Ett genrep med många frågetecken

1
668

Lördagens genrep mot IFK Värnamo slutade med en 0-2 förlust i en sömning tillställning. Vi som följt försäsongen 2018 på nära håll var matchen mot Värnamo ingen överraskning.
Matchen var på väg mot en mållös tillställning när gästerna plötsligt sprattlade till och gjorde två snabba och sena mål. Pär Cederqvist nätade men snyggast var ändå Max Olssons 0-2 mål som definitivt avgjorde den här matchen.
Värnamo hade inte mycket att glädjas åt framåt. Förutom sista kvarten var anfallen lika borta som snön i maj. Vi känner igen vårt Wålermarkska J-Södra nu där det egentligen inte händer någonting. Chansbollar, tjongbollar och ingenting som kan stavas anfallsspel. Jakob Orlov och Fredrik Olsson fick varsin halvlek och ingen av dem får något att jobba på. Orlov är bufflig och sliter och river men till ingen nytta. Fredrik Olsson letar luckor men får aldrig bollen när han vill ha dom. Anfallare nummer tre, Arni Vilhjalmsson, fick tolv minuter och var mest frustrerad över just det. När vi äntligen har anfallare i truppen så verkar vi inte veta hur vi ska använda dem.
Spelsystemet som var definitivt i januari är nu i spillror. Vi har värvat spelare för en tremanna backlinje med just mittbackar. Nu spelar vi mer traditionellt med en fyrbackslinje. Wålemark vet nog inte själv hur vi ska spela. Spelarna på planen känns mest frustrerade över hur illa det ser ut. Det gestikuleras och pustas över missade passningar och bortslagna bollar. Ansiktsuttrycken talar sitt tydliga språk.
Det man kan vara säker på är att Jörgen Wålemark har bestämt sitt lag. Han litar helt på den allsvenska rutinen och de spelarna som spelade ifjol plus sina Varbergskompisar. Den som kanske har sett mest intressant ut under försäsongen, Peter Gwargis, fick inte ens speltid mot Värnamo. En spelare som på egen hand kan bryta upp isen när det behövs. Den fingertoppskänslan såg ingen igår.
Under nästan den fyra månader långa försäsongen har det offensiva spelet inte blivit bättre. Vi skapar ingenting. Vi kommer till inlägg emellanåt men motståndarna läser av oss alldeles för enkelt. Vad Wålemark har för anfallsvapen framöver står skrivet i stjärnorna.
Försäsongsmatcher är just försäsongsmatcher men ingen kan säga att vi har gjort en bra försäsong. Ingen kan säga att det ser bra ut. Är det bara jag som är orolig?
NOTERBART
# Jocke Karlsson gjorde äntligen comeback och fick spela en halvlek och skötte sig precis som vanligt bra.
# Vi ska inte tjata det till leda men saknaden av Robert Gojani är enorm.
# Anton Liljenbäck ser riktigt bra ut och var en av våra bättre spelare igår.
# Försvarsmässigt har det sett helt okej ut och det är inte där problemet ligger. Däremot så känns vi en aning osnabba och uppspelen känns darriga. Vem ska sköta uppspelen? Hur ska vi sätta igång spelet? På den frågan har svaret tills i år varit att vi ska sätta igång bollen på marken och spela oss upp. Idag kan vad som helst hända. Panikbollen blir tyvärr svaret allt för ofta.
# Crona/Fendrich som defensiva mittfältare känns som en spelare, eller åtminstone som samma spelartyp. Vissa matcher kan det behövas men när vi ska trycka på och lirka upp motståndarna så krävs det mer. Uttagningar efter motståndet, tack.
# Både ”Jeppe” och Tommy har sett sega ut under försäsongen och jag tror att ingen av dem är nöjda med sina prestationer. Båda två har höga krav på sig själva och sina medspelare. Framförallt har vi höga förväntningar på dem. Varför båda fick spela hela matchen igår är ett frågetecken.
# Premiär om exakt en vecka då GAIS väntar. Vad är det man brukar säga, ett dåligt genrep…
Matchfakta från matchen hittar ni här.

 

1 KOMMENTAR

  1. Klockren analys. Arni lämnade planen som ett åskmoln. Han hade säkert velat lägga sin energi med
    speltid på planen i stället Han fick tolv ynka min. på slutet. Mittfältet räcker inte till som det ser ut nu.
    Amir Al-Ammari räcker för närvarande inte till riktigt, han har bra passningar. Tannus och Fägerhag
    kommer också att bli bra på sikt Lirdon Silka hade varit en bra värvning i år men han är i Öster..

Lämna ett svar