André Calisir årets spelare 2012

0
1410

För åttonde året har Södrasajten tillsammans med sina läsare röstat fram årets bästa spelare i Jönköpings Södra. Den här säsongen skulle vinnaren heta André Calisir.
Hade någon sagt att André skulle bli årets spelare innan säsongen skulle nog de flesta skakat på huvudet. Faktum är att inte ens tränaren trodde på André innan säsongen. Det givna mittbacksparet Christer Persson och hemvändaren Kalle Svensson var just givna i allas ögon. Veckan innan premiären på Stora Valla blev Christer sjuk och han skulle tvingas kasta in handuken. André fick chansen jämte Kalle Svensson och tog vara på chansen direkt. Han och Kalle hittade varandra omgående och kompletterade varandra på ett framgångsrikt sätt. När laget dessutom inledde med tre raka segrar fanns det ingen anledning för Mats Gren att ändra på sin nya backlinje.
– I början gick det så himla bra för hela laget. ”Crille” blev sjuk och jag fick chansen i premiären och det var bara att gå in och köra. Allt flöt på bra men sedan åkte jag på en knäskada och missade två, tre matcher och då var det bara att börja om och försöka ta en plats igen.
På grund av skador så blev det många skiften i backlinjen, framförallt på mittbackspositionerna. Både Kalle Svensson, André och Christer åkte på skador och sjukdomar men efter att André blivit petad i bortamatchen mot Assyriska blev han den som fick mest förtroende av Mats.
– Jag vet inte om jag var överraskad över att det gick som det gick. Jag kände stort förtroende från både spelarna och från ledarna och det betydde givetvis mycket för mig. Jag ser inte mig själv som en stjärna eller att jag är bäst utan jag går in och gör det bästa av situationen. Och bara för att jag fick spela mycket i år så vet jag vilken tuff konkurrens det är inför kommande säsong. Det gäller att vara förberedd och när du väl få chansen så gäller det att ta den.
André Calisir är från början en ur-Djurgårdare. Han gick hela den långa vägen från pojklagsspel till spel i a-laget. Efter att ha varit utlånad till Skellefteå under 2009 var målet att försöka ta en plats i a-truppen säsongen efter.
– 2010 ingick jag i U21-gruppen och fick även spela allsvenskt. Året efter blev det inte så mycket spel och kände att jag hamnade längre och länge bort. En allsvensk blev det till slut men det gick riktigt dåligt där, ett rejält bottennapp. Med ny tränare i laget så kändes det som att jag inte skulle få någon ny chans och det var då jag började titta på andra alternativ.
Att det blev just J-Södra var till stor del Lasse Ericsons förtjänst. Lasse hade följt Andrés karriär och hade också tränat honom under juniortiden i Djurgården. – Lösningen blev perfekt med J-Södra. Jag kände att jag vara ganska bränd i Djurgården och jag hade dessutom utgående kontrakt så jag behövde inte fundera så mycket på det. Att jag kände Lasse sedan innan betydde såklart en hel del också.
För André blev lånet till J-Södra en form av vändning i karriären. Efter att han anslöt till laget i början av juni spelade han 17 matcher varav 16 från start. Dock blev det inte många matcher som mittback utan mest central mittfältare och ytterback. – Jag trivs bäst som mittback men då var det viktigt att bara få spela så det gjorde absolut inget. Det var inga svårigheter att komma in i det här gänget och både Hasse och Lasse är bra personer så allt fungerade jätte bra.
Var det självklart att stanna kvar i Södra efter den säsongen? – Det kändes som sagt bra och jag hade lite erbjudande från andra Superettanklubbar men jag tvekade väl inte speciellt länge när Södra ville ha kvar mig.
Efter att ha haft Hasse och Lasse som tränare första året blev det en ny bekantskap den här säsongen. Blev det någon skillnad när Mats kom in? – Skillnaden kanske var lite att Hasse hade väldigt mycket att ta hand om. Jag tror det blev för mycket för honom med både tränarbiten och jobbet som sportchef. Han kunde kännas lite stressad ibland och det kan man ju förstå. I år har det känts bättre med uppdelade roller.
Lasse lämnade klubben efter fjolåret. Hur kändes det?
– Det var synd såklart. Man kunde köra mycket extra med honom. De yngre spelarna var ”tvingade” att köra extra så vi körde pass på morgonen då de andra spelarna jobbade. Det var ett perfekt upplägg och säkert väldigt behövligt. Jag ska också säga det att Micke har gjort ett kanonjobb i år. Han kan verkligen fotboll och har många bra tips och idéer.
Vad är Mats största ledaregenskaper då? – Han är väldigt bra på träningar. Han får det att fungerar och det är en röd tråd genom allt. Han har en klar bild över hur han vill att det ska se ut och det tycker jag är viktigt.
Det är lätt att tro att en spelare som precis blivit utnämnd till lagets bästa är säker på sin plats till nästa säsong men det är inte André. – Det är ny konkurrens och det gäller att  bevisa att man är värd att få spela. Jag ska göra mitt yttersta men jag svävar inte iväg och tro att jag är bäst.
(Publicerad i Södrasajtens Årsbok 2012)
# # # # #
För åttonde året har Södrasajtens läsare röstat fram årets spelare i J-Södra. Här är samtliga vinnare från André till Johan.
2012: André Calisir
2011: Branimir Hrgota
2010: Alexander Nadj
2009: Kristen Viikmäe
2008: Andreas Nilsson
2007: Mikael Axelsson
2006: Patrik Elmander
2005: Johan Fäger

Lämna ett svar