Ut med det gamla, in med det nya

0
839

Nyårsafton 2023. Ett jävligt mörkt år är snart till ända. Jag håller mig till den lilla obskyra lokala fotbollsvärlden utan att för det förringa världsläget. 2023 var ett jävligt mörkt år på alla sätt.

För oss fotbollsälskare, läs södraiter, så var det upp och ner. Mest upp under våren. Väldigt mycket ner under resterande år. Jag minns ett av alla medlemsmöten uppe på Lougen där medlemmarna skrockade runt när vi låg fyra i en jävligt jämn tabell.

Vi blev fartblinda av just en tabellplacering. Fakta då var att vi inte ens hade spelat hälften av matcherna. Vi skulle bli varse att den här serien är överjävlig på alla omöjlig sätt. Särskilt när man inte vinner fotbollsmatcher.

# # # # #

Den tidigare ledningen har fått mycket skit och det ska dom ha. Dock så var det VI medlemmar som valde dom. Ingen (tror jag) motsatte sig omval eller nyval. Det mesta gick åt helvete under de tre senaste säsongerna. Spiralen neråt var tydlig. Varför såg vi inte detta?

# # # # #

Andreas Brännström gjorde en konstgjord andning på vår förening. Vi borde kanske till och med borde klivit upp på allsvensk mark igen men det blev istället en fjärdeplats och ett allsvenskt kval året efter. Därefter ville Södraledningen göra något annat. Vi gick utanför boxen och ja..vi vet alla hur det slutade. Felrekryteringar deluxe. Omåomåomigen.

Nu i slutet av 2023 är vi tillbaka där vi en gång började. Vi kivas med blåtröjor och kineser igen. Vi värvar tillbaka spelare som vi en gång skeppat iväg och mantrat ”bygdens lag” ska äntligen bli verklighet. Igen. 2.0. Vi gör det igen liksom.

# # # # #

Det känns fortfarande overkligt att vi är där vi är. I Söderettan som inte alls heter Söderettan utan Ettan Södra. Bara en sådan sak. Vi ska spela mot lag som Ariana, FC Rosengård och BK Olympic. Jag är så pass gammal att jag minns matcher mot Olympic på 80-talet. Då var Skånelagen bra. Det kanske dom är nu också… Kirseberg vann alltid mot oss. Dom slipper vi nu iallafall.

# # # # #

Det är nu vi ska hitta en ny Johan Fäger. En virvelvind som de andra lagen inte har en aning om.

# # # # #

Undra om inte vår ”storhetstid” runt 2014 till 2017 också var en form av konstgjord andning. Hade inte IFK Göteborg blivit förblindade av Mats Grens cv hade vi säkert varit i ettan tidigare än så. Jimmy Thelin byggde klubben till något. Även om vi åkte ur allsvenskan så hade vi faktiskt alla möjligheter att ta oss tillbaka, starkare än tidigare.

Nåja. Vi ska inte älta det där mer nu.

# # # # #

Tänk att det krävs en degradering för att ansvariga ska inse att det krävs ideella krafter i en förening. Nu behövs vi. Och vi finns. Och vi vill hjälpa till. Det har vi alltid velat. Kom ihåg det även när det börjar gå bra igen.

# # # # #

Tommy Thelin och Fredric Fendrich fick komma tillbaka till sin älskade klubb igen. Gröna legender ska alltid ha en plats i vår klubb.

# # # # #

Som alltid när en klubb rasar ut från eliten så lämnar många fina människor vår förening. Det finns givetvis spelare man kommer att sakna trots allt. Det finns ledare runt laget man kommer att sakna också. Egentligen vill jag inte plocka ut någon särskild men jag gör ett undantag. John Ahlström. En person man vill ha med sig på Återtåget. Hoppas.

# # # # #

För blott andra gången i vår 101-åriga historia har vi en trio spelare som får dela den översta platsen i den interna skytteligan:

Robin Book, Taylor Silverholt och Pashang Abdulla.

Den sistnämnde sticker såklart ut med tanke på att han bara spelade tolv matcher…

# # # # #

Just den trion lär ju mötas i olika lag kommande säsong. Book i Utsikten, Taylor i HIF och Pashang följer väl med Degen ner till Superettan.

# # # # #

Patrik Ingelsten.
Den nya chefen.
Av de namn som nämnts är det väl namnet som kittlats mest. En gedigen spelarkarriär som ledde till ett proffsäventyr i Heerenveen. Har de tre senaste säsongerna tränat Eskilsminne och fört upp dom till ettan. 2023 blev det en fin fjärdeplats för nykomlingen. Hillerstorps GoIF som moderklubb dessutom. Det är ju inte jätte långt från vår byggd. Läser intervjun av Sundvall i JP och kommer på mig själv. Han prickar in det mesta rätt där.

# # # # #

Släpp spelschemat nu för bövelen!

# # # # #

HFF den 10 februari har läckt ut. Likaså Trelleborg borta i mars.
Ge oss försäsongsschemat oxå!

# # # # #

G-Man 100 år i år. Fin artikel på JP signerat Pär Grännö. Finns bakom betalvägg här.

# # # # #

Bröderna Lyck åter i Grönt. Spännande att se vad de kan uträtta i ettan. Pappa Tony vann skytteligan 1997 med tio baljor.

# # # # #

Vi kommer ha ett väldigt ungt lag 2024. Vi behöver några rutinerade pjäser. Vi har tex Edin Hamidovic och Jonathan Drott utan klubbar just nu. Jag kan tycka att ”Drotten” hade passat väldigt bra i det här läget. Rutinerad räv med Södrakoppling. En Fidde-Fendrich-typ som man älskar att ha i sitt lag.

Vi glömmer aldrig Jonathans första träningar med oss inför säsongen 2012. Då värvad från division 3 men fanns med i startelvan i seriepremiären borta mot Degerfors.

# # # # #

Det fanns långt gångna planer på att göra ett matchprogram för alla våra hemmamatcher 2024. Luften gick lite ur men tanken är inte helt borta. Hojta till om ni vill vara med och ta tanken vidare!

# # # # #

Försäsongen startar den 11 januari. Då hoppas vi att ledarstaben är klar och på plats. Gärna större delen av truppen också.

”Jag är lite av den gamla skolan där, vi ska träna hårt under vintern. För jag som spelare skulle aldrig klara av att gå ut till en match där motståndaren är bättre tränade. Nu ska vi träna på eftermiddagar och kvällar, så då kan vi inte köra dubbelpass men vi ska träna så mycket och bra som vi bara kan. Jag är inte heller helt främmande för att träna något pass utan boll.”

Coach INGELSTEN

# # # # #

Till sist..

Årets…

Podd:

Utan tvekan GrönaGatan. Vore ju självmål att skriva något annat men i år gjorde de comeback och var bättre än någonsin. Avsnittet med Danne S var magiskt. Keep up the good work!

Spelare:

Pashang Abdulla. Herre min gud vilken match-in-heaven det blev. Kortvarig förälskelse som borde varit förevigt eller åtminstone en hel säsong. Åtta mål på tolv matcher säger allt. Betydde topplag och alla vet ju hur det gick utan ”Pash”.

Bortaresa:

Göteborg och mötet mot GAIS. Vi kom och rånade hela Göteborg. Magiskt.

Genombrott:

Måns Isaksson. Kritade till slut på ett a-lagskontrakt och får vi behålla honom så lär vi få se mycket av denna kille under 2024.

Katzenhütte:

Gulaschen som serverades på Vallen höll Katzenhütte-klass. Kan man få receptet?

Praktikant:

Utan tvekan GrönaGatans ”Praktikant Johan”. Finns numera också på X.

”Han-är-egentligen-för-bra-för-den-här-serien”:

Othman El Kabir. Alldeles för bra för den där serien.

Kenan Hajdarevic:

Sadmir Zekovic. Kommentar överflödig.

Mest hajpade:

Södra efter vårsäsongens 12 matcher.

Glädjespridare:

John Ahlström. Alltid supertrevlig. Alltid ett ord med alla runt och kring laget. Borde vara med på Återtåget i någon form.

Junes Barny:

Junes Barny

Citat:

”Vi är väl i princip redan klara”

Från medlemsmötet den 28 juni 2024.

Tack:

Tack för mina 3 säsonger här. Tack till alla supportrar som stöttat oss. Jag önskar J-Södra ett stort lycka till i framtiden!”

Robin Books enda uttalande efter degraderingen och efter tre år i klubben och dessutom lagkapten.

Tack #2:

”Det har varit en ära att fått spela i en så fin klubb som J-södra. Jag har haft många bra minnen med klubben redan från första året. Tråkigt att det slutade på det här sättet. Jag vill tacka alla fans som stått på våran sida varje match och alla personer som lagt sin tid o själ för klubben. J-Södra kommer gå upp till elitnivå inom en snar framtid. Jag önskar klubben all lycka!”

Adam Ben Lamin avslutade ändå snyggt, om än på pränt.

Tack #3:

”Först och främst vill jag säga att jag är stolt över att ha representerat en så fin klubb i 3 års tid. Jag vill säga Tack till Jönköpings Södra för 3 fantastiska år. Tack till alla fina lagkamrater under åren och tack till alla tränare som trott på mig under dessa 3 år. Och sist ett Stort Tack till fansen som varit där varje match i med- och motgång. Det blev inte så som vi tänkt oss och det är tråkigt att lämna på detta vis, men en sak är säker och det är att Jönköpings Södra ska tillbaka.”

Marko Nikolic kommer att vara saknad.

Rock:

Andres Garcia s.k rock i samband med vårens matcher. Ett spanskt modelejon. Eller inte.

Uppryckning:

Skövde AIK. 6 poäng efter vårsäsongen. Klarade sig kvar efter kvalspel. Imponerande.

Värnamo:

GAIS. Rakt genom seriesystemet. Uppåt.

”Jag-vill-inte-vara-kvar-en-sekund”:

Andrés Garcia. Lämnade abrupt i samband med en landslagsuppehåll. Drog hem till Spanien och kom aldrig mer tillbaka.

HjälteInsats:

J-Södras ministyrelse med Henning Penning vid rodret. Räddade (?) klubben från konkurs. Åtminstone för nu.

Avverkning:

Granens storhetstid är över. Fick lämna HIF och återfinns nu i Ängelholm.

”Dansade-en-sommar”:

Utsikten. ”Klara” för allsvenskan.

*Nära-skjuter-ingen-hare”:

Östers IF. Fyra. Bra så.

Rykte:

Andreas Brännström kan vara på g tillbaka.

Citat #2:

”Bästa träningen”

Södraspelarna i kör efter att Niclas Tagesson klivit in som huvudtränare inför sista omgången.

”Lämna-skeppet-först”:

Robin Book. Kritade på för Utsikten och slutade spela därefter.

Sista-minuten-förlängning”:

Junes Barnys avtal. Vattentätt. Skrevs om innan allt uppdagades om ekonomin. Så jobbade vi förr.

 

Tack för det här året och Gott Nytt År alla södraiter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar