Om säsongen

Säsongen 1944/45 är utan tvekan en av de mest klassiska i föreningens historia. Detta inte bara för att kvartersklubben J-södra för första gången gick upp i allsvenskan utan kanske i ännu högre grad att man noterade flera hittills oslagbara rekord i svensk fotboll.

Rekordet som satt mest avtryck i fotbollshistorien är ”Timpa” Simonssons fantastiska 50 mål på en säsong. Ett målrekord för de två högsta divisionerna som ingen därefter ens varit i närheten av och då ska man också betänka att serien på den tiden bara omfattade 18 matcher.

Oslagbart är J-södras vidunderliga sätt att ta hem seriesegern via 18 raka segrar och utan poängförlust. Målrekordet med totalt 92 inslagna mål under en säsong, eller drygt fem per match, har ingen heller på allvar kunnat hota.

Triumffärd

Seriespelet blev en triumffärd från första till sista matchen. I premiären på Stadsparksvallen utklassades Nybro med 8-2 efter fem mål av ”Timpa” Simonsson. Därefter radade segrarna upp sig och ”Timpa” öste in mål. Han svarade för fem mål i ytterligare två matcher, dels när IFK Malmö krossades med 9-2 och dels när Blomstermåla kördes över med 10-0. De enda matcherna där J-södra fick fightas ordentligt för vinsten var mot Höganäs hemma och Kalmar FF borta där segersiffrorna skrevs till 4-3 respektive 2-1.

Det var inte bara ”Timpa” Simonsson, utnämnd av Fotbollboken till årets mest omskrivne spelare 1945, som blev en kändis i rikspressen. Hela J-södra framstod som något av pressens favoriter och trion Ivar Augustsson, Fred Andersson och Kalle ”Låda” Andersson fick stor uppmärksamhet liksom hårdskjutande halvbacken Göte Lindstrand och målvaktlejonet Göte Ståhl. Fred Andersson utsågs även till ”Pressens son” av Press-UK då Pressens lag 1944 mötte landslaget.

En stor händelse var också att J-södra fick sin första A-landslagsman genom ”Timpa” Simonsson som bildade innertrio tillsammans med Gunnar Gren och ”Garvis” Carlsson när Finland besegrades med 7-3.

Kval mot Tidaholm

Det allsvenska kvalet mot Tidaholm blev oväntat tufft för J-södra. Efter 1-1 på Stadsparksvallen inför 9128 åskådare, tillika nytt publikrekord, och 2-2 i Tidaholm gick det till en avgörande match i Stockholm. Där var det emellertid inget snack om saken och J-södra kunde inför hela 16795 åskådare säkra det allsvenska avancemanget. Ivar Augustsson satte 1-0 innan ”Timpa” Simonsson med två kanonmål gjorde 2-0 och 3-0. Fred Andersson fastställde sedan slutresultatet till 4-0.

Uppståndelsen och glädjen över den allsvenska platsen var givetvis enorm i Jönköping och närmare 10000 personer hyllade de nya allsvenskarna vid hemkomsten.

Fakta

De nya allsvenskarna

Det var ett ungt manskap som förde J-södra till allsvenskan och laget bestod av;

Göte Ståhl, målvakt, 23 år, moderklubb IK Tord
Olle Lindblad, högerback, 22 år, moderklubb Vrigstad
Sigurd Andersson, vänsterback, 24 år
Karl. G. Ståhl, högerhalv, 28 år,
Olle Fridén, centerhalv, 25 år
Göte Lindstrand, vänsterhalv, 21 år
Verner Johansson, högerytter, 23 år, moderklubb Anderstorp
Ivar Augustsson, högerinner, 24 år, moderklubb JBK
Karl Simonsson, center, 25 år, moderklubb Stjärnan
Karl Andersson, vänsterinner, 25 år
Fred Andersson, vänsterytter, 27 år

J-SÖDRAS MÅLSKYTTAR

50 mål: Karl Simonsson
13 mål: Fred Andersson
13 mål: Ivar Eidefjäll (Augustsson)
4 mål: Arne Sandberg
3 mål: Göte Lindstrand
3 mål: Eigil Hagberg
2 mål: Sigurd Andersson
2 mål: Karl Andersson
1 mål: Olle Fridén