Antagonisten från förr

På självaste förste maj ska vi arbeta oss hem med en trepoängare från Borås Arena. Norrby IF är våra motståndare i seriens femte omgång. Det är dags att syna våra antagonister från förr.

Norrby IF anno 2003 och vinnare av division 3 mellersta götaland.

Det är något visst med Norrby. Ett kvartersgäng från Borås utkanter. Ett lag som aldrig har blivit något mer än lillebror till Elfsborg. J-Södra och Norrby har spelat i samma serie under 19 säsonger. Senaste gången vi stötte på varandra var under ”Nordin-eran”. Då var vi stora antagonister, topplag, ”storklubbar” i division 2. Samtidigt som vi vann division 2 2003 vann Norrby sin division 3 serie. Därefter fick uppleva två tuffa år i jakten om en plats i Superettan. Vi, Norrby och HFF räknades in som lagen som skulle ha chansen att ta steget upp.
2004 blev ett litet ”året efter” för vår del. Efter att ha gått som tåget 2003 blev det jobbigare året efter och vi hamnade efter toppduon HFF och Norrby. HFF vann det racet tackvare en 4-3 seger borta mot Myresjö i sista rundan. Oavgjort där så hade Norrby tagit kvalplatsen…
2005 var åter vi och Norrby topptippade men den här gången var vi i en klass för sig. När serien summerades hade vi 13 poäng ner till tvåan Norrby.
Undertecknad minns särskilt bortamatchen på Borås Arena tidig vår då vi lyckades spela 1-1 sedan Micke Eriksson kvitterat. Dessförinnan hade Micke bommat en straff och i slutet av matchen blev han dessutom utvisad. Hemmamötet det året blev än häftigare och slutade 4-4…
Tittar vi tillbaka i historiken så ser vi att första gången vi mötte Norrby i seriesammanhang var säsongen 1955. Södra hade ramlat ur högsta serien och skulle mobilisera kraft för att ta sig tillbaka men det skulle bli Norrby som gjorde det. Boråsarna hade aldrig tidigare spelat i den högsta serien men skulle 1955 ta klivet upp via serieseger. I de inbördes mötena lagen emellan det här året slutade med Norrby segrar, 3-1 på Vallen och 2-0 på Ryavallen. Över 5000 åskådare såg mötet på ”Vallen”.
Norrbys allsvenska sejour blev bara ettårig och sedan dess har man aldrig spelat i den högsta serien. Oändligt många säsonger i den nästhögsta serien har det blivit istället, totalt 26 säsonger. Det är ändå en bit efter Södra som är uppe i hela 37 säsonger i landets nästhögsta serie.
Ifjol återkom Norrby till eliten på allvar. 2017 blev första säsongen i Superettan, som serien numera heter. Laget slutade på en tiondeplats men kontraktet säkrades inte förrän i sista omgången. Max Watson har varit utlånad till Norrby både under fjolåret och 2016 men nu blir det första gången han ställs mot sitt ”gamla” lag.
# Största segern mot Norrby kom 1974 och på ”Vallen” då vi vann med hela 7-0. Målen gjordes av Ulf Lantz 3, Rolf Andersson 2, Dag Szepanski och Stig Arvidsson.
# Största nederlaget kom 1958 då Norrby vann med hockeysiffrorna 8-3 på Ryavallen. Bernt Hansson, Börje Blomgren och Uno Fagerberg tröstmålade för ”Di Gröne” inför 2891 åskådare.
# Senaste seriemötet lagen emellan spelades på ”Vallen” den 12 september 2005. Södra hade ledningen med 3-1 men Norrby vände med tre mål och ledde med 3-4 innan Andreas Nicklasson kvitterade i minut 77. J-Södras lag denna afton såg ut såhär: Ivo Vazgec –  Alexandros Pappas, Erik Skördåker, Daniel Karlsson, Erik Backlund* – Andreas Nicklasson, Fredric Fendrich*, Magnus Kjellsson, Fredrik Korutschka* – Michel Kamhie, Johan Fäger (Paananen, Blomqvist*, Edenholm, Andersson*, Dahlström*)
 
 
 
 

Föregående artikel
Nästa artikel

Kommentera

Lämna ett svar

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Följ oss!

2,131FansGilla
0FöljareFölj
898FöljareFölj

Senaste inläggen