”Kocken” har lämnat oss

0
192
Idrott Fotboll Svenska klubblag Jönköping Södra IF 1975 Segerräddare på Malmö Stadion: målskyttarna Rolf Kocken Andersson och Ulf Lantz och säkre målvakten K G Gustafsson IFK Malmö började inte med bästa laget mot Jönköping Södra i fotbollstvåan i går. Det kostade kanske åtminstone en viktig poäng i jumbostriden

En av J-Södras största fotbollsprofiler har gått ur tiden. Rolf ”Kocken” Andersson fyllde 80 år den 21 december men efter en tids sjukdom har han nu för alltid somnat in. Under 70-talet var ”Kocken” den största fotbollsstjärnan i Vätterbygden och hans mål pratas det fortfarande om. För mål det kunde han göra.

Rolf ”Kocken” Andersson inledde sin fotbollskarriär i Krokstorps IF och Misterhult innan han gjorde sin storebror sällskap i IFK Oskarshamn. Karriären satte fart när han under en säsong spelade för Östers IF och där blev det skytteligaseger efter 22 mål. Efter Öster och Växjö blev det Stockholm och det som var meningen var att han skulle spela för AIK men det blev IFK Stockholm som fick namnteckningen. 1967 värvades han av Hammarby IF och gjorde en storstilad allsvensk debut mot Djurgården då han gjorde båda målen i 2-1 segern. ”Kocken” mål räddade dock inte kvar ”Bajen” i allsvenskan. Just den historien skulle oturligt nog upprepas två år senare.

Efter en tung vårsäsong i J-Södras allsvenska comeback letade man efter förstärkning och valet föll på skyttekungen från Oskarshamn. Debuten i Södratröjan skedde på Idrottsparken i Norrköping den 14 augusti och ”Kocken” gjorde naturligtvis mål men laget föll i en målrik tillställning med 5-3. Veckan efter skedde närmare ett mirakel då man åkte ner till Malmö och vann med 4-3 efter två mål av ”Kocken”.

Trots uppryckningen kunde J-Södra inte rädda kontraktet utan den allsvenska sejouren blev bara ettårig.

Jönköpingspubliken fick ändå njuta av hans mål under flera säsonger. Både 1970 och 1971 klippte han till med 18 fullträffar och trots att laget till och med ramlade ner till gamla division 3 stannade ”Kocken” kvar och var med att spela upp laget till den nästhögsta serien igen. Efter säsongen 1975 blev det två säsonger med Hallby innan han gjorde en comeback i Södra 1978.

Totalt blev det 155 seriematcher i den gröna tröjan och mäktiga 116 mål.

Vi kommer alltid att minnas Rolf ”Kocken” Andersson. Våra tankar går till Rolfs anhöriga.

Vila i frid.

KLUBBAR:

Krokstorps IF, Misterhults AIS, IFK Oskarshamn, Östers IF, IFK Stockholm, Hammarby IF, Jönköpings Södra IF, IF Hallby, Bankeryds SK, Husqvarna IF (spelande tränare), Järhaga (tränare), Nybro SK (tränare), Högsby IF (tränare), Byxelkrok (tränare)

Lämna ett svar