Om säsongen

J-Södra spelade detta år i en av fyra div II serie. Tillsammans med storheter som GAIS, IFK Göteborg, Skövde AIK, Skogen och J-Södra så kallades serien ”lilla allsvenskan”, iallafall innan seriestarten…

J-Södra hade inför säsongen tappat Sonny Nordqvist till NIK, P-O Weits till HIF, Christer Hallgren till Mullsjö och Björn Eng till Viken. Som enda nyförvärv till klubben hittade man förre Öster spelaren Lars-Göran Fjordestam.

Förhoppningarna var enorma på serien där det skulle spelas hela 21 göteborgsderbyn men när väl serien kom igång blev det bara pannkaka av det hela. Det bjöds istället på dålig fotboll och publiken uteblev. IFK Göteborg hade ambitionen att snabbt ta sig tillbaka till allsvenskan men när halva serien var spelad var det istället division III som var nära. IFK tog sig dock samman och slutade till slut trea i den jämna serien. Fast jämn och jämn vet jag inte om den var. GAIS var nämligen outstanding i serien och vann enkelt seriesegern med 10 poängs marginal.

För J-Södra handlade det om att också ta sig tillbaka till allsvenskan. Efter degraderingen 1969 och fjärde platsen året efter hade folket tron på att åter nå allsvensk status. Men GAIS nådde man inte upp till. Vårmötet i Göteborg mot GAIS slutade med en förnedrande förlust för de gröne, 0-5. Inte blev det bättre under hösten då man på ”Vallen” förlorade med hockeysiffrorna 3-7.

Hela fem lag skulle åka ur detta år och Grimsås, Västra Frölunda, Degerfors, Hovås och Karlstad fick snällt stig av när diviion II skulle bantas med lag.

J-Södra slutade alltså tvåa efter suveräna GAIS och Rolf ”Kocken” Andersson skulle återigen vinna skytteligan. Trots att GAIS öste in mål i serien vann ”Kocken” skytteligan med sina 17 fullträffar. Bland Södraspelarna i övrigt märktes Lars-Göran Fjordestam och försvarsjätten Hans Lindstrand.

Detta år bestämnde man även att lägga ner det allsvenska kvalet tillsvidare (de skulle komma tillbaka). GAIS vann kvalet före Halmstad, Sandviken och Saab.

Fakta

SPELARTRUPPEN / SPELADE MATCHER

Lars-Erik Andersson, 22
Lars-Göran Fjordestam, 22
Bengt-Arne Käll, 22
Hans Lindstrand, 22
Christer Svärd, 22
Rolf Andersson, 20
Torgny Jansson, 20
Anders Wendel, 19
Roger Jerkinger, 18
Göran Johannesson, 18
Ulf Lantz, 17
Jan Karlsson, 15
Bo Andersson, 5
Carl-Peter Gustavsson, 5
Ola Sjödahl, 5
Stig Claesson, 4
Lars-Göran Andersson, 2
Jerry Hassel, 2
Bo Hemström, 2
Leif Johansson, 2
Bernt Gustavsson, 1

Tränare: Jan Karlsson
Lagledare: Yngve Flink

SKYTTELIGAN, TOTALT

18 mål Rolf ”kocken” Andersson J-södra
15 mål Conny Aldorsson GAIS
15 mål Sven-Erik Johansson Skövde AIK
15 mål Sten Pålsson GAIS
12 mål Eine Fredriksson GAIS
12 mål Dan Östlund IFK Göteborg
12 mål Tommy Reinhardt Oddevold
12 mål Stig Talmark Skövde AIK
11 mål Ulf Lants J-södra
11 mål Björn Ulf Palm Västra Frölunda

J-SÖDRAS MÅLSKYTTAR

18 mål Rolf ”kocken” Andersson
11 mål Ulf Lantz
8 mål Torgny Jansson
7 mål Lars-Göran Fjordestam
6 mål Christer Svärd
2 mål Anders Wendel
1 mål Jan Karlsson
1 mål Göran Johannesson
1 mål Bernt Gustavsson