan att vinna matcher måste vara större än att vara ängslig och rädd. Våga gå ut och spela fotboll.
Öster på söndag blir en rysare. Vi vill ju så gärna vinna. Vi vill ju att allt ska bli bra igen. Vi vill allt gott som Christer tar sig för. Och på ett sätt står han nu ensam kvar, den gode Persson. Tidstrand och kompani skyfflade över problemet på den mest lojale av alla södraiter. Nu kör vi!

Kommentera

Lämna ett svar

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Följ oss!

2,131FansGilla
0FöljareFölj
898FöljareFölj

Senaste inläggen