Hem Blogg

Signalfel

0

Återtåget har fått ett stort och allvarligt signalfel. Jag såg liknelsen på X och tyckte den symboliserade J-Södras kräftgång ganska bra. Signalfel. Något är fel och vi behöver åtgärda det snarast.

Efter en försäsong där det mest var mungipor uppåt och en seriestart där poängen ramlade in så har J-Södra nu totalt kommit ur kurs. Alla lag vinner mot oss. Det är den bistra sanningen. Rosengård, Torslanda, Torn och nu senast Tvååker. Inga lag som man inför säsongen var speciellt oroad över men som i nuläget känns som tuffa, svåra kombattanter. Helt krasst har vi inte varit bättre än dom.

Patrik Ingelsten har fått en tuff start på sitt nya uppdrag. Han har inte lyckats hitta nycklar att vinna fotbollsmatcher. Det är nästan så att vi kan sätta ett karbonpapper på åtminstone hur hemmamatcherna har sett ut. Ett duttande med boll. Ett direkt svagt passningsspel. Ett obefintligt anfallsspel.  Och motståndare som är betydligt vassare när de får lägena.

Det finns mycket som oroar. Vi har inte lyckats förändra en matchbild. Det ser likadant ut matcherna igenom. Har vi sett någon desperation överhuvudtaget? Svar nej. Det går sin gilla gång. Och det enda vi kan vara säkra på är att motståndarna gör fler mål än oss.

Vi skapar inga chanser! Ingelsten var ute efter Torslandamatchen och menade på att vi hade 19 avslut. Jag vet inte om han räknade med de avslut man sköt under uppvärmningen av egen målvakt. För under själva matchen kunde jag räkna till en halvchans som man kanske kunde få till ett avslut i statistiken.

Patrik Ingelsten kan den här serien. Matchbilden eller hur motståndarna uppträder kommer inte som någon överraskning för honom. Det oroar att han inte inser vad som krävs för att vinna matcher i den här serien.

För så är det ju. Vi måste börja vinna fotbollsmatcher igen.

# # # # #

Efter åtta spelade matcher är vi på nedflyttningsplats.

# # # # #

”Vi har ett så oerfaret lag så det kommer ta tid”. Har vi verkligen det?
I startelvan mot storheten Tvååker hade vi 7 av 11 spelare som lirat i ettan eller högre upp i seriesystemet.

# # # # #

Under 1000 pers i publiken igår och det lär inte bli fler till nästa match. De inbitna södraiterna kommer givetvis men det tär på dom också. Att se Södra spela fotboll hemma idag är som att be om en 0-0 match. ”Kalmar FF fotboll när den är som sämst”.

# # # # #

Jonathan Drott saknas enormt mycket. Hans driv, hans tjurighet och ”hata-att-förlora” mentalitet behövs mer än någon kan ana.

# # # # #

Alltså den där 90-tals flashbacken man får över läget i klubben är inte nådig. Rakt igenom seriesystemet. I ilfart och snart är vi på Strömsbergsvallen igen.
Det får ju bara inte hända.

# # # # #

Seriens tunnaste trupp men man plockar inte tillbaka Erik Johansson från HFF. Varför?

# # # # #

Ljungskile borta härnäst. Tjo tjena. Lag 14 mot 15 i serien.
Ångesten kom tidigt i år.

# # # # #

Isak Ellbring gillar man.

# # # # #

Nästa vecka kliver vi in i Svenska Cupen också. Bortamatch mot Tidaholm på Ulvesborg. Hua.

# # # # #

Man var så taggad för att få se Måns Isaksson den här säsongen. Att få uppleva hans genombrott på seniornivå. Det kanske slutar med en i raden av tvingade försäljningar för att överleva. Verkligheten.

# # # # #

Vi toppar publikligan!
FFF jagar och lär säkert gå om men vi njuter av topplatsen ett tag!

# # # # #

På tal om Ljungskile. Efter en knackig start presenterade klubben hela tre (!) nyförvärv i början på maj månad trots att värvningsfönstret är stängd. Målvakten Tom Amos (kommer ni ihåg?) plockades bl.a in och stod sin första match nu senast (förlust mot Rosengård). De övriga är två nigerianska spelare,  Harrison Ofonime och Anya Arize Kingsley.

# # # # #

Till sist.

Missa inte att det är ett medlemsmöte den 20 maj där det också kommer att vara en extra föreningsstämma där en ny valberedning ska väljas.
Som alltid – slut upp kamrater!

Hugoboss, Julius och tre poäng

0

Då var årets seriepremiär avklarad. Tre poäng, fin uppslutning men ingen vidare match. Linus Lyck inledde säsongen med mål men det var en annan Lyck som tog rubrikerna efter matchen. Hugobossen. Herre min skapare vilken mittbacksgeneral vi har hittat.

1-0 men en premiär som inte går till historien. Det viktigaste och det enda som betyder något är de tre inspelade poängen. Alla vet hur viktigt det är med en bra start och det fick vi. Ett fint anfall med ett ännu finare inlägg signerat Danne S där vår nya nummer 9, Linus Lyck, var huvudet högre än alla malmöiter och nickade otagbart in matchens enda mål.

Bortsett från det var det här en typisk 0-0 match. Väldigt få målchanser och egentligen inget anfallsspel att tala om alls. Utropstecknen i Södralaget fanns i försvaret. Hugo Lyck kommer vara en stor, stor publikfavorit på Vallen. Har vi tur så får vi ha honom med oss under hela säsongen..

Det andra utropstecknet var målvakten Julius Lindgren. Inte för att gästerna hade massor av målchanser men det lugn som Lindgren sprider betyder mycket för vår unga backlinje. De bollarna som kom till vårt straffområde greppade Lindgren med pondus.

# # # # #

Linus Lyck har alltid gjort mycket mål. Inget talar väl emot att det fortsätter även i år.

# # # # #

Jonathan Drott är vår nya kapten och det var ingen skräll. Han kommer betyda mycket för oss i år och även om premiären var sådär så kommer hans spel tillsammans med Benjamin Tannus bara att bli bättre och bättre. Vi hade dock problem på mittfältet mot Olympic och vi kom inte riktigt till vår rätt. Där kanske vi måste kunna korrigera under matcherna. Olympic kändes tyngre där och vi fick slita.

# # # # #

Kujtim Bala var åter på ”Vallen”. Nu som assisterande tränare till Paul Olausson. Och tillbaka var också Sadmir Zekovic som fick inleda matchen på bänken och för Olympics skull bör han nog sitta kvar där.

# # # # #

Tre gula kort är såklart minst två för många. Vi kommer inte att ha råd att dra på oss varningar till höger och vänster. Domarnivån kommer vara betydligt sämre i år och det där viftade med kort stör mig oerhört. Tre ostskivor i en snäll match är horribelt.

# # # # #

Fantastiskt tifo av tifogruppen med en bild på järnvägsstationen och ett rullande tåg mot Superettan. Det är bara att lyfta på hatten. Vi har utan tvekan de bästa supportrarna.

# # # # #

Drygt 1600 åskådare är en godkänd siffra med tanke på Påskafton och den sena avsparkstiden. Det hade säkert blivit några hundra till om vi börjat matchen kl 1300. Oklart varför det blev en senare avsparkstid..?

# # # # #

Matchtruppen känns väldigt, väldigt tunn. Som jag ser det är det egentligen ingen konkurrens nu. Elvan känns väldigt given om alla är friska och hela. Vi skulle behöva 2-3 spelare till för att på allvar kunna konkurrera i år. Trist med skadan på Måns Isaksson. Vi får hoppas att det inte är så farligt…

# # # # #

Elias Nordström har en väldig stor potential och vill så otroligt mycket. Mycket sitter säkert i huvudet och får vi ”ordning” på Nordström har vi en ”killer” på kanten. Jag hoppas att Patrik jobbar mycket med det mentala där.

# # # # #

Arvid Erikssons flytt av motståndarnas målbur var klass. Målvakten flyttade in stolparna utan att domaren reagerade men Arvid flyttade tillbaka (med råge). Man måste älska Arvid Eriksson.

# # # # #

Norrby väntar på Borås Arena inför hundratals bortasupportrar på lördag. Det finns fortfarande platser kvar så missa inte bortapremiären.

# # # # #

En helt tom bortaläktare är sorgligt att se. En lördag och premiär. Välkommen till Ettan.

Matchfakta

1-0 (40) Linus Lyck (D Strandsäter)

Varningar: JÖN: Elias Nordström (32) Isak Ellbring (73) Arvid Eriksson (82). OLY: Josef Al-Imam (69)

Domare: Philip Lindh

Publik: 1.610

Startelvan:

Julius Lindgren – Lukas Eek, Arvid Eriksson, Hugo Lyck, Daniel Strandsäter – Benjamin Tannus, Jonathan Drott – Elias Nordström, Dzenis Kozica, Isak Ellbring – Linus Lyck

Byten:

70′ Anmar Kiwarkis (E Nordström)
79′ Olle Almström (D Strandsäter)
88′ Hampus Israelsson (I Ellbring)

Övriga:

Alexander Eriksson
Christian Azizsson
Milian Sipos

BK Olympic, startelva

Tyree Griffiths – Josef Al-Imam, Fabian Velander, Jesper Dickman, Lorik Ademi – Banabas Tagoe, Mattias Andersson, Martins Egbe, August Sandström – Alexander Robért, Albin Sundgren

Statistik:

Skott: 7-5
Skott på mål: 3-2
Hörnor: 2-7
Gula kort: 3-1
Röda kort: 0-0

Uppdaterad försäsongsstatistik

0

Uppdaterad försäsongsfakta efter 6 spelade träningsmatcher. Hugo Lyck är fortsatt ohotad i antal spelade minuter såhär långt. Strax där bakom hittar vi Jonathan Drott och Benjamin Tannus. Efter att ha gått mållösa från den förra hemmamatchen mot ÖSK gjorde Linus Lyck vårt mål borta mot TFF, hans andra under försäsongen. På våra sex matcher har vi resultatraden 2 segrar, 2 oavgjorda och 2 förluster.

Nu återstår bara en match innan seriepremiären hemma mot Olympic. På lördag gästas vi av Örebro Syrianska på Jordbrovallen. Väl mött där.

Träningsmatcher

Norrby,h 1-4
Husqvarna FF,h 3-0
Oskarshamns AIK,h 3-0
Lindome GIF,h 1-1
Örebro SK,h 0-1
Trelleborgs FF,b 1-1

Målskyttar

Linus Lyck, 2
Dzenis Kozica, 2
Måns Isaksson, 1
Anmar Kiwarkis, 1
Isak Ellbring, 1
Milian Sipos, 1
Hampus Israelsson, 1

Mest speltid i minuter

Hugo Lyck 471
Jonathan Drott 448
Benjamin Tannus 425
Lukas Eek 385
Dzenis Kozica 379
Linus Lyck 370
Julius Lindgren 360
Isak Ellbring 345
Olle Almström 329
Jesper Manns 322
Arvid Eriksson 308
Anmar Kiwarkis 290
Hampus Israelsson 290
Daniel Strandsäter 278
Alexander Eriksson 180
Christian Azizsson P19 175
Elias Nordström 127
Måns Isaksson 118
Milian Sipos P19 91
Erik Johansson* 67
Adam Fägerhag** 59
Emirhan Gecer** 47
Alex Koshiba*** 45

 

* Utlånad
** Lämnat klubben
*** Provspelare

Han spelar mest under försäsongen

0

Efter en helg utan matcher sist så är det nu åter dax för spel på Jordbrovallen. Forna Superettankollegan Örebro SK väntar i säsongens femte träningsmatch. Mittbacken Hugo Lyck har hittills spelat mest under försäsongen, 306 minuter. I skyttetopp hittar vi Dzenis Kozica som har gjort två mål såhär långt. Totalt har vi använt oss av 22 spelare och vi hoppas att den 23:e, Elias Nordström, får visa upp sig under dagens match.

Träningsmatcher

Norrby,h 1-4
Husqvarna FF,h 3-0
Oskarshamns AIK,h 3-0
Lindome GIF,h 1-1

Målskyttar

Dzenis Kozica, 2
Måns Isaksson, 1
Linus Lyck, 1
Anmar Kiwarkis, 1
Isak Ellbring, 1
Milian Sipos, 1
Hampus Israelsson, 1

Mest speltid i minuter

Hugo Lyck 306
Isak Ellbring 280
Jonathan Drott 273
Benjamin Tannus 245
Olle Almström 239
Anmar Kiwarkis 237
Lukas Eek 220
Jesper Manns 217
Arvid Eriksson 203
Dzenis Kozica 199
Linus Lyck 195
Daniel Strandsäter 188
Alexander Eriksson 180
Julius Lindgren 180
Hampus Israelsson 175
Christian Azizsson 170
Måns Isaksson 118
Milian Sipos 86
Erik Johansson** 67
Adam Fägerhag* 59
Emirhan Gecer* 47
Alex Koshiba* 45

 

* Provspelare / lämnat klubben
** Utlånad

Säsongen är igång!

0

Äntligen är försäsongen 2024 igång. Herrarna körde igång säsongen i torsdags och på måndag är det upptaktsträff på Jordbrovallen. Välkomna till säsongen 2024!

Det händer mycket kring a-laget i J-Södra och många, många spelare har lämnat klubben efter utträdet från Superettan. I skrivande stund har 17 (!) spelare lämnat Södra men vi står ändå med en trupp på 17 spelare i dagsläget, inkluderat Hampus Israelsson som har lärlingskontrakt. Det kan säkert hända saker med spelare fortfarande men vi hoppas att dom som är ”klara” nu även stannar. Känslan är ändå bättre än på flera år…

# # # # #

Alexander Nilsson är den senaste i raden av spelare som lämnar men det var i sig ingen överraskning. Ett ömsesidigt beslut och vi kan bara önskar ”Alex” lycka till framöver. Just målvaktssidan känns som ett frågetecken då även David Celic ser ut att lämna. Därför känns målvaktssidan som prio ett just nu.

# # # # #

Kul att se Edin Hamidovic på Jordbron igen. En revanschsugen och motiverad Edin vill vi gärna se i det nya Södra men då ska han vara det också. Det lär finnas ett par SE-klubbar i pipen också så vi får snällt vänta och se där.

# # # # #

Och Isak Ellbring!

# # # # #

Känns inte Elias Nordström väldigt kompatibel med ett Patrik Ingelsten-byggt lag?

# # # # #

Hade Södra ringt Micke Axelsson mitt i natten så hade han ställt upp. Vilken hjälte han är!

# # # # #

Det gör ändå ont att se Samuel Adrian i en Gefle-tröja. Tänk att vi ”slarvade” bort honom.

# # # # #

Synd att Alex Berntsson lämnar. Övertygad om att han hade dominerat i Ettan.

# # # # #

Kapten Danne S.

# # # # #

Bara sex inplanerade träningsmatcher. Jag hoppas på några till. Vi behöver spela ihop oss.

3/2 13:00 vs Norrby, Jordbron
10/2 13:00 vs Husqvarna, Jordbron
17/2 13:00 vs Oskarshamn, Jordbron
24/2 13:00 vs Lindome, Jordbron
9/3 13:00 vs Örebro, Jordbron
16/2 13:00 vs Trelleborg, Vångavallen
(tack till Fatty_from_ohio)

# # # # #

Följ alltid lagbygget på Sajten – vi uppdaterar alltid vår truppsida…

Lagbygget 2024 följer ni här

# # # # #

Vi syns på måndag kl 18 på Jordbron!

Ut med det gamla, in med det nya

0

Nyårsafton 2023. Ett jävligt mörkt år är snart till ända. Jag håller mig till den lilla obskyra lokala fotbollsvärlden utan att för det förringa världsläget. 2023 var ett jävligt mörkt år på alla sätt.

För oss fotbollsälskare, läs södraiter, så var det upp och ner. Mest upp under våren. Väldigt mycket ner under resterande år. Jag minns ett av alla medlemsmöten uppe på Lougen där medlemmarna skrockade runt när vi låg fyra i en jävligt jämn tabell.

Vi blev fartblinda av just en tabellplacering. Fakta då var att vi inte ens hade spelat hälften av matcherna. Vi skulle bli varse att den här serien är överjävlig på alla omöjlig sätt. Särskilt när man inte vinner fotbollsmatcher.

# # # # #

Den tidigare ledningen har fått mycket skit och det ska dom ha. Dock så var det VI medlemmar som valde dom. Ingen (tror jag) motsatte sig omval eller nyval. Det mesta gick åt helvete under de tre senaste säsongerna. Spiralen neråt var tydlig. Varför såg vi inte detta?

# # # # #

Andreas Brännström gjorde en konstgjord andning på vår förening. Vi borde kanske till och med borde klivit upp på allsvensk mark igen men det blev istället en fjärdeplats och ett allsvenskt kval året efter. Därefter ville Södraledningen göra något annat. Vi gick utanför boxen och ja..vi vet alla hur det slutade. Felrekryteringar deluxe. Omåomåomigen.

Nu i slutet av 2023 är vi tillbaka där vi en gång började. Vi kivas med blåtröjor och kineser igen. Vi värvar tillbaka spelare som vi en gång skeppat iväg och mantrat ”bygdens lag” ska äntligen bli verklighet. Igen. 2.0. Vi gör det igen liksom.

# # # # #

Det känns fortfarande overkligt att vi är där vi är. I Söderettan som inte alls heter Söderettan utan Ettan Södra. Bara en sådan sak. Vi ska spela mot lag som Ariana, FC Rosengård och BK Olympic. Jag är så pass gammal att jag minns matcher mot Olympic på 80-talet. Då var Skånelagen bra. Det kanske dom är nu också… Kirseberg vann alltid mot oss. Dom slipper vi nu iallafall.

# # # # #

Det är nu vi ska hitta en ny Johan Fäger. En virvelvind som de andra lagen inte har en aning om.

# # # # #

Undra om inte vår ”storhetstid” runt 2014 till 2017 också var en form av konstgjord andning. Hade inte IFK Göteborg blivit förblindade av Mats Grens cv hade vi säkert varit i ettan tidigare än så. Jimmy Thelin byggde klubben till något. Även om vi åkte ur allsvenskan så hade vi faktiskt alla möjligheter att ta oss tillbaka, starkare än tidigare.

Nåja. Vi ska inte älta det där mer nu.

# # # # #

Tänk att det krävs en degradering för att ansvariga ska inse att det krävs ideella krafter i en förening. Nu behövs vi. Och vi finns. Och vi vill hjälpa till. Det har vi alltid velat. Kom ihåg det även när det börjar gå bra igen.

# # # # #

Tommy Thelin och Fredric Fendrich fick komma tillbaka till sin älskade klubb igen. Gröna legender ska alltid ha en plats i vår klubb.

# # # # #

Som alltid när en klubb rasar ut från eliten så lämnar många fina människor vår förening. Det finns givetvis spelare man kommer att sakna trots allt. Det finns ledare runt laget man kommer att sakna också. Egentligen vill jag inte plocka ut någon särskild men jag gör ett undantag. John Ahlström. En person man vill ha med sig på Återtåget. Hoppas.

# # # # #

För blott andra gången i vår 101-åriga historia har vi en trio spelare som får dela den översta platsen i den interna skytteligan:

Robin Book, Taylor Silverholt och Pashang Abdulla.

Den sistnämnde sticker såklart ut med tanke på att han bara spelade tolv matcher…

# # # # #

Just den trion lär ju mötas i olika lag kommande säsong. Book i Utsikten, Taylor i HIF och Pashang följer väl med Degen ner till Superettan.

# # # # #

Patrik Ingelsten.
Den nya chefen.
Av de namn som nämnts är det väl namnet som kittlats mest. En gedigen spelarkarriär som ledde till ett proffsäventyr i Heerenveen. Har de tre senaste säsongerna tränat Eskilsminne och fört upp dom till ettan. 2023 blev det en fin fjärdeplats för nykomlingen. Hillerstorps GoIF som moderklubb dessutom. Det är ju inte jätte långt från vår byggd. Läser intervjun av Sundvall i JP och kommer på mig själv. Han prickar in det mesta rätt där.

# # # # #

Släpp spelschemat nu för bövelen!

# # # # #

HFF den 10 februari har läckt ut. Likaså Trelleborg borta i mars.
Ge oss försäsongsschemat oxå!

# # # # #

G-Man 100 år i år. Fin artikel på JP signerat Pär Grännö. Finns bakom betalvägg här.

# # # # #

Bröderna Lyck åter i Grönt. Spännande att se vad de kan uträtta i ettan. Pappa Tony vann skytteligan 1997 med tio baljor.

# # # # #

Vi kommer ha ett väldigt ungt lag 2024. Vi behöver några rutinerade pjäser. Vi har tex Edin Hamidovic och Jonathan Drott utan klubbar just nu. Jag kan tycka att ”Drotten” hade passat väldigt bra i det här läget. Rutinerad räv med Södrakoppling. En Fidde-Fendrich-typ som man älskar att ha i sitt lag.

Vi glömmer aldrig Jonathans första träningar med oss inför säsongen 2012. Då värvad från division 3 men fanns med i startelvan i seriepremiären borta mot Degerfors.

# # # # #

Det fanns långt gångna planer på att göra ett matchprogram för alla våra hemmamatcher 2024. Luften gick lite ur men tanken är inte helt borta. Hojta till om ni vill vara med och ta tanken vidare!

# # # # #

Försäsongen startar den 11 januari. Då hoppas vi att ledarstaben är klar och på plats. Gärna större delen av truppen också.

”Jag är lite av den gamla skolan där, vi ska träna hårt under vintern. För jag som spelare skulle aldrig klara av att gå ut till en match där motståndaren är bättre tränade. Nu ska vi träna på eftermiddagar och kvällar, så då kan vi inte köra dubbelpass men vi ska träna så mycket och bra som vi bara kan. Jag är inte heller helt främmande för att träna något pass utan boll.”

Coach INGELSTEN

# # # # #

Till sist..

Årets…

Podd:

Utan tvekan GrönaGatan. Vore ju självmål att skriva något annat men i år gjorde de comeback och var bättre än någonsin. Avsnittet med Danne S var magiskt. Keep up the good work!

Spelare:

Pashang Abdulla. Herre min gud vilken match-in-heaven det blev. Kortvarig förälskelse som borde varit förevigt eller åtminstone en hel säsong. Åtta mål på tolv matcher säger allt. Betydde topplag och alla vet ju hur det gick utan ”Pash”.

Bortaresa:

Göteborg och mötet mot GAIS. Vi kom och rånade hela Göteborg. Magiskt.

Genombrott:

Måns Isaksson. Kritade till slut på ett a-lagskontrakt och får vi behålla honom så lär vi få se mycket av denna kille under 2024.

Katzenhütte:

Gulaschen som serverades på Vallen höll Katzenhütte-klass. Kan man få receptet?

Praktikant:

Utan tvekan GrönaGatans ”Praktikant Johan”. Finns numera också på X.

”Han-är-egentligen-för-bra-för-den-här-serien”:

Othman El Kabir. Alldeles för bra för den där serien.

Kenan Hajdarevic:

Sadmir Zekovic. Kommentar överflödig.

Mest hajpade:

Södra efter vårsäsongens 12 matcher.

Glädjespridare:

John Ahlström. Alltid supertrevlig. Alltid ett ord med alla runt och kring laget. Borde vara med på Återtåget i någon form.

Junes Barny:

Junes Barny

Citat:

”Vi är väl i princip redan klara”

Från medlemsmötet den 28 juni 2024.

Tack:

Tack för mina 3 säsonger här. Tack till alla supportrar som stöttat oss. Jag önskar J-Södra ett stort lycka till i framtiden!”

Robin Books enda uttalande efter degraderingen och efter tre år i klubben och dessutom lagkapten.

Tack #2:

”Det har varit en ära att fått spela i en så fin klubb som J-södra. Jag har haft många bra minnen med klubben redan från första året. Tråkigt att det slutade på det här sättet. Jag vill tacka alla fans som stått på våran sida varje match och alla personer som lagt sin tid o själ för klubben. J-Södra kommer gå upp till elitnivå inom en snar framtid. Jag önskar klubben all lycka!”

Adam Ben Lamin avslutade ändå snyggt, om än på pränt.

Tack #3:

”Först och främst vill jag säga att jag är stolt över att ha representerat en så fin klubb i 3 års tid. Jag vill säga Tack till Jönköpings Södra för 3 fantastiska år. Tack till alla fina lagkamrater under åren och tack till alla tränare som trott på mig under dessa 3 år. Och sist ett Stort Tack till fansen som varit där varje match i med- och motgång. Det blev inte så som vi tänkt oss och det är tråkigt att lämna på detta vis, men en sak är säker och det är att Jönköpings Södra ska tillbaka.”

Marko Nikolic kommer att vara saknad.

Rock:

Andres Garcia s.k rock i samband med vårens matcher. Ett spanskt modelejon. Eller inte.

Uppryckning:

Skövde AIK. 6 poäng efter vårsäsongen. Klarade sig kvar efter kvalspel. Imponerande.

Värnamo:

GAIS. Rakt genom seriesystemet. Uppåt.

”Jag-vill-inte-vara-kvar-en-sekund”:

Andrés Garcia. Lämnade abrupt i samband med en landslagsuppehåll. Drog hem till Spanien och kom aldrig mer tillbaka.

HjälteInsats:

J-Södras ministyrelse med Henning Penning vid rodret. Räddade (?) klubben från konkurs. Åtminstone för nu.

Avverkning:

Granens storhetstid är över. Fick lämna HIF och återfinns nu i Ängelholm.

”Dansade-en-sommar”:

Utsikten. ”Klara” för allsvenskan.

*Nära-skjuter-ingen-hare”:

Östers IF. Fyra. Bra så.

Rykte:

Andreas Brännström kan vara på g tillbaka.

Citat #2:

”Bästa träningen”

Södraspelarna i kör efter att Niclas Tagesson klivit in som huvudtränare inför sista omgången.

”Lämna-skeppet-först”:

Robin Book. Kritade på för Utsikten och slutade spela därefter.

Sista-minuten-förlängning”:

Junes Barnys avtal. Vattentätt. Skrevs om innan allt uppdagades om ekonomin. Så jobbade vi förr.

 

Tack för det här året och Gott Nytt År alla södraiter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrik Ingelsten ny chefstränare

0

Idag blev det officiellt att 41-årige Patrik Ingelsten tar över Jönköpings Södra. Kontraktet är skrivet på 2+1 år. Patrik tillträder arbetet den 1 januari.

– Jag är stolt att vara en del av Jönköpings Södras organisation och är oerhört taggad att få jobba med en grupp spelare och ledare med målet att vi ska ta oss tillbaka till elitfotbollen, säger Patrik Ingelsten till klubbens hemsida.

Ingelsten har under de tre senaste säsongerna varit tränare för Eskilsminne där det blev en fjärdeplats i Ettan Södra 2023. Året innan vann klubben division 2. Patrik inledde sin tränarkarriär som spelande tränare i IS Halmia mitt under säsongen 2016. Året därpå blev det en assisterande tränarroll i GAIS där han också fick titulera sig som sportchef. GAIS-äventyret skulle vara till 2019 och då hade Patrik även fått iklä sig rollen som huvudtränare två gånger om.

Inför säsongen 2021 presenterades Patrik Ingelsten som ny tränare för Eskilsminne som då hade ramlat ur ettan.

Patrik Ingelsten har Hillerstorps GoIF som moderklubb och värvades till Halmstads BK där han gjorde sin allsvenska debut 2006. Sedan blev det Kalmar FF och där slog Patrik igenom på allvar. 2007 blev det cupguld för Kalmar och året efter blev han en av de stora guldhjältarna när Kalmar FF blev Svenska Mästare och Patrik vann skytteligan med 19 fullträffar.

Efter två säsonger i Kalmar FF värvades Patrik till nederländska Heerenveen där det skulle bli en säsong. Därefter blev det Tippeligan och Viking där han stannade över fyra säsonger. 2014 blev det en återkomst till allsvenskan och spel med Mjällby innan han lånades ut till konkurrenten Falkenbergs FF. 2015 skulle det bli GAIS och Superettan där Patrik bland annat fick se sitt lag förlora båda matcherna mot J-Södra.

Spelarkarriären skulle avslutas i division 2 och IS Halmia där Patrik alltså också började sin tränarkarriär då han fick avsluta säsongen som spelande tränare.

FAKTA: PATRIK INGELSTEN
Född: 25 januari 1982
Moderklubb: Hillerstorps GoIF
Allsvenska matcher: 85 för Halmstads BK, Kalmar FF, Mjällby AIF och Falkenbergs FF
Allsvenska mål: 31 (skytteligavinnare 2008)
SM Guld: 2008 med Kalmar FF
Spelarkarriär: Hillerstorps GoIF, Halmstads BK, Kalmar FF, SC Heerenveen, Viking FK, Mjällby AIF, Falkenbergs FF, GAIS, IS Halmia
Tränarkarriär: IS Halmia (spelande), GAIS (assisterande och huvudtränare), Eskilsminne

Läs också: Samtliga tränare i Jönköpings Södra IF

Motståndarna som väntar nästa år…

0

Idag avslutades kvalen till Superettan och det blev Skövde AIK respektive Örgryte IS som spelade sig kvar i landets nästhögsta serie. Därmed borde det vara klart att Jönköpings Södra spelar i den södra serien. Den officiella serieindelningen till kommande säsong väntas fastställa inom någon vecka.

Ettan Södra 2024

PosKlubbSVOFGMIM+/-P
192431216-410
2430110469
343019459
432105237
542114317
642114407
742028536
8320135-26
9420247-36
1031115324
1131113214
1231112204
13310248-43
14401314-31
15401348-41
164013411-71

Vi återkommer så snart allt är fastställt med en rejäl genomgång av våra kommande kombattanter men ni kan redan nu klicka på respektive lag för att kolla in tidigare möten.

Eskilsminne, Tvååker, Ariana, Torslanda och Rosengård har vi aldrig tidigare tävlingsspelat mot.

4740, Lasse Holm & självmålen

0

Det blev till slut ett kryss. Det var nödvändigt att åtminstone plocka poäng och jakten under andra halvlek ledde till slut fram till ett oavgjort resultat. Alexander Berntsson nickade via en försvarare in målet som gjorde att storpubliken äntligen fick jubla ordentligt.

Publikmatchen tillika ”enkronasmatchen” är över för den här gången. Publiksiffran landade på 4740 åskådare vilket ger en nödvändig siffra på kontot för klubben. All tacksamhet för företag runt omkring Vätterbygden som ställde upp. Hjärta hjärta.

Det här med självmål ja. Jag tycker att Berntsson borde fått det där målet. Inte för att det spela någon jätteroll men en touch på en motståndare borde inte betyda självmål i protokollet om du frågar mig. Däremot Östersunds 0-1 är naturligtvis ett självmål. Utan pardon.

Berntsson var inblandad i det också och bakåtpasset till David Celic gick retfullt under skon och in i tomt mål. Ett oerhört snöpligt mål och så tidigt i matchen. ”Tidernas tavla” skrev jag i all hast på twitter men det var väl att ta i. Celic togs om hand av lagkamrater som pushade honom och därefter spikade han igen målet. Starkt!

# # # # #

Bara tre poäng ner till kvalspel. Sju poäng till avgrunden.
Vinner ÖIS och HIF ikväll är det två respektive fyra poäng ner.
Det blir ett jäkla race det här.

# # # # #

Nästa motståndare är seriens bästa lag förtillfället. Serieledarna Västerås SK som har ena benet i allsvenskan nu. VSK behöver ”bara” sju poäng till för att vara helt klara för allsvenskan 2024. Fem omgångar kvar. Kom ihåg att vi spöade dom i våras. Å andra sidan förlorade vi knappt under våren.

# # # # #

ÖFK ja. Magnus Powel gormade. Första halvlek får dom lite på skänks. Det tidiga ledningsmålet gav dom arbetsro medan vi stressade. Med ännu mer flyt hade de kunnat göra ytterligare ett mål men frisparken från Myroslav Mazur tog i utsidan av stolpen. I andra halvlek handlar det bara om oss. Jag tror att de var ganska nöjda med kryss.

# # # # #

På tal om stolpskott. Även Elias Nordström hade en boll i stolpen. El Kabir med inlägget mot Elias och han gör allt rätt utan att bollen vill leta sig in i mål. Både Elias och El Kabir stod för pigga inhopp och det är två spelare som gärna vill ha en plats i elvan nu. Elias borde redan fått chansen men El Kabir är väl inte riktigt hundra för att orka starta en match.

# # # # #

4740. Över 5000 biljetter sålda. En finfin siffra i höstmörkret. Södra borde alltid ha minst 4740 på sina matcher. Atmosfären, stämningen, inramningen och energin det ger laget.
Vi fastslår att vi inte spelar för mindre i fortsättningen.

# # # # #

Knäpptyst om ÖFKs ekonomiska situation som var än värre än vår.
Där löser det sig ändå till slut utan särskilda åtgärder.

# # # # #

Filip Kacaniklic har klivit upp som assisterande tränare nu när Oscar är huvudtränare. Filip som annars tränar vårt P19 lag. Ifjol assisterade han en annan gammal södratränare, Mesut ”Korpen” Meral i division 1 laget Olympic.

# # # # #

Under andra halvlek radar Södra upp chanser och vi borde gjort fler än ett mål. Tänk när vi kan prestera två bra halvlekar igen. Offensivt blir det en tyngd när en sådan spelare som Othman El Kabir kan mata inlägg efter inlägg.

# # # # #

Sandviken ser ut att kliva upp till Superettan nästa säsong. Leder sin norretta med nio pinnar före jo-jolaget Dalkurd som nu har kvalplatsen. I Sandvikens mål hittar vi Felix Jakobsson.

Från söderettan har Oddevold bäst läge före jagande Falkenberg och Lund.

# # # # #

Inte ett enda gult kort på våra spelare igår och det är vi sannerligen inte bortskämda med. Däremot fick Oscar ett gult kort efter lite väl högljudda protester vid en situation. Det är dock väldigt mycket lugnare på vår bänk i år jämfört med fjolåret…

# # # # #

Är det fler än jag som går och nynnar på Lasse Holms gamla slagdänga ”Cannelloni, macaroni” efter matcherna? Green Machine har fyndigt satt ny text (såklart) och den försvinner inte ur huvudet. Kom på mig själv på jobbet med att gnola runt… ”J-Södra är laaaget, laaaget…”

# # # # #

Måns Isaksson fick lira från start och det gillar man. Tyvärr så fick han en smäll under andra halvlek och tvingades byta. Tog sig för axeln och vi får hoppas att det inte är så allvarligt.

# # # # #

Green Machine anordnar resa till Västerås på lördag. En buss är redan full så ta chansen att haka på för endast 225 spänn. Kika in på GM’s sociala kanaler för mer info!

Matchfakta från gårdagens match hittar ni här

Åttonde raka utan seger

0

J-Södra kan inte spela på ledning. Återigen föll man igenom efter en usel andra halvlek, igen. Gästerna från Skåne behövde inte förta sig för att vända den här matchen utan kunde behärskat göra två snabba mål och sedan kontrollera tillställningen. För J-Södras del verkar det bara finnas en väg just nu – rakt ner till avgrunden. Det finns väl egentligen ingenting som talar för att det här gänget kan vända på det här.

Åttonde raka matchen utan seger. Och inte ens en poäng. Trots det fina ledningsmålet av Taylor Silverholt i början av matchen så tog egentligen allt stopp just där. Så fort vi gör ett mål blir vi ängsliga, sårbara och förvirrade. Att det dröjde till andra halvlek med insläppta mål får nog ses som tur.

# # # # #

Sommarförvärven har väl inte gett någon extra energi till de tappra som startade säsongen i grönt. ÖISaren fick debutera från start och var pigg fram till 1-0. Tröttnade efter Landskronas vändning och byttes ut i 70:e minuten. Hockeyassisten till 1-0 får man ändå med sig.

# # # # #

1-2 målet borde naturligtvis aldrig godkänts. Domarkåren blundade för att en Landskronaspelare står i skottlinjen, hoppar över bollen, och påverkar allt för att bollen ska gå i mål. Domaren och hans kompis på linjen fattade inget och efter lite polsk riksdag så pekade domaren på mål. Föga förvånande. Ingen såg något som alla andra såg. Grattis.

# # # # #

Ett lag i motgång (en jävla motgång) får dessa beslut emot sig. Ikväll hade vi knappast vunnit ändå för andra halvlek är bara ett stort svaret frågetecken. Det såg uppgivet ut redan efter paus och då ledde vi ändå matchen. Det ser höglöst ut. Ingen energi alls. Vad fan gör man i paus undrar man ju.

# # # # #

Cirkus Dzelili kom in när det återstod knappt 10 minuter. Då jäklar är det dags för de offensiva bytena. Cirkuskonster är han bra på men det ger sällan mål. Ett läge blev det men en annan inhoppare och sommarförvärv, Zekovic, nickade två meter utanför i ett ypperligt läge.

Och. Smart av Dzelili att helt i onödan dra på sig en ny varning och därmed avstängd mot ÖIS. I minut 94. Det borde va böter till lagkassan på sånt. Horribelt.

# # # # #

Sämsta publiksiffran i år då knappt 1800 åskådare orkade ta sig till ”Vallen”. Det blir färre och färre den här bistra hösten.

# # # # #

Den där enkronasmatchen borde vara på lördag i en på förhand gastkramande match mot bottenkollegan ÖIS. För fan för hösten alltså.

# # # # #

Oscar skrek sig igenom matchen iallafall. På planen såg det väl precis som vanligt ut. Han vill så mycket den gode Oscar och hade spelarna bara haft hälften av all hans energi hade vi vunnit ikväll.

# # # # #

Man orkar inte ens bli förbannad över den där offsiden. Uppgivenheten smittar oss alla.

# # # # #

Men snart är El Kabir på g!

# # # # #

Vi är på rätt sida kvalstrecket tack vare målskillnad. Och! Det är bara fyra ynka poäng ner till avgrunden. Den här hösten blir inte att leka med alltså.

# # # # #

Inför 45-minuters matcher nu.

# # # # #

Hinner Barny hämta hem tre, fyra spelare till? Eller är det där fönstret stängt?

# # # # #

Elias Nordström måste verkligen känna att vi tror på honom.

# # # # #

Ring Brännan nu.

Matchfakta och annat onödigt hittar ni här