Matchblandning efter AFC

0
697

Tankar efter hemmamatchen mot AFC Eskilstuna. Ja, AFC. Detta lag som ingen vill ha i svensk fotboll. Det var ingen som gillade Väsby United heller. Detta AFC härstammar därifrån. Om vi backar bandet till succésäsongen 2015 då vi stegade upp till det svenskaste av finrum, allsvenskan, så mötte vi just AFC. På den tiden, hela två år sedan, hette de just bara AFC United eller Athletic. De spelade på Skytteholms IP i Stockholm och när vi mötte dem där kom det 525 personer. Merparten säkert från Jönköping. En spelare från den tiden spelar kvar i laget, Omar Eddahri. Inte så konstigt kanske med tanke på att Skytteholm är lämnat för Tunavallen elva mil därifrån.
Vem supportrar med AFC? Vem eller vilka bryter ihop en söndagkväll efter ännu en förlust i serien? Vem? Jag tror knappt att supertränaren Pelle Olsson bryr sig.
# # # #
J-Södras första halvlek är ingen bra halvlek. AFC studsade upp och kändes farliga när de fick sina lägen. J-Södras offensiv var lika borta som snön. Sedan kom de där 10-12 minuterna som kallas paus och där hände något. Kanske fick spelarna lyssna på ett brandtal av Mr Thelin? Kanske kände de själva att såhär kan vi inte hålla på. Med rätt skärpa skulle det stå minst 3-0 efter fem minuter av andra halvlek. 1-0 var så mycket i underkant som det kunde vara. Alla vet dock hur tung en 1-0 ledning är i fotboll. Hur kassaskåpsäker den är. Och när vi sen bommar en straff (Kozica) och en mängd lägen till plus en utvisning för gästerna ja då dök HBK-spöket upp igen. Då är tryggheten med 1-0 lika borta som snön.
# # # #
Vi måste avgöra en sådan här match tidigare. Vi var så mycket bättre.
# # # #
Daryl Smylie visar att han är en av seriens främsta huvudspelare. I båda straffområdena. Det kändes redan från början att det här är hans match. Ständigt oroande för gästerna trots att de var huvudet längre än honom. Och när chansen dök upp i början av andra halvlek, ja då kom målet.
# # # #
Fanns det någon mer från Eskilstuna på plats?
# # # #
Eric Ayuk fick fortsätta göra mini inhopp. Någon minut till blev det idag och därmed hemmadebut. En snabb rush som inte ledde till något och ett finurligt inspel till Jesper Svensson hann vi se. Kanske inte helt vän med bollen men det är man sällan när man ska överprestera på minimal tid.
# # # #
Stefan Karlsson tvingades kasta in handduken nära matchstart och Jonathan Tamimi fick ersätta. I övrigt samma backlinje som känns som Thelins grundval. Alexander Jallow får vänta på sin debut men jag hade gärna sett honom i en match nu. En spännande ytterback som säkert kommer att prestera direkt om han får chansen. Låt det inte vänta för länge.
# # # #
Dzenis Kozica får chans efter chans och skapar chans efter chans utan att trycka dit den. Närmare än straffpunkten kommer man inte och när man dessutom lurar bort målvakten och får öppet mål så måste den sitta. Dessutom i ett extra känsligt läge. 2-0 där och matchen är död. Nu fick AFC ändå chansen.
# # # #
Regn och kyla och ”bara” dryga 3000 åskådare. Ändå en fin siffra. Jag var nästan bergsäker på 2500. ”Sveriges kallaste arena” muttrade någon i katakomberna efter matchen. Kallt var det men tre poäng värmde Södrahjärtat.
Noterbart
# # J-Södra är fortfarande obesegrade på Vallen. Två segrar och en oavgjort såhär långt.
# # Thelin, Smylie och Gojani på två mål vardera. Ingen utpräglad målskytt i år så det gäller att den här trion levererar.
# # Zourab gjorde återbesök på ”Vallen” och hans största minne från kvällens match var nog Smylies jättekanon rakt i skallen på honom. Zourab reste sig på nio och spelade vidare.
# # Den samlade presskåren fick efter matchen på tvång berätta för vilken arbetsgivare man arbetar. Tydlighet gentemot tränarna månne?
# # Fortfarande ovant att se JPs gamla sportchef Christer Strandberg husera för Jmini. Han ser inte lika stressad ut som på ”JP-tiden”.
# # Annars mycket Hallpressen. Jag vet inte om jag gillar det. Nu är de på båda sidor och jag tycker bara det känns konstigt.
Till sist. En bild säger mer än tusen ord. Så sant.

Foto: Niklas Ingvarsson

 
 
 

Lämna ett svar