Ikväll hyllas kvalhjältarna från 1968

I fredags den 26 oktober var det på dagen 50 år sedan J-Södra gick upp i Allsvenskan igen. I pausen under kvällens match mellan J-Södra och GAIS ska föreningen uppmärksamma laget som gjorde det. Lagom till detta tillfälle dammar vi av Jörgen Sperens artikel från vårt arkiv om just kvalframgångarna efter succésäsongen 1968.
Säsongen 1968 blev en förvandling av sällan skådat slag för J-södra. Från en under flera år obemärkt tillvaro i division 2 lyfte gröntröjorna via serieseger och ett lika spekulativt som framgångsrikt kval till en plats i fotbollens allsvenska finrum.
Lite överraskande då Södra i förhandssnacket knappast nämndes bland favoritlagen i Norra Götalandstvåan där experterna mer eller mindre såg alla lag som möjliga seriesegrare.
I Södrakretsar flödade dock optimismen och det talades öppet om att det var allsvenskan som gällde. Den stora anledningen var självklart att landslagsbacken Janne Karlsson åter var tillbaka i Södra efter dryga sju säsonger i Djurgården och Bromölla. Betydelsefullt var också att en ny tränare i form av exproffset Stig ”Vittjärv” Sundqvist knutits till klubben.
Redan från början var det försvarsspelet med Janne Nordström, Sonny Nordqvist och Janne Karlsson i spetsen som tillsammans med anfallsvapnen Anders Wendel och Björn
Eng bäddade vägen för segrarna.
Det blev också rena drömstarten med fem raka triumfer och serieledning innan den första poängförlusten kom mot Tidaholms GIF. Södra lämnade sedan aldrig förstaplatsen och kunde efter att ha vunnit seriefinalen mot Karlstads BK med klara 3-0 tämligen ohotade ta hem föreningens fjärde serieseger i division 2.
Orosmoln 
Trots den klara seriesegern fanns det orosmoln inför kvalspelet. Lagledaren Gösta Andersson fick efter en dispyt med styrelsen sparken och ersattes av tidigare målvaktslejonet Göte Ståhl. Formen verkade heller inte vara på topp inför kvalet då seriespelet avslutades med ett par oväntade förluster.
Kvalmotståndarna var rutinerade Landskrona och Sandvikens IF samt kometlaget Sirius. Uppsalalaget utnämndes också till kvalets storfavorit. Utan tvekan motiverat då man vunnit Svealandstvåan före Hammarby och innehöll stjärnor som exempelvis Leif Eriksson, Hasse Mild, Hasse Nilsson och Rolf Marinus.
Kvallottningen utföll så att Södra började hemma mot Sandviken, fortsatte borta mot Landskrona för att avsluta mot Sirius på Råsunda. Media var oense om utfallet av lottningen var den optimala men de flesta insåg nog att en eventuell seger mot Sandviken skulle ge Södra ett utmärkt utgångsläge inför det fortsatta kvalspelet.

”Goggo” tänkte lägga av 

Mötet med Sandviken utvecklades sig till en riktig folkfest. Södra hade under året haft oväntat låga publiksiffror men nu räknades det trots ett strilande regn in hela 10 822 åskådare. Den högsta noteringen sedan kvalet mot Luleå 1959.
Det blev som väntat en tät tillställning där anfallsspelet effektivt stoppades av två ramstarka försvar och med Lars-Göran Andersson som matchens kanske främste spelare. Södra var dock det bättre laget och rättvisa skipades när mittfältaren Göran ”Goggo” Johannesson i 78:e minuten fick iväg ett långskott som otagbart borrade sig in i l krysset bakom Sandvikenmålvakten Rolf Gustavsson.
För matchvinnaren blev det en mediauppståndelse av sällan skådat slag där den tidigare relativt okände Södraspelaren var på allas läppar.
– Det är ju sånt här som man drömt om… Tänk att få avgöra en kvalmatch. Det här var utan tvekan min skönaste fullträff genom tiderna, sa ”Goggo” till Jönköpings Posten.
Prestationen hade också en annan dimension då ”Goggo var petad under hela vårsäsongen och ett tag tänkte lägga av med fotbollen.
– Tur att jag inte gjorde det utan bet ihop och kom igen för att ta en ordinarie plats, menade ”Goggo”.

J-Södras Sonny Nordqvist i tårar efter utvisningen nere i Landskrona. <br />

J-Södras Sonny Nordqvist i tårar efter utvisningen nere i Landskrona. 

Utvisning gav eko 
Matchen mot Landskrona rubricerades som avgörande för vem som skulle följa med Sirius upp i allsvenskan. Hemmalaget var favorit men Södra kom till matchen stärkta efter segern mot Sandviken.
Det var också Södra som öppnade bäst och vaskade via Anders Wendel och Björn Eng fram flera chanser innan Landskrona tog över. Mitt i hemmalagets
forcering stack emellertid Södra igenom och Christer Hallgren kunde utnyttja ett slarv i försvaret och i 38:e minuten sätta 1-0.
Nu låg allsvenskan öppen men i början av andra halvlek hände det som inte fick hända. Sonny Nordqvist som tidigare fått en varning sliter ner en Landskronaspelare. Domaren Curt Liedberg är obeveklig och visar ut Nordqvist som helt otröstlig lämnar planen.
Nu ska det direkt sägas att en utvisning var extremt ovanlig på 60-talet och gav ett väldigt eko i media. Förutom Sonny Nordqvist var det då bara ”Knivsta” Sandberg och ”Nacka” Skoglund som blivit utvisade i de högre serierna.
Landskrona tog efter utvisningen mer och mer över spelet och i 53:e minuten fick hemmalaget utdelning och kvitterade efter ett vinkelskott av Stig Olsson. Ett starkt kämpande Södra hade sedan inga större problem att hålla undan och få med sig en viktig poäng.
Mediakommentarerna rörde förutom Nordqvists utrusning mest det hårda spelet men den allmänna meningen var nu att Södra hade de bästa möjligheterna att följa Sirius upp till allsvenskan. Uppsalalaget hade redan säkrat avancemanget via klara 3-0 borta mot Sandviken. 

J-Södras glada matchvinnare på Råsunda. Christer Hallgren till vänster och Göran ”Goggo” Johannesson jublar över sina fullträffar och avancemanget till allsvenskan. <br />

J-Södras glada matchvinnare på Råsunda. Christer Hallgren till vänster och Göran ”Goggo” Johannesson jublar över sina fullträffar och avancemanget till allsvenskan. 

Hallgren matchhjälte 
Den avgörande matchen mot Sirius spelades inför dryga 3000 åskådare på ett kallt och regnigt Råsunda. Förutsättningarna för Södra var goda och det behövdes bara en poäng för att säkra avancemanget. Det var dock Sirius som öppnade bäst och kunde i första halvlek ta ledningen genom Hasse Nilsson. Södra lät sig dock inte nedslås utan kom ordentligt laddade ut till andra halvlek och redan efter 40 sekunder hade ”Goggo” Johannesson kvitterat.
Gröntröjorna tog nu över mer och mer och åtta minuter senare slog Christer Hallgren på ett långskott som letade sig in i nätmaskorna. Sirius kvitterade ännu en gång innan Hallgren blev stor matchhjälte genom att en kvart före slutet göra sitt andra mål för dagen vilket betydde seger med 3-2 och avancemang till allsvenskan.
Hallgrens prestation var desto mer anmärkningsvärd då han legat sjuk veckan innan matchen.
– Jag kände mig riktigt dålig och var mycket tveksam att ställa upp men det ångrar jag knappast nu, sa han till Jönköpings Posten efter matchen.
Nöjd var också lagbasen Göte Ståhl
– Dagens insats gav besked om att vi har ett slagkraftigt gäng och det var absolut vår bästa match i kvalet.
Någon riktig dramatik infann sig aldrig i sista kvalomgången då Sandviken redan i 11:e minuten tog ledningen mot Landskrona. En ledning som man sedan aldrig släppte.
Glädjen var självklart enorm i Södra efter det allsvenska avancemanget. Laget fick mycket beröm i media men det framfördes också oro för att anfallet skulle väga för lätt i allsvenskan.
Mottagandet i Jönköping var också mäktigt med närmare 5000 supporters som hyllade de nya allsvenskarna. För övrigt fjärde gången av lika många möjliga som Södra gått segrande ur ett allsvenskt kval.
Några citat efter det allsvenska avancemanget. 
Zorro i SDS — Har Jönköpings Södra en allsvensk framtid? Efter att ha sett matchen på Råsunda svarar man obetingat ja på den frågan. På den halkiga gräsmattan var Södra för dagen det klart bättre laget
Hajo i SVD — Ska Jönköping bli ett nytt Åtvidaberg? Ett nerskrivet och före kvalet utdömt gäng som när det sedan gäller visar sig hålla klar allsvensk klass. Frågan är högaktuell efter smålänningarnas lyckosamma framträdande på Råsunda mot kvalets ”bästa lag” Sirius.
Bengt Ahlbom i Aftonbladet – Låt mig erkänna det först som sist. Jönköpings Södra var kvalets direkt felaktigt underskattade lag! Precis som Åtvidaberg i fjol.

KVALFAKTA 

J-Södra – Sandvikens IF 1-0 (0-0)
Södras lag: Jan Nordström, Carl-Pether Gustavsson, Yngve Flink, Jan Karlsson, Lars-Göran Andersson, Göran Johannesson, Björn Eng, Sonny Nordqvist, Manfred Sülwester, Anders Wendel, Christer Hallgren. 12:e man Jan.Erik Olsson
Mål: 1-0 Göran Johannesson (78)
Domare: Hans Carlsson Borlänge
Publik: 10822
Landskrona BOIS – J-Södra 1-1 (0-1)
Södras lag: Jan Nordström, Carl-Pether Gustavsson, Yngve Flink, Jan Karlsson, Lars-Göran Andersson, Göran Johannesson, Björn Eng, Sonny Nordqvist, Manfred Sülwester, Anders Wendel, Christer Hallgren. 12:e man Jan-Erik Olsson
Mål: 0-1 Christer Hallgren (38), 1-1 Stig Olsson (53)
Domare: Curt Liedberg Lidköping
Publik: 15116
J-Södra – IK Sirius 3-2 (0-1)
Södras lag: Jan Nordström, Carl-Pether Gustavsson, Yngve Flink, Lars-Göran Andersson, Jan Karlsson, Anders Wendel, Göran Johannesson, Björn Eng, Manfred Sülwester, Jan-Erik Olsson, Christer Hallgren. 12:e man: Ulf Lantz
Mål: 0-1 Hans Nilsson (straff 25), 1-1 Göran Johannesson (46), 2-1 Christer Hallgren (53), 2-2 Ulf Wahlqvist (70), 3-2 Christer Hallgren (75)
Publik: 3044 (Råsunda fotbollsstadion)

1 Jönköpings Södra 2-1-0 5-3 5
2 Sirius 2-0-1 6-3 4
3 Sandviken 1-0-2 1-4 2
4 Landskrona 0-1-2 1-3 1

J-SÖDRAS SPELARTRUPP 1968 
Målvakt
Jan Nordström f. 1944, tidigare Hammarby
Försvarsspelare
Carl-Pether Gustavsson f. 1941, egen produkt
Lars-Göran Andersson f. 1940, tidigare Jönköpings BK
Yngve Flink f. 1936, tidigare Ödeshög
Jan Karlsson f. 1940, landslagsback åter i Södra efter spel i Djurgården oh Bromölla
Mittfältsspelare
Sonny Nordqvist f. 1941, egen produkt
Göran Johannesson f. 1941, egen produkt
Björn Eng, f. 1948, egen produkt
Forwards
Anders Wendel, f. 1944, egen produkt
Jan-Erik Olsson, f. 1941, tidigare Torsås
Christer Hallgren f. 1941, tidigare Tidan
Manfred Sülwester f. 1941 tidigare Hvetlanda, tysk medborgare
Ulf Lantz f. 1946, tidigare Ulricehamns IF
Hans Lindstrand f. 1948, tidigare Hovslätt
Deltagit har även juniorerna och egna produkterna Per-Olof Weitz, Lars-Erik Andersson och Roger Jerkinger (Gällstad) samt Carl-Olof Andersson tidigare Råsunda IS och Ola Sjödahl tidigare Helsingborg.

Kommentera

Lämna ett svar

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Följ oss!

2,131FansGilla
0FöljareFölj
898FöljareFölj

Senaste inläggen