Hem Blogg

Inte vanligt att vi kickar tränare

0

Efter tre omgångar var tålamodet slut. Jörgen Wålemark fick lämna skeppet rekordtidigt för att använda ett kvällstidningsord. När vi tittar tillbaka i Södrahistorien så hade Peter Churchill den mindre trevliga benämningen ”fått kicken på kortast tid”.

Vi får backa bandet till 2002 då Churchill fick sex omgångar innan styrelsen då valde att lyssna på en enad spelartrupp. Den gången fick Thomas Ek kliva in och rädda laget.

Sedan återkomsten till elitfotbollen och Superettan 2006 har J-Södra bytt tränare under pågående säsong fyra gånger inklusive Wålemark-gate. 2008 fick just Thomas Ek kliva av när det återstod åtta omgångar för att se sportchefen Olle Nordin kliva in och rädda kontraktet via kval mot Öster.

Två år senare, 2010, var det dags igen. Andreas Jankevics fick med två omgångar kvar sparken och sportchefen (igen) Hasse Lindbom avslutade serien och kvalet med att fixa kvar klubben i Superettan.

2014 inleddes säsongen turbulent eftersom Mats Gren valde att lämna för att bli sportchef i IFK Göteborg. Jimmy Thelin klev då in och fick huvudansvaret från omgång 3.

Alla tränare i Jönköpings Södra hittar ni här

Wålemark sparkas – Persson tar över

0

Efter bara tre omgångar av seriespelet är det tack och hej då till Jörgen Wålemark. Droppen blev tredje raka förlusten när, ironiskt nog, Jörgens gamla klubb Varberg avgjorde med en man mindre och vann. Därmed bryts Wålemarks två års kontrakt och från och med idag leds J-Södra av Christer Persson och Stefan Jörgensen.

Sällan har vi skådat en sådan här försäsong- och inledning av seriespelet. När vi summerade den samma så konstaterade vi att vi vunnit två av tolv matcher, båda gångerna mot division 1 lag. Upptakten av serien har givit noll poäng och 2-6 i målskillnad. Någonting har varit fel, det har vi tydligt sett. Vad det är vet vi inte men styrelsens beslut att sparka Jörgen visar vad de tycker och vem som bär ansvaret.

Det finns mycket om säga om det här. Det är alltid lätt att vara efterklok men rekryteringen av Jörgen gick fel från början. Styrelsen ville ha ett snabbt beslut efter att det blivit klart med flytten till Elfsborg. Någon ”tränarlista” tror jag inte existerade utan man gick mycket på känsla och av ett ”bra” namn. Vad styrelsen ville ha för fotboll är ju glasklart med tanke på valet av Jörgen. För de insatta i branschen vet vilken typ av fotboll Jörgen vill spela. Vet man inte så kan man nog enkelt göra en research med video med Varbergs matcher de senaste åren. Så rent krasst ville styrelsen i Jönköpings Södra ha en annan typ av fotboll än den som Jimmy Thelin skapade här under sina år här. ”Thelinmodellen” är den modell som hela föreningen använder sig av, från ungdomselitlagen upp till a-lag. Det är den fotbollen vi utvecklar våra talanger med. Styrelsen tar med sitt beslut att anställa Jörgen också ett beslut att ändra spelsystem för hela föreningen inklusive akademin. Men. Ska jag vara ärlig så tror jag inte den här frågan ens kom upp. Vad jag vet så fanns varken assisterande tränaren (Persson) eller akademichefen (Jörgensen) med i processen kring ny chefstränare. Den processen leddes av styrelsen, eller delar av den, från dag 1.

Det som händer när Jörgen rekryteras är att ”Thelinmodellen” försvinner, åtminstone för a-lag. Jörgen har redan klart för sig vilken modell han vill inplantera i Jönköpings Södra. Han frångår faktiskt från sitt trygga 4-4-2 spel till att spela 3-4-3. Varför är väl inte helt glasklart men Jörgen trycker på att detta krävs för att kunna vända det defensiva spelet som varit i allsvenskan (mycket försvarande) till en mer anfallsinriktad fotboll. Vi måste helt enkelt skaffa oss ett anfallsspel. En trebackslinje med bara mittbackar och wingback blir nya bekantskaper men det blir bara rörigt. Tålamodet. Ständigt detta tålamod tryter nästan omgående.

Just anfallsspelet är kanske nyckeln till att Jörgen inte klarade sig kvar i Jönköpings Södra. Defensivt har det väl sett helt okej ut men anfallsspelet har inte ens existerat. Då har vi ändå fler offensiva spelare än vi haft de senaste fem, sex säsongerna. Då ska vi också veta att Jörgen slopade sitt 3-4-3 för att gå tillbaka till trygga ”Thelinmodellen” dock utan något bra resultat. Och med tanke på vårt spelarmaterial – hur får vi ut manskapet på bästa sätt?

Nu är Jörgen borta och kvar står Christer Persson med den tuffa uppgiften att få ordning på det här. Så hur ska han lösa anfallskrisen? Hur ska vi få igång ett offensivt spel med samma manskap? Det är naturligtvis ingen enkel uppgift och det kommer åter att krävas tålamod. Ständigt detta tålamod. Vi är tillbaka på ruta ett igen. Den rutan de andra lagen var på i januari. Det ska vi ha klart för oss.

Spelarna då? Ja. De ska naturligtvis se sig själva i spegeln. Varbergsmatchen kan ingen vara nöjd. Nu är det verkligen upp till bevis. Gamla meriter duger inte längre. Nu vill vi se glöden i spelarna som verkligen har saknats såhär långt. Viljan att vinna matcher måste vara större än att vara ängslig och rädd. Våga gå ut och spela fotboll.

Öster på söndag blir en rysare. Vi vill ju så gärna vinna. Vi vill ju att allt ska bli bra igen. Vi vill allt gott som Christer tar sig för. Och på ett sätt står han nu ensam kvar, den gode Persson. Tidstrand och kompani skyfflade över problemet på den mest lojale av alla södraiter. Nu kör vi!

Tredje raka torsken

0

J-Södra fortsätter att förlora. För tredje matchen i rad förlorar vi och det ser inte alls bra ut. Varberg avslutade matchen, de sista femtio (!) minuterna, med en man mindre men det hjälpte inte oss.

Chansfattigt, knappt inga målchanser, långa bollar, idéfattigt. Ja ni kan Södra anno 2018 vid det här laget. Det värsta av allt. Vi vinner inga matcher. Vi vinner aldrig några matcher nuförtiden.

Varberg var verkligen inte bra. Man försvarade sig men fick en ganska enkel resa mot tre poäng. Det ska sägas att Varberg knappt hade några chanser heller. Två chanser som kanske inte ens var chanser blev mål. Första ett raketskott utifrån som Frank knappt såg. Och sedan Altemarks segermål som han bara tråkade in. Så enkelt med tre, fyra passiva Södraiter runt sig.

J-Södra får kämpa för det minsta. Man kunde ju önska att någon av alla långbollar kunde segla in i mål eller nått. Men inte ens det. Arni Vilhjalmssom var till och med förbi målvakten och hade öppet mål men valde ändå att slå den utanför. Då förstår alla att vi inte har medgång förtillfället.

Andra halvlek blev en lång intensiv jakt på kvittering och segermål. Kvitteringen kom till slut och då trodde vi nog alla att vi skulle greja det här. Fredric Fendrichs eleganta framspelning och Smylie fick sätta dit den. Efter det där målet hände ingenting förutom att Varberg stack upp och avgjorde. Så kan det gå.

Hemmalaget gick på knäna men vi valde ändå inte att utnyttja samtliga byten. Och Fredrik Olsson är inte bra. Varför inte slänga in Ahmad Gero istället? Fredric Fendrich såg piggare ut än tidigare men han i par med Sebbe Crona blir inte bra. Det händer för lite. Finns ingen kreativitet. Varför får inte Amir chansen? Ikväll blev det en inhopp på fyra minuter.

På söndag rullar serien vidare när det är ”riktig” hemmapremiär (tror vi) mot Öster. Frågan är om Wålemark är kvar till dess?

MATCHFAKTA:

Varbergs BoIS – Jönköpings Södra 2-1 (1-0)

1-0 (37) Albert Ejupi 1-1 (60) Daryl Smylie 2-1 (86) Gabriel Altemark Vanneryr

Utvisningar: VAR: Nahom Girmai Netabay (40)

Publik: 1.127 på Påskbergsvallen

Domare: Antti Kanerva

LAGET:

Frank Pettersson – Alexander Jallow, Joakim Karlsson, Marcus Johansson, Anton Liljenbäck – Fredric Fendrich, Sebastian Crona (68) – Arni Vilhjalmsson (86), Daryl Smylie, Jesper Svensson (68) – Jakob Orlov

Inhoppare: Fredrik Olsson (68) Peter Gwargis (68) Amir Al-Ammari (86)

Gör något nu, Södra!

0

Tre omgångar in i Superettan står vi på noll, nada, poäng. Tre omgångar in i den serien där vi skulle, enligt utsago, utmana om de allsvenska platserna. Just nu utmanar vi, det gör vi, om att komma sist. Så illa är det.

Jönköpings Södra anno 2018 är så långt bort från det vi byggt upp under de senaste åren. En spelidé som varit väl rotad i hela föreningen. Ett a-lag där varje enskild spelare exakt vet vad de ska göra i alla situationer. I år finns inte det längre. Allt är som bortblåst.

Ljungskile-modellen är i stan och vi ser resultatet av det. Vad det den här typen av fotboll som styrelsen i Jönköpings Södra ville att vi skulle spela? Tydligen. För det är ingen överraskning att Jörgen Wålemarks lag spelar så. Det såg ut så i Varberg under alla hans år där. Så jag antar att styrelsen i Jönköpings Södra ville att det skulle se ut så här också.

Och det gör det.

Långa, långa bollar på Bengt.

Styrelsen är högsta ansvar här. De har handplockat en tränare som har utvecklat vår spelidé till precis det han har gjort i sina tidigare lag. Långa bollar på Bengt. Ingen kan vara förvånad över det.

Tre matcher av Superettan är spelad och de nio förlorade poängen kan vi aldrig få tillbaka. Däremot vill jag se att klubben tar det här på allvar. Vi är inte bättre än plats 15 just nu.

När Daryl Smylie kvitterade i mitten av andra halvlek var jag tämligen säker på att vi skulle vinna den här matchen – och få lite andrum. Istället blev vi oroliga och passiva. Varbergsspelarna var så trötta och det var kramp i halva backlinjen men utan att vi kunde trumma på och avgöra. Istället fick den gamla skyttekungen Altemark Vanneryr sista ordet när han enkelt gjorde mål på Frank. En chans behövde Varberg. Det räckte.

Vi såg det mot Landskrona och vi såg det mot GAIS. När vi ska jaga så gör vi det utan huvudet. Det finns ingen idé om hur vi ska göra mål eller hur vi ska komma till målchans. Så här chansfattigt har det inte varit sedan på tjugo år. Vi skapar ingenting. Nada.

Jag är rädd att vi inte kommer göra något. Alla har förtroende för alla. Men visst fan ser man att något är jäkligt fel.

Rensa luften. Gör om. Gör rätt. Hur ska vi vända på det här? Jag vill höra planen. Nu.

Godnatt.

Om ni vill ha matchfakta från matchen hittar ni den här

Laget mot Varbergs BoIS

0

Dryga timmen kvar till avsparken på Påskbergsvallen och Jörgen har aviserat sin startuppställning. Jocke Karlsson kliver in från start igen efter att ha varit på bänken i de två inledande matcherna och bildar mittbackspar tillsammans med comebackande Marcus Johansson. Likaså säsongspremiär i startelvan för Arni Vilhjalmsson som inleder som yttermittfältare.

Matchstart kl 19:00 och ni kan följa matchen via oss på twitter.

Avgörare

4 Max Watson
6 Fredrik Olsson
13 Carljohan Eriksson
24 Amir Al-Ammari
25 Peter Gwargis
27 Lukas Eek
30 Ahmad Gero

Matchpuls: Varberg – J-Södra

0

Två lag som jagar säsongens första trepoängare möts på Påskbergsvallen imorgon måndag. Säsongen 2018 har inte startat bra för vare sig Varberg eller för vår del. Två raka förluster i upptakten av Superettan är väl ingen katastrof men det är heller inte den starten vi ville ha.

Varberg borta har genom historien inte gett särskilt många poäng och faktiskt inga segrar. Det är naturligtvis hög tid att ändra på det. Det finns alla möjligheter i världen att slå Varberg. Vi kan till och med sträcka oss till att vi SKA slå Varberg. Så låt oss göra det.

Efter två matcher så finns det en hel del att önska men vi måste vara smarta. Spelarna måste va smarta och ledarstaben måste va smarta. Rätt laguttagning, rätt balans. Två olika elvor och vi vet att vi tvingas att göra ändringar i morgondagens match också. Kapten Thelin är inte tillgänglig och det återstår att se om Wålemark släpper fram Peter Gwargis från start eller om man kanske väljer ett annat alternativ.

Det defensiva spelet har väl fungerat hyfsat trots att vi spelat med olika gubbar. Jocke Karlsson har inte startat någon match men spelade i U21-serien i veckan och jag tror inte Wålemark kan hålla honom utanför startelvan längre.

Hur ska vi då då igång vårt offensiva spel? Spelet såhär långt har varit alldeles för långsamt. Det måste alla vara överens om. Det måste, måste gå fortare. Fredric Fendrich och Sebastian Crona är långt ifrån kvicka och Gojani-passningsskickliga. Amir finns som alternativ men det känns inte som att Wålemark slänger in honom här.

Daryl Smylie är långt ifrån toppformen men måste veva igång. Är han så given att han kan hålla sin startplats trots den här nivån? Likaså Jesper Svensson. Det händer ingenting. Dax att låta någon annan får chansen.

Min elva imorgon:

Frank Pettersson – Alexander Jallow, Anton Liljenbäck, Joakim Karlsson, Lukas Eek – Sebastian Crona, Amir Al-Ammari – Peter Gwargis, Daryl Smylie, Arni Vilhjalmsson – Jakob Orlob

NOTERBART

# Lukas Eek gjorde en fin insats i sin Superettandebut senast. Jag tycker han är värd en ny chans.

# Fredric Fendrich lär väl bli vår kapten imorgon och jag hoppas att det tänder vår gröna krigare. Visa vägen nu Fidde!

# Sebastian Crona står redan på två varningar och kan missa mötet mot sitt forna lag Öster i nästa omgång.

# Attityd imorgon! Visa hjärtat! Våga tror på det. Knyt nävarna. Det är vi mot alla andra. Vi är Jönköpings Södra!

MATCHGUIDEN

Omgång: 3
Varbergs BoIS – Jönköping Södra
Måndagen den 16 april
Avspark: 19:00
Påskbergsvallen, Varberg
Domare: Antti Kanerva

STATISTIK

JÖNKÖPINGS SÖDRA

Tabellplacering: 15:e
Gjorda mål: 1
Insläppta mål: 4
Hemma: 0-0-1 0-2 0p
Borta: 0-0-1 1-2 0p
Senaste matcherna: Landskrona,h 0-2 GAIS,b 1-2
Mest mål: Jakob Orlov, 1
Avstängda: ingen
I Farozonen: Sebastian Crona

VARBERG

Tabellplacering: 16:e
Gjorda mål: 1
Insläppta mål: 4
Hemma: 0-0-1 0-2 0p
Borta: 0-0-1 1-2 0p
Senaste matcherna: Norrby,b 1-2 Örgryte,h 0-2
Mest mål: Perparim Beqaj, 1
Avstängda: ingen

 

TRUPPEN

1 Frank Pettersson
2 Marcus Johansson
4 Max Watson
5 Fredric Fendrich
6 Fredrik Olsson
8 Joakim Karlsson
10 Jakob Orlov
11 Arni Vilhjalmsson
12 Jesper Svensson
13 Carljohan Eriksson
17 Daryl Smylie
19 Alexander Jallow
20 Anton Liljenbäck
22 Sebastian Crona
24 Amir Al-Ammari
25 Peter Gwargis
27 Lukas Eek
29 Benjamin Tannus
30 Ahmad Gero

Startelvan presenteras en timme innan avspark.

Matchtruppen mot Varberg

0

Äntligen match igen och det är Varbergs BoIS som står för motståndet. Marcus Johansson är tillbaka efter sin fotskada och gör comeback i truppen. Ahmad Gero finns med i truppen för första gången i superettan. Saknas gör fortfarande Tom Siwe och även Tommy Thelin förutom de långtidsskadade spelarna.

MATCHGUIDEN

Omgång: 3
Varbergs BoIS – Jönköping Södra
Måndagen den 16 april
Avspark: 19:00
Påskbergsvallen, Varberg
Domare: Antti Kanerva

MATCHTRUPPEN (19 SPELARE)

1 Frank Pettersson
2 Marcus Johansson
4 Max Watson
5 Fredric Fendrich
6 Fredrik Olsson
8 Joakim Karlsson
10 Jakob Orlov
11 Arni Vilhjalmsson
12 Jesper Svensson
13 Carljohan Eriksson
17 Daryl Smylie
19 Alexander Jallow
20 Anton Liljenbäck
22 Sebastian Crona
24 Amir Al-Ammari
25 Peter Gwargis
27 Lukas Eek
29 Benjamin Tannus
30 Ahmad Gero

(en spelare tas bort efter värmningen)

Motståndarkollen: Varbergs BoIS

0
Från hemmamötet mot Varberg 2015. Foto: Nicklas Ingvarsson

Omgång 3 av seriespelet och säsongens första match på naturgräs. Varberg och Påskbergsvallen är det som gäller för två lag som väntar på säsongens första seger.

Varberg har, precis som vi, inlett med två förluster. I premiären föll man hemma mot Örgryte med 0-2 och i den senaste omgången blev det en uddamålsförlust på Borås Arena mot Norrby. Varberg hade ju fram till fjolåret Jörgen Wålemark som tränare men nu är det Joakim Persson som leder styrkorna.

J-Södra har genom historien haft det ganska tufft på Påskbergsvallen. Faktum är att vi inte har vunnit där ännu men det ska vi ändra på.

SENASTE MATCHEN & ELVAN

Norrby – Varberg 2-1 (1-0)
1-0 (39) Marcus Översjö 1-1 (72) Perparim Beqai 2-1 (76) Adam Eriksson

Varberg: M Pyzdrowski – J Bergman, H Zackrisson, O Stanisic, H Bohman – Z Taublieb, A Ejupi, J Lindner, N Netabay – T Bergqvist, P Beqai

STATISTIK VARBERGS BOIS

Tabellplacering: 16:e
Gjorda mål: 1
Insläppta mål: 4
Hemma: 0-0-1 0-2 0p
Borta: 0-0-1 1-2 0p
Senaste matcherna: Norrby,b 1-2 Örgryte,h 0-2
Mest mål: Perparim Beqaj, 1
Avstängda: ingen

INBÖRDES MÖTEN I SUPERETTAN

2015

5/5: Varbergs BoIS – Jönköpings Södra 2-0 (0-0)
1-0 (57) Thommie Persson. 2-0 (87) Mats Andrè Kaland
Publik:  1.348 på Påskbergsvallen
Domare: Kasper Sjöberg från Malmö
Laget: Damir Mehic – Tom Siwe, André Calisir (46), Joakim Karlsson, Jonathan Tamimi – Robert Gojani, Fredric Fendrich (74) – Jesper Svensson, Daryl Smylie, Ronny Sabo (66) – Tommy Thelin. Inhoppare: Tobias Nilsson (46) Tim Söderström (66) Liridon Silka (74)

25/8: Jönköpings Södra – Varbergs BoIS 3-0 (2-0)
1-0 (6) Daryl Smylie 2-0 (13) Fredrik Olsson 3-0 (82) Ronny Sabo
Publik: 3.047 på Stadsparksvallen
Domare: Patrik Eriksson, Gävle
Laget: Anton Cajtoft – Jonathan Tamimi, André Calisir, Joakim Karlsson, Viktor Rönneklev – Robert Gojani, Fredric Fendrich – Jesper Svensson (73), Daryl Smylie, Liridon Silka (69) – Fredrik Olsson (85). Inhoppare: Tommy Thelin (69) Ronny Sabo (73) Tim Söderström (85)

2014

12/5: Jönköpings Södra – Varberg BoIS 1-2 (1-1)
1-0 (31) Fredrik Olsson 1-1 (34) Robin Tranberg 1-2 (76) Ardian Rexhepi
Publik: 1.815 på Stadsparksvallen
Domare: Magnus Ahlsén, Linköping
Laget: Anton Cajtoft – Viktor Rönneklev, André Calisir, Karl Svensson, Tom Siwe (81) – Fredric Fendrich, Robert Gojani – Ronny Sabo (67), Daryl Smylie, Tommy Thelin – Fredrik Olsson (67). Inhoppare: Jesper Manns (67) Jesper Svensson (67) Oskar Olsson (81)

13/9: Varbergs BoIS – Jönköpings Södra 1-1 (1-1)
0-1 (33) Tommy Thelin, straff 1-1 (40) Alexander Mellqvist
Domare: Kaspar Sjöberg, Malmö
Publik: 1.691 på Påskbergsvallen
Laget: Anton Cajtoft – Jesper Manns, André Calisir, Karl Svensson, Viktor Rönneklev – Fredric Fendrich, Robert Gojani (64) – Jesper Svensson (52), Daryl Smylie, Tommy Thelin – Fredrik Olsson (81). Inhoppare: Ronny Sabo (52) Jonathan Drott (64) Dijan Vukojevic (81)

2013

14/4: Jönköpings Södra – Varbergs BoIS 2-1 (0-0)
1-0 (56) Robert Gojani 1-1 (76) Gabriel Altemark Vanneryr 2-1 (90+4) Aleksei Kangaskolkka
Publik: 1.489 (Spelades på Borås Arena)
Domare: Kristoffer Karlsson
Laget: Niklas Helgesson – Jesper Svensson, Andrè Calisir, Zourab Tsiskaridze, Viktor Rönneklev – Joakim Karlsson, Daryl Smylie (90 + 5) – Fredric Fendrich, Tommy Thelin (89), Robert Gojani (77) – Aleksei Kangaskolkka. Inhoppare: Jonathan Drott (77), Philip Djup (89), Karl Svensson (90+5)

10/8: Varbergs BoIS – Jönköpings Södra 1-1 (0-0)
1-0 (74) Gabriel Altemark Vanneryr 1-1 (82) Tommy Thelin
Domare: Jim Petersson, Motala
Publik: 2.058 på Påskbergsvallen
Laget: Niklas Helgesson – Jesper Svensson, André Calisir, Karl Svensson, Viktor Rönneklev – Joakim Karlsson (79) – Viktor Nilsson, Daryl Smylie, Michael Nanchoff (73), Tommy Thelin – Kenan Hajdarevic. Inhoppare: Robert Gojani (73) Jonathan Drott (79)

2012

3/9: Jönköpings Södra – Varbergs BoIS 1-1 (1-0)
1-0 (19) Christer Persson 1-1 (72) Patrik Larsson
Publik: 1953 på Vallen
Domare: Antti Kanerva, Olofstorp
Laget: Niklas Helgesson – Tom Siwe (82), Christer Persson (93), Dennis Östlundh, Viktor Rönneklev – Joakim Karlsson – Johan Bertilsson, Daryl Smylie, Tommy Thelin, Fredric Fendrich (86) – Pär Cederqvist. Inhoppare: Jesper Svensson (82) Andreas Tegström (86) Jonathan Drott (93)

2/6: Varbergs BoIS – Jönköpings Södra 4-1 (1-1)
0-1(8) Andreas Tegström 1-1(25) Gabriel Altemark-Vanneryr, straff 2-1 (59) Gabriel Altemark-Vanneryr 3-1 (85) Gabriel Altemark-Vanneryr 4-1 (90) Joakim Sjöhage
Publik: 2.553
Domare: Jim Peterson, Motala
Laget: Frank Pettersson – Tom Siwe, Christer Persson, Kalle Svensson (utv 24), Viktor Rönneklev – André Calisir – Branimir Hrgota, Daryl Smylie (88), Andreas Tegström (77), Tommy Thelin (83) – Pär Cederqvist. Inhoppare: Robert Gojani (77) Jonathan Drott (83) Fredric Fendrich (88)

TOTALT J-SÖDRA-VARBERG

8 matcher (2 segrar, 3 oavgjorda, 3 förluster)

Målskillnad: 10-12

H: 2-1-1 7-4 7p
B: 0-2-2 3-8 2p

Målskyttar JÖN:Fredrik Olsson 2, Tommy Thelin 2, Robert Gojani 1, Aleksei Kangaskolkka 1, Christer Persson 1, Andreas Tegtröm 1, Daryl Smylie 1, Ronny Sabo 1

Målskyttar VAR: Gabriel Altemark Vanneryr 5, Joakim Sjöhage 1, Ardian Rexhepi 1, Robin Tranberg 1, Alexander Mellqvist 1, Thommie Persson 1, Mats Andrè Kaland 1

U21: Bortaseger i Göteborg

0

U21 Superettan rullade ikväll vidare för J-Södras del och det blev en ny seger. På Ruddalen besegrades Utsikten med klara 5-2 efter 3-0 i paus. Peter Gwargis gjorde två mål och sedan nätade även Benjamin Tannus, Markus Tegebäck och Fredrik Olsson.

MATCHFAKTA:

Utsikten – Jönköpings Södra 2-5 (0-3)

0-1 (15) Benjamin Tannus
0-2 (17) Markus Tegebäck
0-3 (44) Peter Gwargis
0-4 (47) Peter Gwargis
1-4 (53) Simon Andersson
2-4 (56) Nikola Jevric
2-5 (68) Fredrik Olsson

Varningar: Alex Petrovic, Joakim Karlsson, Robert Schlimon

LAGET:

Carljohan Eriksson – Max Johansson, Joakim Karlsson, Alex Petrovic, Adam Gemheden – Amir Al-Ammari, Benjamin Tannus – Markus Tegebäck, Arni Vilhjalmsson, Peter Gwargis – Fredrik Olson

Avbytare: Yasin Abdullahi Abdulkadir, Robert Schlimon, Anton Forsberg

Nollade i ”hemmapremiären”

0

J-Södra fick åka hela vägen till Borås för att få till sin ”hemmapremiär” och väl där blev vi nollade och utbuade. De andra gästerna, nykomlingen Landskrona BoIS, vann med 2-0 och efter två omgångar av seriespelet är J-Södra parkerade på en jumboplats.

Det är inte mycket som stämmer för J-Södra i dagsläget. Inte ens en hemmaplan att spela på. Drygt 1000 personer följde med laget de drygt åtta milen för att se laget bli nollade av en nykomling. Hur mycket pengar klubben tappade med att lägga premiären i Borås ska vi inte orda om här men det slutar nog på en rejäl summa.

Konstgräset på Borås Arena borde passa J-Södra bra som under hela försäsongen tränat och spelat matcher på just konstgräs. Någon fördel blev det dock inte. Den första halvleken är väl okej där vi får mycket boll i det egna laget men förtvivlat svårt att skapa några direkta farligheter. Alexander Jallow kom fram några gånger på sin högerkant men inläggen satt inte där men Jallow skapade något och tillhörde den fåtaliga skalan av södraiter som ville något.

Landskrona hade inte mycket under de första 45 minuterna men 0-0 var väl ändå naturligt med tanke på alla målchanser vi fick se…

Lagkaptenen Tommy Thelin fick två smällar under en kort period i slutet av halvleken och signalerade byte med sex minuter kvar av halvleken. Tommy spelade dock halvleken ut men bytet var ofrånkomligt.

Andra halvlek fick så Peter Gwargis göra debut i Superettan. En väldigt intressant spelare som kan göra det lilla extra. Andra halvleken blev dock betydligt hafsigare och framförallt sämre än den första. Spelidé fattades och till slut visste ingen vad de skulle göra av bollen. Landskrona tackade för inbjudan och smällde in ledningsmålet efter att Max Watson förlorat sin duell. Sadat Karim tackade och skulle bli stor segerorganisatör för skåningarna.

Som om inte 0-1 var tillräckligt skulle Karim även göra ett andra mål. Anton Liljenbäck tappade boll denna gång och vips så stod det 0-2 på den stora ljustavlan på Borås Arena. Verkligen ridå!

J-Södra försökte och Wålemark satte in både Fredrik Olsson och Arni Vilhjalmsson. Inget som hjälpte dock. J-Södra låg med sex spelare på offensiv linje och bara väntade på bollen men lyftningarna bakom Landkronas backlinje uteblev. Jakob Orlov hade ett superduper läge att kvittera innan 0-2 målet men det öppna läget och målet räckte inte utan bollen steg mot stjärnorna. En sådan chans får man bara inte missa.

0-2 alltså i hemmapremiären och andra raka förlusten i återkomsten till Superettan. Verkligen inte den starten av serien vi ville ha. Spelarna ser ängsliga och tempofattiga ut och mer rädda för att förlora än att försöka vinna. Goda råd är dyra och den här starten får inte bara sopas under mattan med orden ”vi kommer igen” och ”det ser ändå ganska bra ut”. Ta det på allvar redan nu. Något måste hända.

NOTERBART

# Sällan matchkrönikorna kommer dagen efter match men det funkade inte att skriva om matchen igår. Det var längesen jag var så besviken över mitt Jönköpings Södra.

# Det känns onödigt att gå på enskilda spelare i det här läget men en sak är säker: ingen är så bra att de är givna från start. Ingen i det här laget har presterat så bra att de kan ha en given plats. Jörgen måste, för egen skull, ta ut de spelarna som VILL spela. Inte ta ut de spelarna som var bra förra året. Form är en färskvara.

# 3-4-3 som vi skulle spela är tillbaka till en 4-2-3-1 formation även om det avslutade med 4-4-2. Som det är nu vet ingen vad de ska göra när de får bollen. Det ser väldigt oorganiserat ut. Det hjälper inte med tre forwards på plan om övriga spelarna inte vet hur vi ska få bollen till dem.

# Långsamt! Det går för långsamt. Jörgen har pratat mycket om att pressa motståndarna högt och sedan få fast bollen på deras planhalva. Det ser vi inget av nu. Jakob Orlov springer och fajtas längst där uppe men understödet finns inte där.

# Lukas Eek gjorde en väldigt fin debut. Det måste sägas.

# Wålemark var framme och pratade med GM efter matchen vilket han ska ha cred för. Jörgen såg uppgiven ut på pk:n efter matchen men är vältalig och säger sina klyschor. Han tyckte att delar såg bra ut och jag förstår att han vill hitta saker som vi kan ta med oss.

# Vi hade tre kaptener idag men inte ens det räckte. Först Tommy sen Fidde och sist Smylie.

# Landskrona tvingades att byta målvakt i paus. Noring hade problem med ljumskarna och Amr Kaddoura fick hoppa in. Vi testade honom knappt.

# Fotboll handlar om att vinna matcher. Att spela ett spel för att vinna matcher. Inkluderar vi försäsongen och cupen har vi lirat elva matcher och har på dessa två segrar mot division 1 lag. Vi har alltså väldigt, väldigt svårt att vinna matcher.

# Tre ”bortamatcher” på raken då Varberg väntar i omgång 3. På Påskbergsvallen har vi väl aldrig vunnit, tänker jag då.

MATCHFAKTA HITTAR NI HÄR