Säsongens bästa match

0
786

0-2 underläge med halvtimmen kvar knäckte inte J-Södra. Först reducerade Daryl Smylie i minut 77 och sedan kvitterade Robert Gojani på en kylig straff i den 95:e minuten. En makalös match på alla sätt som fick ett rättvist slut.
Efter ÖSK-matchen hade man egentligen inga större förhoppningar på kvällens match. Elfsborg hade enligt rapporterna varit klart bättre i västderbyt hemma mot ”Blåvitt” och vi mindes också 3-0 smällen i Borås i våras. En titt på gästernas lag gjorde oss också livrädda. Offensivt kunde Elfsborg mönstra några av seriens vassaste. Särskilt jobbig är ju yttrarna Gustavsson och Lundevall och sen den där Jebali som på rätt humör är oändligt jobbig.
Efter åtta minuter händer det som inte får hända. Inte nu när vi är så bräckliga. Inte ett underläge direkt. Jocke Karlsson kommer en aning försent i närkampen och klipper Bajrami och domaren Glenn Nyberg tvekar inte utan dömer straff. En straff som Samuel Holmén är tvärsäker på och då hjälper det inte att den spanska pantern Mancilla går åt rätt håll. Just det, Mancilla i mål istället för Anton Cajtoft.
Uppförsbacke direkt men det tänder hemmaspelarna istället som trycker tillbaka Elfsborg. Chanser skapas framför jätten Stuhr Ellegaard i målet men inte ens en fristående Tommy Thelin får in bollen. Fredrik Olsson springer sig fri och rullar bollen in i mål men blir avvinkad för offside. Det blir ytterligare ett offsidemål när J-Södra på en frisparksvariant gör mål genom Tommy Thelin men åter är flaggan uppe och det chockar hela ”Vallen”.
Uppförsbacken kändes gigantisk och hur mycket skulle det krävas för att göra ett mål? En hel del skulle det visa sig men skam den som ger sig…
J-Södra fortsätter att ha det mesta av spelet och trycker på för att komma ikapp. André Calisir är nära med huvudet men det vill sig inte. När sedan Elfsborg sticker upp i en hypersnabb kontring så ligger bollen bakom Mancilla i målet. Boom boom boom så har bollen gått från Jebali till Lundevall som med en yttersida hittar fram till en frispringande Daniel Gustavsson och han gör inget misstag. 0-2 med dryga halvtimmen kvar.
J-Södra ger inte upp. De fortsätter att tro på det här och parkerar mer eller mindre på Elfsborgs planhalva. I minut 77 kan inte Elfsborg hålla emot när Kozica når Thelin med ett inlägg och Tommy nickar den mot Smylie som inte gör något misstag – pang 1-2. Anfallet startar med en majestätisk pass av Tom Siwe ut till Stefan Karlsson på högerkanten och där Kozica sedan fortsätter.
Nu blir det en kamp mot klockan. Visst, Viktor Prodell är nära att punktera matchen men hans avslut tar i utsidan av stolpen. Därefter väcks hela ”Vallen” och hemmafansen bär fram laget. Några nästan-lägen men det känns som att vi kan nå en kvittering. 90 minuter spelat och då börjar det gå trögt. Fjärde domaren visar just fyra tilläggsminuter men J-Södra har svårt att få några riktigt bra lägen. Elfsborg ser ut att ha grejat det här när man i självaste sista stund får in bollen i straffområdet och när Kozica ska skjuta in bollen i mål så träffar den en Elfsborgsspelare på armen/axeln och domare Nyberg tvekar inte denna gång heller utan blåser straff. Klockan står då på 94 minuter och det hinner gå till 95 innan Robert Gojani stegar fram och hur kyligt som helst sprätter upp bollen i nättaket. Herregud vilket slut. Och vilken straff.
2-2 på tavlan och visst kändes det som en seger.
NOTERBART
# Säsongens bästa match. Utan tvekan. Efter några mindre bra matcher på slutet visade man ikväll att man kan spela en riktigt bra fotboll. Tålamod trots underläge och till slut får man med sig målen. Imponerande!
# Och sällan har hemmapubliken ställt upp så för sitt lag. Det lät inte som 3700 under andra halvlek…som det dubbla.
# Daryl Smylie. När Smylie är på humör då är J-Södra på humör. Ikväll fanns han överallt och sprang hela tiden. Inblandad i allt kändes det som.
# Mancilla fick vakta kassen när Cajtoft fanns på läktaren. ”Vi har tre bra målvakter och Cajtoft behöver vila” sa Jimmy Thelin efter matchen. Mancilla gör på nytt en bra insats mellan stolparna. En väldigt aktiv målvakt och skönt att se honom krama om alla spelare innan- och efter matchen.
# Vi var oroliga för Elsborgs offensiva spelare innan matchen men vi spelar väldigt resolut mot dem. Visst, de kontrar in ett mål men i övrigt har vi bra koll på dem. Calisir och Karlsson utmärkta ikväll, både defensivt men framförallt offensivt.
# Tom Siwe prisades innan match för över 200 tävlingsmatcher och den här gången blev ”ceremonin” bra. Spelarna stod uppställda och allt fokus hamnade på Siwe och prisutdelare Pernilla Ljungbergh (styrelsen). Snyggt gjort!
# Arni Vilhjalmsson och Jonathan Tamimi utanför truppen. Frågan kom upp på presskonferensen där Thelin sa att det var en konkurrenssituation. Båda två lär väl få visa upp sig under onsdagens cupmatch mot Utsikten.
# Eric Ayuk var sekunder från att hoppa in men då smällde Smylie in reduceringen och då lät Thelin vänta med bytet. Till slut blev det inget inhopp alls för en snopen Eric Ayuk.
# Robert Gojani. Vilken kyla i det läget. Mannen utan nerver. Pang upp i nättaket. Stuhr Ellegaard hade inte en suck av chans trots att han går åt rätt håll.
# Jimmy Thelin öste beröm över sina spelare efter matchen. Den här poängen betydde mycket för laget. På sättet som man genomför matchen och på sättet man kommer tillbaka.
# Bara 3700 är ju för dåligt. Den här matchen var värd det dubbla.
# Utsikten på onsdag. Låt oss hoppas att poängen ikväll är början på något bra.
MATCHFAKTA:
Jönköpings Södra – Elfsborg 2-2 (0-1)
0-1 (8) Samuel Holmén, straff 0-2 (56) Daniel Gustavsson 1-2 (77) Daryl Smylie 2-2 (95) Robert Gojani, straff
Publik: 3.773 på Stadsparksvallen
Domare: Glenn Nyberg, Borlänge
LAGET:
Francisco Mancilla – Stefan Karlsson, André Calisir, Joakim Karlsson, Tom Siwe – Fredric Fendrich (67), Robert Gojani – Dzenis Kozica, Daryl Smylie, Tommy Thelin – Fredrik Olsson (67)
Inhoppare: Stian Aasmundsen (67) Jesper Svensson (67)
Övriga: Evgenij Kobozev, Alexander Jallow, Christos Gravius, Eric Ayuk, Alex Portillo
STATISTIK:
Skott: 11-4 (4-2) (R Gojani 4, T Thelin 2, A Calisir 2, D Kozica 1, D Smylie 1, T Siwe 1)
Skott på mål: 4-4 (1-2) (T Thelin 1, R Gojani 1, D Smylie 1)
Hörnor: 8-2 (2-1)
Frisparkar: 12-11 (6-6)
Offside: 7-0 (4-0)
Gula kort: 1-2 (1-0) (Daryl Smylie)
Röda kort: 0-0 (0-0)

Lämna ett svar