Gojanidebut & en salig blandning

Några dagar in på det nya året och jag tror att 2018 blir ett fantastiskt fotbollsår med fin Superettanfotboll och sedan med ett världsmästerskap i Ryssland som ett mästerligt sommaräventyr. Men vi börjar i nutid.
Ikväll kl 18:15 begår Robert Gojani landslagsdebut då han startar matchen mot Estland nere i Abu Dhabi. Robban är en av fyra debutanter som nu får chansen att visa upp sig på landslagsnivå. 2018 är ett VM år och det märker man på fokuset och hur viktig denna landslagsturnering är. För alla som är med på den här turnén har ju faktiskt en teoretisk chans att få komma med till Ryssland till sommaren. Gör man en bra match här så kanske, kanske…
För Robert Gojani är det naturligtvis ett gigantiskt skyltfönster. Vi måste erkänna att chansen till att han spela med oss i Superettan är mindre än mikroskopiska. Robert Gojani är för bra för att spela i Superettan. Det är fakta. Får jag gissa så tror jag det blir allsvenskt spel. Östersund, Elfsborg eller ”Blåvitt”, det är känslan. För J-Södras del kommer det inte generera flera miljoner. Övergångssumman är spikad sedan tidigare vilket betyder att oavsett succé i Abu Dhabi så gynnar det inte vår plånbok.
Rätt eller fel? Hade det klausulen inte funnits med hade Gojani gått fri som bosman redan tidigare.
# # Att Uffe Thorsson följer med Jimmy till Elfsborg kom inte som en chock. En annan gammal Södramålvakt, Gert Hansen, gick i pension i höstas hos Boråsarna så jag förstår att Jimmy hade chans att påverka vem som skulle komma in där. Och J-Södra kunde väl inte riktigt ge Uffe en heltidstjänst heller så egentligen är det inte mycket att bli förvånad över.
Men. Det sticker i ögonen att tre av fyra från vårt ledarteam är i Elfsborg nu. Först Thelin, sedan Miguel och nu alltså Thorsson. Lite sådär i skymundan. Stefan Andreasson visste vad han gjorde och ska man konspirerar högt så börja man förstå att Anton Andreasson hamnade här vid just den tiden. Oouch!
# # Jag hoppas att J-Södra kan gå stärkta av det här. Det måste alltid finnas en grund att falla tillbaka på. Styrelsen gjorde ett mycket bra arbete då man snabbt hittade en ny huvudtränare. Organisationen runt a-laget är jag inte oroad över trots bortfallet.
Akademin däremot. Här känns det som att J-Södra glömt sin viktigaste del. Idén med ett J-Södra 2 verka mest skadat akademin. Ett helt U19 lag blev till spillror och flera talangfulla spelare som bankade på a-lagsdörren är idag borta. Vad det verkligen rätt väg att gå? Jag kommer ihåg glädjen och stoltheten när båda våra juniorlag tog sig upp till de allsvenska serierna för U19 och U17. Då blomstrade vi och rekryteringen utifrån gick lättare. Idag ser det helt annorlunda ut.
Den vikigaste pusselbiten för att lyckas med en akademi är bra ledare. Ledare som kan vara skillnaden när en ung talang ska välja nästa steg. Varför ska man spela i Jönköpings Södra? Värnamo kommer att ha hela ”Thernfabriken” hos sig och det lockar naturligtvis. Elfsborg hade Tobias Linderoth osv osv. Ett av våra mest spännande namn på ledarsidan, Joel Bäckström, försvann i dagarna till Linköpings FC.
Vi behöver sälja in vår Akademi. Jag skulle ringa Erik Edman. Det kanske är omöjligt men det skulle ändå visa att vi menar allvar.
# # # # #
# # På tal om Gojani och landslaget. Matchen sänds på TV12/Cmore ikväll. Matchstart som sagt kl 18:15.
På torsdag är det äntligen dags för säsongens första träningspass. Dessutom har J-Södra gjort det till en liten kickoff. Så slut upp all södraiter på torsdag så att det blir en finfin inramning uppe i Elmiahallen. Dessutom har vi chansen att snacka med Jörgen och att kolla in våra nya spelare.
# # Det surras att Jörgen eventuellt vill spela lite som Östersund med en trebackslinje. Blir det samma resultat så tackar vi inte nej till det. Annars vågat med tanke på hur inkört vårt 4-2-3-1 är.
En träningsvecka lite drygt och sedan säsongens första träningsmatch. Som vanligt kommer försäsongen gå jäkligt snabbt.
# # # # #
Missa inte chansen att nominera till Årets Spelare och Årets Södrahjälte. Vi har fått in många fina tips på hjältar men vill gärna ha in fler tips. Nominera dina hjältar här.
# # # # #
Stefan Karlsson till Öster känns väl rätt givet. Karlsson som dominerade under våren men som föll tillbaka ordentligt efter det. Och när vi har Alexander Jallow där så föll det sig nog ganska naturligt att Karlsson började blicka tillbaka åt Växjöhållet.
En annan det har surrats om är Jonathan Tamimi som också har landslagsdebuterat men för Jordanien. Tamimi har utgående kontrakt med J-Södra och där kan vi nog räkna med att det inte blir någon fortsättning hos Eleganterna.
Så vad kan vi vänta på för nyförvärv? Minst en försvarare till (det surras om en mittback till), en defensiv mittfältare och naturligtvis en anfallare. Jag skulle gärna se en yttermittfältare också men inser att det säkert bli svårt.
# # # # #
På tal om målvaktstränare. Micke Axelsson hoppar in som tillfällig(?) lösning på den posten. Micke som alltid ställer upp när Södra frågar. Ett gott Södrahjärta där!
# # # # #
Jag måste erkänna att det kändes jäkligt konstigt att se André i den blåvita tröjan. Han klär i Grönt, inte i blått.
# # # # #
Till sist.
Den 25 augusti 1969 spelade Janne Karlsson i den blågula tröjan i träningslandskamp hemma mot Israel. Sverige vann matchen med 3-1 efter två av av Ajaxproffset Inge Danielsson. Sveriges lag ställde upp såhär: Ronnie Hellström, Jan Karlsson, Krister Kristensson, Björn Nordqvist, Roland Grip, Tommy Svensson, Sven Lindman, Leif Eriksson, Ulf Jansson, Inge Danielsson, Inge Ejderstedt.
Idag, nästan 50 år senare, springer Robert Gojani in på planen nere i Saudiarabien. Iklädd den svenska landslagtröjan och som representant för Jönköpings Södra IF. Vi är så sjukt stolta över dig, Robban!
 

Kommentera

Lämna ett svar

spot_imgspot_img

Relaterade artiklar

Följ oss!

2,130FansGilla
0FöljareFölj
898FöljareFölj

Senaste inläggen