Norrlandsfönstret

Det var legendaren Putte Kock som myntade uttrycket ”Norrlandsfönstret” när just Giffarna Sundsvall blev klart för allsvenskan 1965. Sedan dess har det där fönstret mest varit stängt men på senare år har framförallt Sundsvall sett till att det åtminstone varit på vid gavel. Nu är Sundsvall nere i Superettan och Östersunds FK få (tillfälligt?) bära hela Norrland på sina axlar. Med tanke på starten av årets serie så kanske det blir ombytta roller redan nästa säsong?

En titt i vår matchkalender så stötte vi först på Sundsvall när vi gjorde elitcomeback 2006. Sundsvall hade då tillbringat hela 2000-talet i allsvenskan men ramlade ur lagom till vår comeback. Jag minns att vi helt överraskande vann på gamla anrika Idrottsparken i Sundsvall med Patrik Elmander som ende målskytt. Mötet på ”Vallen” gick dock till Sundsvall som vann med 1-3. Noterbart att Fredric Fendrich såklart lirade från start i den sistnämnda tillställningen.

Sundsvall fick nöja sig med ett mellanår i Superettan men var redo för avancemang året efter. Glädjen varade dock bara en säsong sedan var klubben tillbaka i Superettan. 2011 fick man fira det allsvenska kontraktet just på ”Vallen” men fick tacka Hammarby som slog Ängelholm. J-Södra räddade sig kvar via segern där efter mål av Chrille Persson och Branimir Hrgota. Den där frisparken sitter på näthinnan fortfarande.

För andra gången på bara några år åkte Sundsvall ur Allsvenskan omgående. Tillbaks till spel i Superettan 2013 och 2014 då man åter tog klivet upp. Den gången stannade man tills ifjol. Vi får se hur länge det dröjer innan Sundsvall är tillbaka i finrummet.

# # #

2009 släppte vi in hela 10 (!) mål under våra möten mot Sundsvall. En helt makalös tillställning på ”Vallen” under vårhalvan slutade 4-6 där vi hämtade upp matchen två gånger, 0-2 till 2-2 och 2-4 till 4-4. Fortfarande snopet att Sundsvall kunde vinna den där matchen.

# # #

Ett annat minne finns från 2013 års möte på ”Vallen”. Matchen fick tillfälligt brytas i andra halvlek pga åska. Det uppehållet räckte inte för att mobilisera utan torsk med klara 1-4.

# # #

Ett gladare minnen är från 2014 och höstens match på hemmaplan. Thelins mannar segrade med 4-1 efter en väldigt händelserik match med både utvisningar och straffar åt båda hållen.

# # #

2016 och 2017 fanns båda klubbarna i Allsvenskan och hur gick det där då? Jo, tre av fyra möten slutade oavgjort och det fjärde slutade med Sundsvallseger.

I år gör vi vår tionde säsong tillsammans i samma serie. De hittills 18 mötena har fördelat sig såhär: Fyra segrar, sex oavgjorda och åtta förluster.

Samtliga våra matcher mot GIF Sundsvall hittar ni här

Föregående artikel
Nästa artikel

Kommentera

Lämna ett svar

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Följ oss!

2,131FansGilla
0FöljareFölj
898FöljareFölj

Senaste inläggen