Jönköpings Södra IF — Degerfors IF

0
    368

J-Södra och Degerfors delade poängen på ett vårlikt Stadsparksvallen. Hemmapremiären i årets serie bjöd på en småtrevlig match där båda tränarna efter matchen var nöjda med den poäng.
    Thomas Ek hade gjort en hel del förändringar i laget efter premiärförlusten förra helgen. Den största överraskningen var nog att det slovenska nyförvärvet Peter Klancar inte ens fanns på bänken idag. Tränare Ek motiverade beslutet med att konkurrensen är stenhård och att de spelare som är hetast på träningarna också ska spela. Med andra ord har Klancar inte varit tillräckligt het under veckan och då blev det istället läktaren för Klancar.
    I målet valde Ek att ställa Alexander Nadj istället för Mikael Axelsson. Kanske inte överraskande med tanke på att J-Södra inte har någon uttalad förstamålvakt och att de under försäsongen har alternerat på posten. Nadj fick hemmadebutera i sin gula målvaktströja och gjorde ett stabilt jobb. Christer Persson var tillbaka efter magsjukan och fick även ta över kaptensbindeln för J-Södra.
    Unge Jesper Ritheim petades också från startelvan och ersattes kansker lite överraskande av Johan Karlefjärd och på mitten tog Fredrik Fendrich plats bredvid Andreas Ingel. Tomas Backman valde Ek att flytta ut på vänsterkanten, åtminstone till en början. I anfallet fick Tommy Thelin starta matchen i par med Kristen Viikmäe.
    J-Södra började bäst
    Hemmalaget startade matchen bäst och hade en del farliga lägen framför Degerforsmålvakten Simon Nurme. Redan efter 40 sekunder hade Thelin en boll i ribban men Nurme och Degerfors klarade sig där. J-Södra tilläts ha mycket boll men gästerna var hela tiden samlade bakåt. Man kan anta att tränaren Janne Starhe hade poängterat försvarsspelet idag efter fem insläppta mål senast…
    Efter drygt 20 minuters spel fick Johan Karlefjärd en jätte chans. Han får bollen i straffområdet och vänder en Degerforsförsvarare och skjuter men målvakten Nurme är med på noterna.
    Efter halva halvleken börjar Degerfors får mer och mer att säga till om. J-Södra får svårt att skapa några farliga lägen och deras kantspel är i princip obefintligt. I 33:e minuten vill Degerfors ha straff sedan Shpetim Hasani rivits ner men domaren Keijo Hyvärinen från Haparanda vinkar avvärjande
    Degerfors forsatte trycka på och får en frispark några meter utanför straffområdet i den 38:e minuten. Dejan Godar slår den och mittbacken Magnus Tappert når bollen perfekt och nickar in ledningsmålet till höger om Alexander Nadj.
    Ett tungt mål för hemmalaget som efter en fin start kom av sig alldeles ju längre halvleken led. I sista minuten av halvleken har också Degerfors en bra möjlighet att göra 2-0 men Johan Bertilssons boll går utanför Nadjs högra stolpe.
    Central innetrio

I andra halvlek börjar gästerna bäst men efter hand ska J-Södra ta över mer och mer. Efter en ganska händelsefattig inledning gör J-Södra sitt första byte då Johan Fäger byts in sitället för Johan Karlefjärd. Thomas Ek väljer då att spela med en central innetrio, Ingel-Fendrich-Backman, och efter det får J-Södra bättre grepp om spelet.
    I 67:e minuten är Tommy Thelin igenom och faller innanför straffområdet men någon straff blir det inte utan istället väljer domaren att varna Thelin för filmning.
    Några minuter senare får Tomas Backman ett jätte läge att kvittera då han kommer helt ren i mitten men avslutet är svagt och bollen går utanför. J-Södra skapar nu fler och fler chanser och två minuter senare skjuter Johan Fäger tätt över efter att Nurme fått fingrarna på bollen.
    Till slut skulle publiken få jubla. I den 78:e minuten får J-Södra ett inkast på högerkanten, ungefär i höjd med straffområdetslinjen. Fredrik Söderbring kastar långt och Erik Skördåker nicktouchar bakvänd till en framrusande Tomas Backman som stöter in kvitteringen.
    Under de sista 10 minuterna har båda lagen chanser att avgöra. Tommy Thelin fick en jätte chans i 86:e minuten men bollen går utanför. Det var J-Södra bästa chans att avgöra den här matchen men den här gången skulle det delas lika.
    Ek nöjd med poängen
    Båda tränarna var nöjda med en poäng efter matchen och Thomas Ek var förvånad att hans lag hade så många svlut mer än vad gästerna hade. Janne Starhe i Degerfors tyckte att hans lag ryckte upp sig betydligt gentemot premiären mot Sirius.
    J-Södras spel idag var också det ett steg framåt. Trots det finns det mycket som kan bli bättre. Passningsspelet var inte bra idag och det blir alldeles för mycket slarv i spelet. På presskonferensen efteråt berörde Ek petningen av Klancar och menade på att konkurrenssituationen är stenhård i laget. Vi får hoppas att Klancar tar det här på rätt sett och visar att han är en man för startelvan.
    Michel Kamhie fick komma in i 88:e minuten sedan Tommy Thelin fått krampkänningar.